Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

hétfő, 06 augusztus 2018 19:46

Írországban jártam

Írta:
  • Helyszín: Alpha College of English - Dublin - Írország

Dublinban jártam júliusban

(Egy Erasmus+ pályázó benyomásai városról, tanfolyamról, emberekről)

  1. 1.      Dublin

 :( negatív: az első benyomásom meghökkentő a városról: a sok szemét, a koszos utcák, a fényes nappal járdákon heverő hontalan részegek vagy drogosok, a sok kéregető.

:) pozitív:  ha túltesszük magunkat ezen, vagy megszokjuk a látványukat, ott lakva látható, hogy a rengeteg turista is tömérdek szemetet termel, és azért naponta feltakarítják az utcákat.

:) :) A város nagyon hangulatos, építészeti és kulturális öröksége rengeteg látnivalót, élményt tartogat! Főváros lévén minden van, ami egy világvárosra jellemző, de mégsem túl nagy a belváros, így gyalog bejárható távolságra van szinte minden.

:) :) :)  legeslegjobb élmény: első nap vettem egy napi jegyet (legolcsóbb opció) egy Hop on Hop off buszra, mentem két kört, meghallgattam két idegenvezetést; közben leszálltam megnézni a legtávolabb eső modern művészetek múzeumát (IMMA), a Phoenix Parkot. Így már első nap megvolt az összbenyomás, tudtam hová szeretnék majd még elmenni.

  1. 2.      Iskola

:)  Az Alpha College of English nevű intézménybe jártam, az Educating for the 21st century: re-imagining our schools for our children’s future kurzusra. Abban a két hétben két tanártovábbképzés, valamint nyelvi képzések folytak párhuzamosan, így sok fiatal között voltunk. Az iskola egy György-korabeli épületben található, ami zegzugos, szűk, de impozáns a lépcsőháza, kisebb-nagyobb tantermek vannak és minden utcára néző ablakban virág.

  1. 3.      Kurzus

:) A tantermi oktatás minden nap 9:00-től 1:00-ig tartott. Ez éppen elég is volt, hiszen nagyon tömény elméleti anyagot próbáltunk elsajátítani, hogy rálátásunk legyen az oktatási rendszerek fejlődésére, struktúrájára, elméleteire. A 2. héten már szerencsére főleg gyakorlati jellegű, csoportmunkára épülő prezentációs feladataink voltak. Átfogó képet kaptunk a 21. században elvárt kompetenciák fejlesztésének lehetőségeiről, hatásukról, új módszertani elemek alkalmazhatóságáról konkrét feladatokon keresztül. Nagyon sok ötletet kaptunk és tanultunk egymástól is!

A tanórán kívüli oktatás keretében viszont délután 2:00-től minden nap közös programokra mentünk: múzeumlátogatásokra a Nemzeti Múzeumba, Nemzeti Galériába, Chester Beatty Library-be, Jameson whiskeyfőzdébe, Trinity College természettudományi múzeumába, Airfield Garden-be (ami egy oktatási célokat szolgáló ÖKO-farm), és filmnézés is szerepelt a programban.

:) :) Nagyszerű tanáraink voltak, mindhárman szakmailag felkészült, szeretnivaló, nyitott, kedves emberek: Liam nagytudású, kiváló idegenvezető is, Rachel szenvedélyes és vicces, míg Katie nagyon kedves, segítőkész és nagyon jó pedagógiai érzéke van!

:) :) :) legeslegjobb élmény: nemcsak tanárainkon látszott a lelkesedés, munkájuk iránti szeretet, alázat, hanem két fiatalember lelkesedése, munkaszeretete is lenyűgözött! Egyikük az Airfield Garden ökofarmon dolgozó kertészéé, a másik lelkes egyetemista pedig a természettudományi múzeumon kalauzolt végig minket.

:( A csoportban 14-en voltunk: hat bolgár, négy magyar, három spanyol, egy lengyel. A bolgárok közül négyen(!) ugyanabból a tantestületből jöttek (ez hogy lehetséges?). Folyton együtt voltak, egymással beszélgettek, összezártak. A spanyolok (katalánok) is inkább egymás társaságát keresték, így a csoportkohézió nem igazán működött, bár az én mércém nagyon magas. A 2015-ben Exeterben összejött tanárcsapat flow élményét valóban nehéz még megközelíteni is!

  1. 4.      Írország

Hétvégére két utazást választottam: Cashel Castle - Blarney Castle – Cork, illetve Cliffs of Moher – Galway.

:( Corkban csak 1 órácskát töltöttünk, ami nem volt elég semmire!

:( :(  a Cliffs of Moher nem mutatta meg magát, olyan sűrű köd ereszkedett rá!

:) De vannak még csodálatos és érdekes felfedezni való helyek a szigeten: New Grange, Tara Hill, Giant’s Causeway, Belfast…stb., és az Irish Day Tours utazási iroda (www.irishdaytours.ie) kedvezményt ad az Alpha College of English hallgatóinak!

A hazaérkezéssel a projekt nem ért véget, kezdődik a tanultak gyakorlatba való átültetése, megosztása a kollégákkal.

A www.alag.hu oldalon a Dunakeszi Széchenyi István Általános Iskola Erasmus+ honlapja érhető el.

A Dunakeszi Széchenyi csoport a Facebookon pedig itt található: https://www.facebook.com/groups/1008989369177321/

                                                                                                                              

Hudacsek Éva

Új hozzászólás