Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. augusztus 13., hétfő 13:05

NLP és Coaching Canterburyben

Írta: Fruttus Hajnalka
  • Helyszín: Pilgrims - Canterbury - Egyesült Királyság

Az Erasmus+ mobilitás keretében kéthetes továbbképzésen vettem részt 2018. július 8-tól 21-ig Canterburyben, a Pilgrims Tanárképző Központ szervezésében.

A szállásunk és a kurzus Kent egyetemének kampuszán kapott helyet, ahol hat főiskola diákjai tanulnak és szállnak meg tanulmányaik alatt. Ez Canterburytől kb. 5 km-re, egy nagy domb tetején található, és bár rendszeres buszjárat visz a kampusz széléig, legtöbbször a gyalogos 20-30 perces sétát választottuk.

A kampusz hatalmas területén rengeteg zöldterület, erdős rész található. Minden alkalommal a szállásunktól a tanfolyam épületéig egy erdőn haladtunk át, ugrándozó nyuszik és mókusok társaságában. Nekem ez fantasztikusan megnyugtató és varázslatos pillanatokat jelentett.

Az ebédszüneteket a kurzus elején sokszor a szabadban töltöttük, sirályok társaságában, akik egészen addig cuki madaraknak látszottak, míg egyszer meg nem támadták az ebédünket, és ezzel véglegesen megfosztották magukat a „cuki” jelzőtől. Leginkább Hitchcock Madarak című filmje jut már róluk az eszembe azóta – félelmetes élmény volt.

A tanfolyamon 18-an vettünk részt, a résztvevők 9 országból érkeztek: 5 lengyel (ebből egy Angliában él, 1 pedig Németországban), 3 magyar (ebből egy Franciaországban él), 1 osztrák, 1 szlovák, 1 szerb, 1 szlovén, 3 török, 2 német és 1 holland. Többségében középiskolai tanárok, de akadtak közöttük magánvállalkozók, felnőttoktatásban dolgozók, és szinte mindenki érintett volt a mentorálás, vagy a coaching területén, de olyan résztvevő is akadt, aki személyiségfejlesztés céljából jött el a kurzusra. Néhányukat a címben szereplő készségek oktatásban való alkalmazása érdekelte volna igazán, de nem ez volt a tanfolyam központi tematikája.

A kurzus célja új és hatékony megoldások megismerése volt a különböző célkitűzések megvalósításához és a felelősségérzet fejlesztéséhez a tanulás során. A kéthetes tréning tematikus egységei a következők voltak: különböző coaching modellek, amelyek a változási folyamatok menedzselését segítik, az NLP alapkészségeinek és módszereinek ismertetése, különböző célkitűzések megvalósításának elősegítése, a hatékonyabb teljesítmény elérésének módjainak megismerése, a motiváció és a csapatmunka fejlesztése, különböző személyiségtípusok ismertetése, a döntéshozás képességének fejlesztése, a korlátozó hitek legyőzése, valamint különböző problémamegoldó technikák ismertetése. A tematikus egységek elméleti megalapozását rengeteg praktukus gyakorlat követte.

A foglalkozások 9-kor kezdődtek, és fél 4-ig tartottak a választott témakörben. A sok tanulás, belső utazás, személyiségfejlesztés mellett délutáni és esti workshopok, illetve városnéző túrák is színesítették napjainkat. A legnépszerűbb workshop Mario Rinvolucri egész napos foglalkozása volt, akinek munkásságát sokan ismerik a nyelvtanítás és módszertan berkeiben, így többen szerettek volna részt venni. A workshopra csak azért sikerült jelentkeznem az utolsó pillanatban, mert vasárnap volt, így néhányan inkább a városnézést választották.

A szombati napot én is kirándulással töltöttem, hiszen a hétvége házi feladata többek között ezt is tartalmazta. Tizenhárman indultunk útnak felfedezni a környékbeli tengerparti városkákat, falvakat, és ez a közösségi élmény meghatározó volt számomra.

A közösségi élményhez nem csak csoportunk járult hozzá. A szállásokon való elhelyezéskor figyelembe vették, hogy másokkal is megismerkedhessünk, kapcsolatot építhessünk a két hét során. Az én szálláshelyemen lakott még egy svájci középiskolai tanár, egy holland óvodapedagógus, illetve egy spanyol matematikatanár, akinek a szintén spanyol óvodapedagógus barátnője minden estét velünk töltött. Az esti közös tanulások, jó gyakorlat megosztások más délutáni közös programot is eredményeztek: előfordult, hogy teaházban osztottuk meg az óvodában sikeresen használt ötleteinket, de sokszor a könyvesboltban is összefutottunk, ahol kedvenc mesekönyveinkkel ismertettük meg egymást.

A tanfolyam utolsó előtti napjára nagy izgalommal készültünk, mert megmérettetésnek éltük meg, hogy idegeneket (vagyis a csoporton kívülieket) kellett coaching tevékenység keretében segítenünk egy-egy problémájuk előremozdításában. Nem volt könnyű feladat, de mindannyian profitáltunk belőle. Végül sikeres feladatmegoldásunk után átvehettük a kurzus elvégzését igazoló oklevelet is.

Úgy érzem, sok területen fejlődtem, az itt szerzett tapasztalatok a jövőben több területen is alkalmazhatóak lesznek, és ebből a támogató szaktudásból forrásként meríthetek mindennapi munkám során.

A kurzus legnagyobb értékét számomra a csoport fenomenálisan jó, támogató és elfogadó közössége, a rengeteg felszabadító nevetés és egy mély barátság jelentette. Itt elfogadtak és szerettek azért, aki vagyok, ami a mai világban példaértékű erénynek számít minden közösségben.

További információ a honlapunkon: https://oisbpxiii.wixsite.com/2018 

vagy a Facebookon: https://www.facebook.com/oisbp/

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás