Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. augusztus 16., csütörtök 06:17

Angol tanulás Máltán - extrákkal

Írta:
  • Helyszín: Easy School of Languages - Valletta - Málta

Angol tanulás Máltán – extrákkal

Pocsainé Farkas Boglárka

 

2018 júliusának második felében két hetet töltöttem Máltán.

 

Német nyelvtanárként már régen foglalkoztatott az angol elsajátítása. Nem csak kalandként, új kihívásként tekintettem erre, hanem mert akadályozva éreztem magam a legújabb tanulást segítő eszközök, alkalmazások és a tanítás-tanulásról szóló tanulmányok megértésében. Fontos eszközként tekintek az angolra abból a szempontból is, hogy tanítványaimmal lépést tudjak tartani. Így született a gondolat, hogy Erasmus+ pályázat keretében nyáron továbbképzésre utazzak, amely azonban a nyelvi fejlődésemen messze túlmutatva fantasztikus élmények egész sorával egészült ki ebben a csodálatos, kis szigetországban.

 

Az Easy School of Languages www.easysl.com nyelviskola szervezésében English Language Development for Teachers and Staff working in Education: B1/B2 level of English című tanfolyamát választottam.

 

A csoportkialakításra az első nap első két órájában került sor, itt megismerhettük az iskolában tanító tanárokat, de röviden bemutatkoztak a gazdasági- és marketing részleg munkatársai is. A bizalmi légkör megteremtésének, az odafigyelés és egyénre szabás érzetének alapjai jöttek ezzel létre.

Egy alapos, szókincs-nyelvtan orientált teszt kitöltése és egy negyed órás bemutatkozó fogalmazás értékelése után létrejöttek a csoportok, kezdődhetett a munka.

A nyelviskola egyébként Valletta belvárosában, magas, régi építésű, ódon lakóépületek egyike 21. századi követelményeknek megfelelően átalakítva, felújítva a hagyományok mély tiszteletét és a korszerűséget és modernizáltságot ötvözetét sugallva. A „tantermeket” csoportmunkára alakították ki, a munkát okostábla és laptop és légkondicionálás segítette.

Tanárunk, Björn középkorú, magas, mosolygós szemű norvég. Hallás utáni szövegértésünket nem csak a behozott tananyag fejlesztette, hanem sok személyes élménybeszámolója is. Személyisége remekül segítette a fejlődésünket, rendszeresen értékelt, tükröt tartott és tanácsokkal látott el. Bőségesen adott teret saját gondolataink, élményeink megfogalmazására – ezzel segítve szóbeliségünk fejlődését. Segített megtalálni a megfelelő szókincset, javította kiejtésünket és hangsúlyozta a kiejtés fontosságát az angol tanulása során. A napi kétszer két órás tanórák alatt tematikától függően változott a feldolgozási forma, de legtöbbször kiscsoportban dolgoztunk. Ezzel lehetővé vált, hogy csoporttársainktól is tanuljunk – persze nem csak a nyelvet, hanem a nyelvet eszközként használva életkörülményeikről, munkájuk szépségeiről és nehézségeiről, országukról és kultúrájukról, a turizmus okozta ártalmakról és a közlekedés viszontagságairól valamint az őket foglalkoztató napi aktualitásokról.  Mindezt támogató, érdeklődő, nyitott tanulási környezetben, ahol helyet kaptak egyéni kívánságaink is. Terítékre kerültek a phrasal verb-ek, az igeidők, a feltételes mód, a szövegalkotást segítő elemek. Hibákat javítottunk és BBC rövidhíreket hallgattunk. A mindennapi életünket taglaló általános témák mellett beszéltünk rendhagyó foglalkozásokról, Afrika egészségügyi helyzetéről, bentlakásos iskolákról, egy argentin diktatúrában felnőtt lány életéről, a kávét körülvevő mítoszokról, és hogy miért készül egy szendvics 10 hónapig. Ha nem lett volna elegendő a napról napra kapott házi feladat - olykor több is - hozzáférést kaptunk a nyelviskola egyik tanárának “házi feladat blogjához”. Ezt szívesen meg is osztom az érdeklődőkkel: http://normanshomework.blogspot.com.mt/

 

Délutánonként további két óráig foglalkoztunk Málta kultúrájával, történelmével, konyhájával és látnivalóival. Igazán élveztük ezeket az alkalmakat, mert tanárunktól, Ludwigtól kitűnő tippeket kaptunk arra, hogy a délutánjainkat milyen látnivalók felfedezésével töltsük el. Jó néhányat felkerestünk ezekből. Felejthetetlen élményeket szereztünk – és közös nyelvként közben is használtuk az angolt.

Kirándulásaink során kiderült, hogy Málta sokkal több, mint egy mediterrán szigetország tömegturizmussal és strandokkal. Már nyelve is egy élő organizmus, kultúrájára intenzíven hatást gyakorló népek nyelvének – olasz, arab és angol – keveréke.

Történelme mintegy 7000 évre nyúlik vissza olyan leletanyaggal, amelynek kialakulásáról ma is kutatások folynak. Egyes, történelem előtti időkből származó építményének létrejöttét ma is homály fedi. A prehisztorikus templomok leleteit Mnajdarából, Tarxienből azonban értékes kiállítás fogja össze Valletta központjában a Régészeti Múzeumban.

Vallettát, a fővárost a Szent János Lovagrend építette kitűnő mérnöki munkával. A Lovagrend a tengerpart mentén hatalmas falakat, erődítményeket emelt, védve a várost és a Nagy Kikötőt az előrenyomuló török hódítóktól és az elharapódzó kalóztámadásoktól. A főváros névadója is a Lovagrend egyik nagymestere. A máltai lovagok egykori jelenléte a mai napig érezhető Valletta történelmi utcáin. Az olasz építészet lakóházainak és templomainak homlokzata, a terek kialakítása olyan, mintha egy skanzenben, egy élő múzeumban sétálna az ember. Valletta méltán része az UNESCO Világörökségnek.

A történelem azonban nemcsak a fővárosban, hanem az ország más városaiban is átölel. Mdina Málta egykori fővárosa ma egy erős fallal körülvett kisváros szűk, sikátorszerű utcákkal, élénk leandereivel és vakító mészkőépületeivel könnyűszerrel repít vissza a múltba. Hasonló élményt nyújt Gozó szigetének fővárosa, Rabat is.

A sziget épített emlékein túl persze számtalan természeti látnivalóval is rendelkezik. A Blue Grotto és Comino szigetének Blue Lagoon-ja lenyűgöző látványt nyújt, a különböző vízi járművön megtett út egy igazi kalandfaktor.

A lélek és a szellem táplálékán túl a test is megtalálta a neki valót. Az olasz konyha hatásaként számos tésztavariációt, friss salátafélét kóstoltunk. A máltai pastizzi receptjét elhoztam magammal és már el is készítettem.

A felsoroltakon túl sok-sok egyéb élményben volt részem. Ezek leírása csak egy úti listává egyszerűsítené ezt a fantasztikus két hetet, amit Máltán tölthettem, hogy angolt tanulhassak.

Itt ragadom meg az alkalmat arra, hogy köszönetet mondjak a Tanártovábbképzések.hu mini csapatának, Anitának és Krisztinának. Aligha lehet megfogalmazni azt a végtelen sok segítséget, támogatást, amit eddig pályázatunk megírásában és kiutazásaink előkészítésében tettek. Saját és kollégáim nevében is köszönöm.

 

Ezen a linken a iskolánk honlapja érhető el:  

http://www.szechenyisuli.hu/index.php/egyebek/erasmus

 

Új hozzászólás