Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. augusztus 19., vasárnap 12:59

CLIL Londonban

Írta:
  • Helyszín: International House London - London - Egyesült Királyság

2018 nyarán kéthetes CLIL tanfolyamon vettem részt az International House London szervezésében Londonban. Az iskola rendkívül színvonalas, jól felszerelt, nemzetközi hálózattal rendelkező nyelviskola és továbbképző intézmény. A remek kurzus mellett sok szabadidős programot is szervezett az iskola, illetve a csoport.

Július 23-án hétfőn kezdődött a tanfolyam. Először regisztráltunk, megismertük a kurzus résztvevőit és kötetlen formában lehetőség nyílt az iskola egyidőben zajló többi tanárképző tanfolyamának résztvevőivel is megismerkedni. Mindenkiről fotó készült, kaptunk arcképes diákigazolványt és egy praktikus mappát a nyomtatott tananyagoknak.

Tanárunk Duncan MacKenzie volt, aki rendkívül sokrétű tapasztalattal rendelkezik a nyelvtanításban és a tanártovábbképzésben egyaránt. Felkészült, a különböző nyelvi szinteket figyelembe vevő, óráit humorral színező tanárt ismerhettünk meg személyében.

A kurzusomon 10 fő vett részt, akik különböző nemzeteket képviseltek: 3 olasz, 2 spanyol, 2 lengyel, 2 japán és 1 magyar. A japán kollégák egy kínai japán iskolában dolgoznak, így az előzőeken kívül még a kínai oktatásba is bepillanthattunk. Az iskola többi tanártovábbképző kurzusának hallgatóival közösen vettünk részt a legtöbb tanítás utáni programon, így további ismeretségeket is kötöttem. A csoport tagjaival folyamatosan kapcsolatban voltunk WhatsApp csoportunkban, ami megkönnyítette a közös programok szervezését. Hazatérésünk után is kapcsolatban maradtunk, szeptembertől megosztjuk egymással tapasztalatainkat a tanultak iskolai alkalmazásával kapcsolatban.

A kurzus gyakorlatias szemléletű volt, tanárunk figyelembe vette az előzetes kérdőíveken megfogalmazott érdeklődési területeket és szakjainkat. A példafeladatok mindig valamelyikünk szakjához kapcsolódtak, és a két hét végére mindannyiunk sorra került.

A tanítási módszerek közül a CLIL módszereken kívül beszéltünk a 21. századi oktatási technikák közül többek között a fordított osztályteremről, a probléma-alapú tanításról, a nyelvi tartalom közvetítésének módszereiről, a prezentációk készítésének módjairól, a tanórák szakaszainak tervezéséről, a magasabb rendű gondolkodási készségek ösztönzéséről, a differenciálás lehetőségeiről, a „Lexical Approach” nyelvtanítási módszerről. Minden esetben konkrét tantárgyhoz kapcsolódó feladatokon keresztül vizsgáltuk a technikákat, magunk is kipróbálva a feladatokat és megtapasztalva azok hatékonyságát.

Természetesen folyamatosan szóba kerültek az IKT eszközök is, miközben a tematikában szereplő témákon végighaladtunk. A tanfolyamon sok hasznos kérdés sorra került a továbbképzés programjában részletezettek szerint.

A kurzuson felhasznált tananyagok nagy részét elektronikus formában is megkaptuk, hasznos weboldalakat, applikációkat ismerhettünk meg. Az elektronikus forma miatt könnyen be tudok számolni róla kollégáimnak, hogy a tanultakat a tantestület többi tagja is hasznosítani tudja, illetve disszeminációs rendezvényünkön még szélesebb körben továbbadhatom a tapasztalatokat.

Nagyon érdekes volt hallani a kollégák tapasztalatairól, tanítási módszereiről, körülményeiről, örömeiről, nehézségeiről.

Sokat jelentett számomra a nyelvgyakorlási lehetőség is, hiszen nemcsak a tanteremben, hanem azon kívül is folyamatosan gyakorolhattam az angol nyelvet. Az iskola által szervezett szabadidős programok közül részt vettem egy Shakespeare előadáson, két idegenvezető által vezetett sétán, ahol nagyon érdekes információkat hallottunk a felkeresett városrészekről: először a Notting Hillről, másodszor a King’s Cross környékéről. Hétvégén az iskola által szervezett buszkirándulásra mentem a Windsor, Bath, Stonehenge útvonalon. Szabadidőmben felkerestem London nevezetességeit, híres múzeumait is.

Nagyon nagy élményt jelentett számomra a továbbképzés és az utazás is, melyen az Erasmus+ program támogatása nélkül nem tudtam volna részt venni. A tanfolyamot nagyon hasznosnak és gyakorlatiasnak találtam. Úgy érzem, sikerült a szabadidőmet is nyelvgyakorlásra fordítanom. A következő tanévet magabiztosabban, több önbizalommal, jobb nyelvtudással fogom elkezdeni.

Köszönöm a rengeteg segítséget Anitának és Krisztinának, akik több éve támogatnak bennünket pályázatainkban.

A Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium disszeminációs oldala itt érhető el. 

 

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás