Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

péntek, 24 augusztus 2018 17:15

Hasznos tudás - csodás környezetben

Írta: Tóth Andrea
  • Helyszín: Anglolang Academy - North Yorkshire - Egyesült Királyság

A festői North Yorkshire-ben, Scarboroughban vettem részt a Special Educational Needs című kurzuson 2018.08.06. és 08.10. között, az Anglolang Academy of English szervezésében. Az iskola jól megközelíthető pontján van a kisvárosnak, egy nagyon kellemes, csendes részen, hívogatóan zöld fűvel, kellemes, tipikus angliai épülettel.

Az Anglolang Academy of English többnyire nyelvtanfolyamokat, nyelvi kurzusokat szervez, amelyek minden délelőtt nyelvi fejlesztést kínálnak az Erasmus+ programban résztvevő látogatóknak, illetve más érdeklődőknek. Az iskola profiljához tartozik, hogy nemcsak az Erasmus+ program keretében, hanem magánúton is érkeznek ide a világ minden tájáról angolul tanulni vágyók, így igazán izgalmas, multikulturális környezetben valósulnak meg a képzések.

A nyelvi fejlesztés csoportokban zajlott, amelyeket a résztvevők nyelvi szintje határozott meg. Az én csoportomban többségében voltunk Erasmus+ program keretében résztvevő pedagógusok, de érkezett csoporttársunk Ománból és Kínából is. A nyelvi fejlesztés főként szókincsbővítésből, illetve kisebb arányban nyelvtani magyarázatokból és gyakorlásból állt. Hangulatos foglalkozásokon vettünk részt, több izgalmas, csapatépítő tréningekről ismert gyakorlatot is meg kellett oldanunk, amelyek megalapozták a jó hangulatot.

A délelőtti nyelvi foglalkozásokat követően délután valósultak meg a módszerspecifikus kurzusok. A Special Educational Needs című képzés során megbeszéltük a hazánkban sajátos nevelési igényűnek, illetve beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek fejlesztését, a velük kapcsolatos iskolai teendőket. A foglalkozások során betekintést nyertünk az angol ellátó rendszerbe, illetve abba, hogyan oldják meg a pedagógusok, hogy megvalósuljon a nehézségekkel küzdő gyermekek integrált oktatása.

A délutáni foglalkozások során alaposan körüljártuk az autizmus spektrumzavarral élő gyerekek problémáját, hiszen napjainkban ez egyre gyakoribb diagnózis. Megismerhettük a téma elméleti hátterét, valamint számos hasznos, gyakorlati módszert sajátíthattunk el, amelyekkel a pedagógusok az autizmus spektrumzavarral élő gyermekek beilleszkedését tudják segíteni. A képzés során kiemelten fókuszáltunk a figyelemproblémákkal küzdő gyermekek esetére is, áttekintettük az ADHD és az egyéb figyelemproblémák témakörét, valamint hasznos, praktikus feladatokat ismertünk meg ezek kezelésére. Érintettük a különféle részképességzavarokat, a diszgráfiát, a diszlexiát, a diszkalkuliát, illetve a diszpraxiát. A foglalkozásokon a használható, gyakorlati információk kerültek előtérbe, számos konkrét feladatot ismertünk meg. Az egyik képzési napon az integrációban dolgozó pedagógusok nehézségeire koncentráltunk, mint például az osztályközösségek formálása, alakítása, illetve a csoportkohézió erősítése.

Ahhoz, hogy az egész kurzusról átfogó képet kapjunk, mindenképpen meg kell említenünk a szervezett kirándulásokat, melyek során profi idegenvezető mutatta be nekünk a nevezetességeket. Jártunk Scarborough környékén, megcsodáltuk a lenyűgözően szép Robin Hood-öblöt, és kirándulást tettünk York városába is. Pozitív élmény volt számomra az, hogy a foglalkozások után is számos lehetőségünk volt a kapcsolatépítésre, nemzetközi barátságok kialakítására. Az iskola minden napra szervezett számunkra programokat, a többhetes kurzusokon résztvevők pedig hétvégi kikapcsolódási lehetőségek közül is választhattak.

A kint töltött egy hét nagyon gyorsan elrepült, számos barátság szövődött, és nagyon hasznosnak értékelem szakmai fejlődésem szempontjából is.

További információ a honlapunkon: https://oisbpxiii.wixsite.com/2018 

vagy a Facebookon: https://www.facebook.com/oisbp/

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás