Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

vasárnap, 26 augusztus 2018 11:31

Két hét Máltán, amikor mindenki megért, és mindenkit megértesz

Írta: Naszvadi Mirabella
  • Helyszín: ETI - St.Julian's - Malta

Első alkalommal volt lehetőségem az Erasmus+ program keretében részt venni nyelvtanfolyamon, anyanyelvi környezetben. A Fluency & Language Development for Teachers című kurzus 2018. július 28-tól augusztus 11-ig tartott, amelyet az ExecutiveTraning Institute (ETI) szervezett Máltán. Azért választottam ezt a tanfolyamot, mert a mindennapi munkám során nem csak a kollégáimmal és a gyerekekkel, de a szülőkkel való kommunikációhoz is szükségem van az angol nyelvi készségeim fejlesztésére. A beszélgetések során bátortalannak éreztem magam, ha meg kellett szólalnom angolul, és válaszolnom kellett a kérdésekre, illetve úgy éreztem, hogy hiányos a szókincsem.

Az első nagy izgalom a befogadó család volt megismerése volt, hiszen két hetet töltöttem számomra ismeretlenekkel. Nagy szerencsém volt, hiszen még soha nem találkoztam ilyen kedves és rugalmas emberekkel, mindenben segítettek, amiben tudtak. A család a szülőkön kívül három lánygyermekből állt, akik nagyon aranyosak voltak, jókat tudtunk beszélgetni együtt, különösen vacsora után. Az anyuka megkóstoltatta velem a legtöbb máltai hagyományos ételt, így betekintést nyertem a helyigasztronómiába is.

A tanfolyam során mindennap 9 órától 14:30-ig voltak az óráink. A csoportomban az első héten 12 fő, majd a második héten 9 fő vett részt, 4 lengyel, 5 szlovák, 1 olasz és 2 magyar kolléga személyében. Mindenki nagyon segítőkész és türelmes volt, jó hangulatban teltek az órák, nagyon sokat nevettünk.

A nyelvtanfolyam középpontjában a kommunikáció állt. A kurzuson nagy szerepet kapott a szókincsfejlesztés, a nyelvtanilag helyes nyelvhasználat, a folyékonyság, a helyes kiejtés és a véleménynyilvánítás. A tanárnő, LorenzaFlindersmindenkinek lehetőséget adott a megszólalásra, véleményének megosztására. Minden reggelt azzal kezdtünk, hogy elmeséltük, ki mit csinált az előző napi szabad délutánján. Ezután tanárunktól visszajelzést kaptunk, illetve új kifejezéseket tanultunk. Nagyon sokat dolgoztunk párban és csoportban, ami érdekes volt, mert mindennap mással dolgoztam, így sok új dolgot tapasztaltam meg csoporttársaimról.

A kurzus tematikája szisztematikusan felépített, jól követhető volt. Ugyan én nem vagyok angoltanár, de számos ötletettel lettem gazdagabb, amelyeket a saját tanóráimba is be tudok építeni. Ilyen volt a társasjáték használata egy új anyag tanulása után, vagy a különböző online felületek és applikációk használata. Nagyon érdekes volt, amikor Málta kultúrájáról tanultunk. A foglalkozások során továbbá mindenkinek kellett egy 5-10 perces prezentációt tartania, egyénileg választott témában. Rengeteg új ismerettel gazdagodtam ennek köszönhetően a különböző országokról, emberekről, az ottani oktatásról, szemléletről.

Az iskola szervezett két kirándulást a szigeten, az első héten Vallettába mentünk el, ahol egy audiovizuális program segítségével ismertük meg Málta történelmét, valamint idegenvezető mutatta meg nekünk a várost, mesélt az épületekről, történelemről, nevezetességekről. A második héten Mdinábakirándultunk, ahol szintén egy túravezető volt a segítségünkre.

Az iskola által szervezett programok és a tanfolyam mellett lehetőségem nyílt, hogy Málta egyéb nevezetes helyeire ellátogassak, és megismerjem ennek a csodálatos szigetnek a történelmét. Amit a legjobban élveztem az volt, hogy mindenkit megértettem, és mindenki megértett. A Máltán töltött időnek köszönhetően sokkal magabiztosabbnak érzem magam, ami megmutatkozott abban is, hogy egyedül mertem taxit rendelni, pedig féltem, hogy nem fognak megérteni. Fantasztikus érzés volt, hogy sikerült, és nagyon sok új élménnyel és tudással gazdagodtam a Máltán eltöltött idő alatt. Köszönöm a lehetőséget!

 

További információ a honlapunkon: https://oisbpxiii.wixsite.com/2018 

vagy a Facebookon: https://www.facebook.com/oisbp/

 

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás