Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

vasárnap, 26 augusztus 2018 11:30

Norwich, a fine city

Írta:
  • Helyszín: NILE - Norwich - Nagy-Britannia
Egy remek hely, egy remek csapat Egy remek hely, egy remek csapat J. Tóth Judit

2017 augusztusában vettem részt a 21st Century Skills c. tanfolyamon az angliai Norwich városában.

Először is, Norwich egy varázslatos kelet-angliai kisváros, elég kicsi ahhoz, hogy megismerhető, bejárható legyen, és elég nagy, gazdag múltú és gazdag kultúrájú ahhoz, hogy izgalmas legyen. Én egy nappal korábban mentem, így szombat déltől vasárnap estig már egész jól megismertem, bejártam sok utcáját, megnéztem három izgalmas múzeumát. Később már erre kevés módunk volt, csak a hétvégének azon a napján, amikor nem utaztunk. Az iskola által kínált utazási lehetőség Cambridge vagy a tengerpart volt, én ez utóbbit választottam, mivel Cambridge-ben egyszer már eltöltöttem két hetet a Bellnél. Fantasztikus élmény volt az is, a kisvárosok, a tenger, a fókanézés. És az emberek igenis barátságosak és nyitottak voltak, sokakkal sikerült útközben így-úgy szóba elegyedni. A nyelviskola (NILE) is jól szervezett, barátságos, nem túl nagy, és a nyári szezonban csupa tanárkurzust tartanak, így a társaság is kellemes.

Családnál kértem elhelyezést. A szállásom kb. 25 perc sétára volt, buszjárattal sem volt gyorsabban elérhető. Ez elsőre messzinek tűnt, de aztán rájöttem, hogy az egész napos üldögélés mellett kifejezetten kell ez a mozgás. Végül is nem volt túl messze ahhoz, hogy akár egy esti program előtt hazamenjek vacsorázni a családhoz. Egy nagyon átlagos angol család volt, apuka munkás, anyuka korábban bolti eladó, most leginkább a családi vállalkozással foglalkozik, egy felnőtt és egy még ott lakó gyerek, egy néha felbukkanó nagymama. Ketten voltunk diákok a háznál. A szoba teljesen rendben volt, a fürdőszobán osztozni kellett mindenkivel, de ez gond nélkül megoldódott. A vacsorák változatosak voltak, a reggelit magamnak csinálhattam az otthon lévő dolgokból. Jókat beszélgettünk, sokat megtudtam a gondolkodásukról.

A nyelviskolában 9h-től 4h-ig tartottak a napok, közben egy óra ebédszünettel, amikor sok olcsó közeli kisvendéglőben tudtunk ebédelni. A katolikus katedrális vendéglőjétől a Szamaritánusokon át a piacig és tovább – változatos lehetőségek voltak, magyar pénztárcának sem fájó árakkal.

A 21. századi készségek kurzust választottam, és valóban sokat tanultam. A tanfolyam teljesen lefedte azt, amit ígért, a címnek és a tanfolyamleírásnak megfelelő, változatos, előrevivő tartalmat kaptunk. A 21. századi készségek hatalmas témakör, és két hét talán nem is elég az alapos feltérképezésére, de mindenképpen nagyon jó alapokat kaptunk a továbbgondolkodásra amellett, hogy azonnal hasznosítható tananyagokat, szemléletet, fogásokat is gyűjthettünk. Talán a legfontosabb kulcsszavak a kritikai gondolkodás, az életviteli kompetencia, az együttműködés és a kreativitás fejlesztése, valamint a tantárgyköziség voltak számomra.

A csoport roppant színes, változatos volt minden szempontból, és ezt abszolút előnyére tudták fordítani a tanáraink. Külön csoda, hogy valóban lehetett benne nyelvileg is fejlődni mindenkinek, annak ellenére, hogy anyanyelvitől a kb. B2 szintig voltunk a csoportban. (Az anyanyelvi amerikai volt, és a brit kollokvializmusokat, Cockney Rhyming Slanget tanulta, a B2 szintű kolléga pedig egy lelkes spanyol kémiatanár.)

Két tanárunk volt, egy délelőtt, egy délután, illetve néhányszor vendégtanárokat hívtak (volt, akit kifejezetten a mi érdeklődésünk alapján). Szerda délutánonként a teljes iskola számára volt közös, illetve egyénileg választható foglalkozás, mindkettő nagyon hasznos volt.

Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni erről a két hétről, ajánlom mindenkinek Norwich-ot, a NILE-t és a 21. századi készségek kurzust is.

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás