Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. augusztus 27., hétfő 09:31

Kéthetes ír nyár - Erasmus+ kurzus beszámoló

Írta: Igás Andor
  • Helyszín: Dublin - Írország
Dublin Dublin Igás Andor

Nagy örömmel és izgatottan vettem részt a dublini Alpha College of English kurzusán 2018. 06.24.- 07.-07. között melynek címe English Language+ Programme for PE Teachers: improving individual performance, team development and social integration. Az Alpha College-ben az első héten angol nyelvórákat tartottak nekünk. A második héten testnevelő tanároknak szóló továbbképzés következett, ahol a délelőtti nyelvórákat folytatták, de délutánonként a tesis programok jöhettek.

Szállásomat egy igazán kedves család biztosította, akiken keresztül volt szerencsém megismerni a DIÓ (Dublini Magyar Iskola és Óvoda) vezetőit is. A nyelvi csoportom rendkívül nemzetközi volt, egy japán, egy szaudi, egy olasz, két török, három francia, három dél-koreai és három magyar tanuló alkotta. A foglalkozások igazán jó hangulatban teltek, amelyről a felkészült és összhangban tevékenykedő, vidám és érdeklődő oktatók és néhányszor mi is gondoskodtunk. Nagy élményt jelentett, hogy a csoportmunkák során más, tőlünk nagyon távoli kultúrák szokásaival is megismerkedhettem, e mellett fejlődött az angol nyelvi kommunikációs készségem, sokkal bátrabban beszélem a nyelvet.
Az első hét délutánjain Dublin nevezetességeivel és múzeumaival ismerkedtünk. Idegenvezetőink többnyire a kurzust tartó oktatóink voltak, akik rengeteg érdekességet elmesélve, a csoport nyelvi tudása alapján kiválasztott tempóban és szövegezéssel kalauzoltak bennünket. Mindegyik jól szervezett és nagyon érdekes volt.


A második hét délutánjain a képzés részeként egy helyi sportklub sportolóivá válhattunk egy kis időre. Kipróbálhattuk a „hurling”-et, a „Gaelic footballl”-t és az „Irish handball”-t is. Egy másik napon ezen a sportágak szentélyébe, a 82300 fő befogadására képes, Európa 3. legnagyobb stadionjába, a Croke Park-ba látogattunk. Az utolsó két afternoon class-on csoportdinamikai játékokat osztottunk meg egymással, és próbáltunk ki. Ezeken a foglalkozásokon további nemzetek testnevelőivel találkozhattunk. Spanyol, lengyel, német, és reunioni (Madagaszkár mellett) kollégáktól kaphattunk ötleteket, bevált módszereket. Még csak másodszor írtak ki az Alfa College-ben testnevelő tanároknak szóló kurzust, melyből már most is sokat lehetett tanulni.


S végül mi volt a plusz, amire nem számítottam? Az ír/ dublini életérzés. A nyitott, kedves elfogadó közeg, a vidám támogató légkör, a városban tapasztalható rendezettség mind egyszerre.
Dublinban töltött két hetemet igazán hasznosnak érzem. Nagyon sokat kaptam lelkileg, hozzáállásban, érzésekben. Úgy gondolom, hogy a beszámolók, beszélgetések, tanórák során át tudok majd adni belőle kollégáimnak, tanítványaimnak, hogy mindannyian gyarapodhassunk belőle.
Nagyon köszönöm a lehetőséget azoknak, akik segítségemre voltak, hogy részt vehessek ezen a tanulmányúton és bízom benne, hogy lesz még lehetőségem részt venni Erasmus + programon.

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás