Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. augusztus 27., hétfő 09:40

Kreatív tanítás egyenesen Oxfordból - Erasmus+ beszámoló

Írta: Nagy Brigitta
  • Helyszín: Oxford - Egyesült Királyság
Oxford Oxford Nagy Brigitta

Nagyon hálás vagyok azért, hogy július 16-tól egy hetet a világ egyik leghíresebb egyetemi városában, Oxfordban tölthettem. A Lake School of English Oxford által szervezett Creative teaching in the secondary and adult classroom képzést választottam, azaz Kreatív tanítási módszerek a középfokú és felnőtt oktatásban. A képzés teljes mértékben megfelelt várakozásaimnak. Szállásadóm egy tündéri nyugdíjas hölgy volt, vendégszerető és jó humorú. Zöld övezetben lakott, egy tipikus kétszintes angol házban, kis ablakokkal, hatalmas kerttel és (csak) egy macskával.

Onnan kezdem, hogy ezen a nyáron az Erasmus+ pályázat keretében hét másik kollégámmal külföldi kurzusokon vettünk részt. Mindannyian más országban, városban és más képzéseken. Az izgalom már tavasszal elkezdődött, amikor kiderült, hogy nyert az iskolánk pályázata és biztos, hogy nyáron utazunk.
Vasárnap este érkeztem Oxfordba, majd taxival egyenesen. Háziasszonyunk minden este finom meleg vacsorával várt minket, azaz engem és egy spanyol tanárnőt, aki szintén nála szállt meg és ugyanabban az iskolában, de másik kurzuson vett részt. Az esti beszélgetéseink jó levezetései voltak a napnak és persze jó nyelvgyakorlás is. Nagyon élveztem, ahogy a három kultúra találkozott.


A szállásom csak tíz percnyire volt az iskolától busszal. Az iskola a város központjában van, ami modern stílusával kitűnik a régi patinás épületek közül (azt mondják az oxfordiak, hogy nem bánják, tetszik nekik ez az új stílus a városban). Hatalmas belső udvarán lehetőségem volt más kurzusokon lévő tanárokkal beszélgetni, az ebédlőjében minden nap ingyen kávé vagy tea várt és délben az ételek sokasága közül választhattunk.
Az órák reggel 09.00-től 15.30-ig tartottak. A csoportomban 14-en voltunk, 6 német, 3 finn, 2 svéd, 1 olasz, 1 lengyel és én. Nagyon nyitott és barátságos volt mindenki. Az órák hangulatát a tanárunk Sian Tezel (walesi tanárnő) alapozta meg rendkívül jó humorával. Mindig felkészült volt és rugalmas. Minden témát, minden módszert azonnal a gyakorlatban is megvalósítottunk. Párokban, csoportokban dolgoztunk legtöbbet. A módszertan mellett szert tehettünk néhány szlengre, hétköznap használatos brit kifejezésekre, idiómákra, szókapcsolatokra, melyek megfűszerezték a tanulást. A tananyagnál figyelembe vették, hogy mindannyian angoltanárok vagyunk, ezért a módszertant nagyrészt C1-C2 szintű feladatokon keresztül végeztük. A kurzus a szókincs, szövegértés, halláskészség, íráskészség, beszédkészség fejlesztésére irányult, valamint a képi, zenei és IKT anyagok használatára, de helyet kaptak a mi kérdéseink is. Repültek az órák és alig várom, hogy a tanóráimon kipróbálhassam az új módszereket a diákjaimmal.
Délután mindig volt szabadidőnk, amit városnézéssel töltöttünk. Az idegenvezetőnktől megtudtam, hogy az oxfordi egyetem nem egy épületből, vagy egy behatárolható kampuszból áll, hanem Oxford belvárosa maga egy nagy egyetem, 38 különálló kollégiummal. Ezekből csak párat látogattunk meg. Köztük a leghíresebb a Christ Church College, ami híres helyszíne volt a Harry Potter filmeknek. Az egyetem belső parkjai és kápolnái ámulatba ejtettek.
Lakótársammal, a spanyol tanárnővel sokat sétálgattunk együtt is. Megnéztük a Natural History Museum-ot, a Science Museum-ot, elképedtünk a hatalmas könyvesboltokon, amik olykor több emeletesek is voltak. De meg kell említenem a Bodleian Library-t, a Radcliff Camera-t és az Ashmolean Museum kínálatát is.


A Blenheim Palace-hez szintén idegenvezetővel szervezett kirándulást tettünk egyik délután. A kastély és a Churchill család történetei, amiket az idegenvezető megosztott velünk igazán magával ragadóak voltak. Nagy élmény volt számomra Sir Winston Churchill gyerekszobájában és kastélyában sétálgatni és a hatalmas szökőkutak mellett megkóstolni a híres cream tea-t.
Oxford maga egy kulturális kavalkád, ahol nehéz választani a programok közül, de biztos, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelőt, legyen az koncert, színházi előadás, vagy kiállítás. Természetesen a híres angol pub- okat sem szabad kihagyni, amiket átjár a Fish and Chips és a steakek illata.
Rengeteget adott nekem ez a hét. Teljesen egyedül vágtam neki az útnak és sok tapasztalatot szereztem önmagamról, az emberekről, a britekről és a világról.
Nagyon köszönöm a lehetőséget mindenkinek, aki segített ennek az utazásnak a megszervezésében, de legfőképpen az igazgatónőmnek, Varga Juditnak, aki megálmodta ezt, megírta a pályázatot és lehetőséget adott erre a csodás élményre és tanulásra. Iskolánk tanárainak beszámolói itt találhatók: https://szilady.net/erasmus

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás