Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

péntek, 24 július 2015 00:00

Methodology and language for secondary teachers course in Kent University Canterbury 2015

Írta:
  • Helyszín: Pilgrims - Canterbury, Nagy-Britannia

Magyartanárként, egy körülbelüli középszintű angol nyelvtudással jelentkeztem erre a Pilgrims-képzésre, azzal a céllal, hogy fejlesszem az angoltudásom, így ezen a nyelven is tudjak olvasni, tájékozódni, nemzetközi szinten továbbképződni. 2015. július 5-től 17-ig vehettem részt a módszertani és angol nyelvtudást fejlesztő képzésen Canterburyben,a Kent Universityn. 

Vendéglátó családot kértem szálláshelyként, nagyon meleg szeretettel fogadtak. A vacsoraidőpontot úgy rendeztük, hogy közösen töltsük el az asztalnál, így bepillantást nyertem egy angol család életébe, gondolkodásmódjába. Segítettek az angolomat is fejleszteni, sokat jelentett, hogy igyekeztem megérteni az anyanyevi kiejtést. Remek volt a képzés is!  Semmi görcsösség, érezhetted, hogy mindenki csak segíteni akar neked, örül, hogy ott vagy, és maximáliasn tiszteletben tart téged.

A tanárnőnk, Linda Yael csodálatos személyiség volt, a két hét alatt kis csapattá kovácsolt össze bennünket. Sokat dolgoztunk csoportmunkában, így egymástól is tanultunk. A csoportban voltak spanyol, szlovák, cseh, svájci, lengyel kollégák, és én, egyedüli magyar. Nagyon örültem ennek, mert rá voltam kényszerítve, hogy angolul kommunikáljak, gyakoroljam a beszélt nyelvet és a közösségi kommunikációt. Igyekeztem sokat tanulni a különböző kultúrákról is, így egy muszlim estre (előadásra és vacsorára) is sikerült elmennem. Nagy megtiszteltetésnek éreztem.

A város elbűvölő, nagyon jó hangulatú, 10 perc után otthon érezhetted magad benne. A katedrálisban részt vehettem egy esti istentiszteleten (evensong) meghallgatva a csodálatos kórust is! Az egyetem gondoskodott délutáni és esti workshopokról, szabadidős programokról. Az egyik délutáni workshopot például Kati Somogyi-Tóth tartotta Dr. Csíkszentmihályi Mihály flow-elméletéről és gyakorlati alkalmazásáról a tanítás pszichológiai attitűdjében. Minden napra jutott két olyan plusz foglalkozás, amiből választhattál, pl. csak a dráma területéről Shakespeare-művek dramatizálása vagy modern drámából Harold Pinter Celebration c. művének különböző nézőpontú interpretálása.

Az alapanyagunk is nagyon sokrétű volt, csak felsorolásképpen: classroom management, learner independence, motivation, using short stories in class, creative wrinting activities, creative dictations teaching collocation, speaking and discussion activities, listening, introduction to Multiple Intelligences, poems in the language class, idioms and sayings, creative use of images, reading jigsaws, warmers and games.

A második héten mi is elkezdtünk bemutatni egy-egy, a tanításban  jól bevált gyakorlatot. Rövidesen kiválasztódtak az e-twinning párok. Én egy spanyol kollégával, Patricia Jimenezzel fogok együtt dolgozni szeptembertől egy közös tanítási projektben. Az otthonosság érzete vett körül minket. Minden szünetben kávéval, teával, üdítővel, teasüteménnyel frissíthettük fel magunkat. Fantasztikus érzés, hogy ott lehettem! Fejlődött nemcsak az angoltudásom, a műveltségem, a módszertani "fegyvertáram", a szociális kompetenciám, hanem, úgy érzem, a személyiségem is. Köszönöm a tanártovábbképzés szervezőinek, különösen Véghné Juhász Krisztinának a rengeteg segítséget!

Kapcsolódó elemek

1 hozzászólás

  • Válasz Földi Anita kedd, 26 július 2016 07:48 Írta: Földi Anita

    Kedves Rózsa! Köszönöm a beszámolót, érdeklődve olvastam. Üdvözlettel: Földi Anita

    Jelentés

Új hozzászólás