Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. augusztus 30., csütörtök 19:53

Élmények és tanulságok - egy hét Cheltenham

Írta:
  • Helyszín: ISP - Cheltenham - Egyesült Királyság

A Debreceni Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziumának tanáraként vettem részt egy nemzetközi továbbképzésen Cheltenhamben az International Study Programmes szervezésében. A kurzus célja a CLIL módszertanának, valamint az angol oktatási rendszer különböző aspektusainak megismertetése volt olyan, elsősorban két tanítási nyelvű képzésben tanító általános és középiskolai tanárokkal, akik a földrajzot vagy a történelmet angol nyelven oktatják.

Csoportunkat magyar cseh, szlovák, lett, lengyel és spanyol kollégák alkották, akik közül a legtöbben közvetlenül a tanév lezárása után érkeztek a július első hetében zajló képzésre. A program iskolai részét workshopok és iskolalátogatás (egy worcesteri középiskolában), kulturális részét pedig közös kirándulások (Bath, Tewkesbury, Gloucester, Cardiff) alkották, remek lehetőséget adva a brit hétköznapok megismerésére, a nyelvgyakorlásra és a kikapcsolódásra. Családoknál helyeztek el bennünket, egy hétig cserediáknak érezhettük magunkat. A tanulás órái mellett külön élményt jelentettek a Cheltenham hangulatos utcáin és parkjaiban tett séták – és persze foci-vb közös meccsnézései, különösen amikor az angolok játszottak, ennél autentikusabb kulturális tapasztalat nemigen adódhatott azon a héten.

A workshopokat tartó kollégák igyekeztek sok hasznos forrást, nyersanyagot, ötletet megosztani a résztvevőkkel, ami pályakezdőnek és rutinos tanároknak egyaránt hasznos, főleg annak tükrében, hogy hazánkban a kéttannyelvű oktatás marginálisan kezelt képzési forma, szakmai és módszertani támogatottsága a tantárgyak szintjén hiányos vagy egyszerűen nem is mérhető, így az ilyen képzésbe bekerülő tanárok feladata igen nehéznek mondható. Lehetőségünk nyílt bepillantani az iskolákban használt tankönyvekbe, sőt, néhány példányt be is tudtunk szerezni a hasznosabbnak ítélt könyvekből. Kifejezetten tanulságosnak ítélem az iskolalátogatást is, remélem, a következő kurzusokon még nagyobb hangsúly és figyelem kerül majd erre a programelemre, akár több iskolatípus bevonásával.

Úgy gondolom, a kurzus hasznosságáról majd csak néhány hónap múlva lehet érdemben nyilatkozni, de az tény, hogy a workshopok tartalma nem kizárólag kéttannyelvűs tanároknak szól, ráadásul nem is annyira tantárgyspecifikus, inkább egy általános nyelvtanári képzésről beszélhetünk, kitekintéssel és adaptálási lehetőségekkel az egyes tantárgyak felé. Mivel alapvetően szemléletet közvetít a tanfolyam, ezért olyan kollégáknak is ajánlható, akik ugyan nem nyelvtanárok, viszont a nyelvet társalgási szinten beszélik és igényük lenne olyan típusú módszertani megújulásra, amely a nyelvtanítás irányából közelít, de nem nyelvórai környezetbe is átültethető módszerekről szól.

Nem ez volt az első külföldi továbbképzésem, de a tapasztalataim azt mondatják velem, hogy nem is az utolsó. A szervezésért és az élményekért nagy köszönet jár a Tanártovábbképzés csapatának (Kriszti), iskolai (Mariann) és angliai (Neil) programkoordinátoromnak, a fogadó családnak (Andy és Mel), valamint új barátaimnak, Valinak, Dorkának, Annának, Juditnak és Lucie-nak.

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás