Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

vasárnap, 02 szeptember 2018 07:31

Creative Teaching in the Primary English Language Classroom

Írta:
  • Helyszín: Lake School of English Oxford, Egyesült Királyság

A Budapest 13. Kerületi Pannónia Német Nemzetiségi Kétnyelvű és Angol Nyelvet Oktató Általános Iskola több Erasmus+ pályázatban is részt vesz, a második tanéve működő Sharing is caring Erasmus+ KA2-es pályázat mellett ebben a tanévben megnyert egy Erasmus+ KA1-es pályázatot is, ennek keretén belül négy kolléga vehetett részt szakmai továbbképzésen az Egyesült Kirsályásgban a nyári szabadság alatt. 

Augusztus 13 és 25 között két felejthetetlen hetet tölthettem Oxfordban a Tempus Közalapítvány által meghirdetett  Erasmus+KA1 szakmai továbbképzésen a Lake School of English nevű nyelviskolában. Régi vágyam volt eljutni Oxfordba, felfedezni gyönyörű építészetét, megismerkedni egyedi hangulatával, és ez most beteljesült.

A kurzusom címe: Creative teaching in the primary English classroom. A pályázat írásakor az általános iskolát jelöltem meg, mivel több mint két évtizednyi gimnáziumi oktatás után általános iskolásokat tanítok. Úgy gondoltam, hogy ezen a kurzuson hozzám hasonlóan angoltanárok lesznek, akik tanítanak általános iskolásokat is, de a kurzus első napján kiderült, hogy tanítókkal vagyok együtt. Örültem a lehetőségnek, hogy most valami egészen újat tanulok. Ez a két hét azért volt nagyon hasznos, mert rengeteg játékos feladattal ismerkedtem meg, anyagokat gyűjtöttem, ötleteket, melyeket megoszthatok a csak első négy osztályban tanítókkal meg azokkal is, akik tanítanak alsóban is, felsőben is angolt. A tanárnőm, Helen Cenic, mindig külön kitért arra, hogy ezt vagy azt a feladatot hogyan lehetne használni a felsősöknél. Tematikus napjaink voltak, de egy-egy nagy témán kívül sok mindent érintettünk. Az első nap a meséké és a szerepjátékoké volt, a második a kommunikációé, a harmadik a készésgek fejlesztéséé és a filmahasználaté angolórákon. Ugyanezen a napon beszéltünk az Egyesült Királyságbeli tanügyi rendszerről. Negyedik napon a CLIL-lel (Content language integrated learning) foglalkoztunk, azzal, hogy hogyan tanítunk más tárgyakat angol nyelven, az előnyökkel és a hátrányokkal, itt mindenki elmondhatta, hogy a saját országában megvalósul-e és, ha igen, hogyan valósul meg a kéttannyelvűség. Ezen a napon külön kitértünk arra, hogy a digitális médiát és eszközöket hogyan lehet az oktatás szolgálatába állítani. Ez most világszinten nagy kérdés, vannak országok, ahol legszívesebben betiltanák az okos telefonok használtaát, vannak viszont olyanok, akik szorgalmazzák a tanórákon való okostelefon használatot. Az első hét utolsó napján énekek, versikék, mondókák következtek.

A második hét első óráiban átnéztük az előző hét tevékenységeit. Aztán a mindennapi nyelvezettel foglalkoztunk, a szlenggel.  Hasznos volt nagyon, hiszen a szleng nyelvezet áll legközelebb a tizenéveseinkhez. Ezt követően a kiejtés tanításával foglalkoztunk. Praktikus tanácsokat adott a tanárnőnk a különböző hangok, hangcsoportok és a folyékony beszédstílus tanításához. A harmadik napon a nyelvi készségek fejlesztése állt a középpontban, itt különösen tetszett a Speed reading questions, amikor egy-egy információt kellett megkeresni egy történelmi szövegből és kiszaladtunk hozzá a helyes információkkal, csapatokban játszottunk. Tanárnőnk nem győzött fényképezni, annyira belefeledkeztünk a játékba. Azt mondta, ez megerősítette őt abban, hogy ezt a tevékenységet bármikor, bárkivel lehet csinálni. Negyedik napon a kritikai gondolkodás és szövegértés került a középpontba, délután pedig minden csoporttag bemutatott egy mini óratervet. Sokat tanultunk egymástól is, sőt, Helen azt mondta, hogy lesznek dolgok, melyeket használni fog ezek közül. Utolsó napon zene, énekek, slágerek következtek, ragyogó tevékenységeket mutatott be, hogy hogyan lehet egy-egy órát még élvezetesebbé tenni. 

A két hét összes anyagát megkaptuk az iskolától, bármikor nyomtathatók, másolhatók ezek az anyagok.

Minden nap délután négyig tanultunk, kivételt képezett a kedd és a péntek. Ezek azért voltak rövidebbek, hogy kulturális-történelmi sétákat tehessünk Oxfordban és környékén. Idegenvezetőnk Rob Tanner volt. Nagy élvezettel és humorral vezetett végig Oxford látnivalóin, a Blenheim palotához, Churchill szülőhelyéhez és Londonba is vele mentünk fel. Ezen kívül meglátogattuk Stratford Upon Avont, Shakespeare szülővárosát meg a Warwick kastélyt is.

Két nagy örömhírrel is szolgált a 40 éve működő Lake school ottlétünk alatt, az egyik az, hogy harmadik helyezést ért el az Egyesült Királyságban a nyelviskolák Top 100 versenyén, a másik, hogy az iskola két tanárnője megjelentetett egy könyvet, a "Talking images: Idioms" címűt, ebből vásároltam is egy példányt a tanári karunknak, nagyon jól használható, fénymásolható oldalakkal. 

A "homestay" típusú szállást választottam erre a két hétre, az iskola is nagyon ajánlja ezt. Így lehetőség nyílik megsmerni az angol családi életet belülről, és nagyszerűen lehet gyakorolni az angol nyelv használatát. A háziasszonyom Clare Senior rádaásul az Oxford University Press könyvkiadónál szerkesztő, így az angol nyelvkönyvekről is sokat beszélgettünk a vacsora receptek mellett.

Köszönöm Förster Anita és Véghné Juhász Krisztina segítségét, akik a pályázat megírásakor és a megvalósulásakor is nagyon sok jó tanáccsal segítették mindannyiunk munkáját.

A projekt az iskola honlapján: https://www.pannoniaaltisk.hu/palyazataink/

 
Márkó Szidónia

 

 

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás