Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

vasárnap, 09 szeptember 2018 13:01

Játékos tanítás és tanulás

Írta: Tarjáni Dorina
  • Helyszín: ETI - St.Julian's - Malta

Az Erasmus+ Mobilitási Projekt keretén belül részt vehettem az ETI Malta által szervezett The PlaygroundClassroom című kurzuson. A kéthetes továbbképzés 2018. július 30-tól augusztus 10-ig tartott. Málta egy nagyon felkapott célpont a nyaralók számára, gyönyörű tengerpartokkal és környezeti adottságokkal, éppen ezért nagyon örültem, amikor rátaláltam a leírás alapján hasznos és érdekes kurzusra.  Izgatottan vártam a máltai utat, még itthon előzetesen tájékozódtam a meglátogatni kívánt helyekről, programokról, szabadidős tevékenységekről.

Elérkezett az utazás napja. Már az első benyomások alapján nagyon megtetszett a szigetország hangulata. Elsőként a szállást foglaltam el, amely a központtól és egyúttal az iskolától is egy rövid, tizenöt perces sétára helyezkedett el. Egy szobát béreltem, a főbérlőm egész ott tartózkodásom során nagyon segítőkész volt. A hétvége a környék felfedezésével telt.

Az első képzési napon egy rövid bemutatkozás után el is kezdtük a tanulást. A kurzus főbb irányelvei a következők voltak: az óvodai/ iskolai környezet lehető legjátékosabbá tétele, a gyerekek motiválása, illetve rengeteg játékötlet és tevékenység megismerése, amelyek a tanulási folyamatot a leghatékonyabbá teszik. Számos hasznos weboldalt is megismerhettünk és kipróbálhattunk, amelyek szintén a játékba ágyazott (nyelv)tanulást segítik. A leírásban ugyan szerepelt, hogy a képzés óvodapedagógusoknak is szól, viszont nagyobb hangsúly került az általános iskolás korosztály tanítására. Ezt nem tartottam problémának, többen is voltunk óvodapedagógusok a csoportban, és sok olyan ötlettel gazdagodtunk, amelyet mi is alkalmazni tudunk majd a jövőben.

A csoportunk az első héten 15, majd a másodikon 11 főből állt. Ez az alacsony csoportlétszám biztosította, hogy mindenki aktívan részt vegyen az órákon, hozzászóljon egyénileg is. A beszélgetések közben betekintést nyerhettünk más országok oktatási rendszerébe is. Mi magyarok négyen voltunk a csoportban, de többen érkeztek Szlovákiából, Lengyelországból, illetve Spanyolországból is. Minden óra úgy volt felépítve, hogy lehetőségünk adódjon páros- illetve csoportmunkára, illetve nagy hangsúlyt kapott az egyéni tapasztalatok és vélemények megosztása. Nagyon tetszett továbbá, hogy rendkívül gyakorlatias és interaktív volt a képzés. A nyelvi kompetenciák fejlesztésére is remek lehetőséget biztosított a program, az angol nyelv használata folyamatos volt.

A tanulás mellett több kulturális program is a képzés részét képezte. Ellátogattunk Vallettába, a fővárosba, illetve Mdinába is, ahol idegenvezetővel ismertük meg a nevezetességeket. A délutánok szabadok voltak, általában strandoltunk, vagy felfedeztük a környéket. Kiutazásom előtt legfőbb célom a szakmai fejlődés, és módszertani eszköztáram bővítése volt, és úgy érzem, ezek maximálisan megvalósultak. Az pedig, hogy mindezt egy ilyen környezetben, és folyamatosan újabb és újabb élményekkel gazdagodva tehettem meg, csak még nagyobb pluszt adott. Örülök, hogy lehetőségem adódott erre a külföldi szakmai továbbképzésre.

További információ a honlapunkon: https://oisbpxiii.wixsite.com/2018 

vagy a Facebookon: https://www.facebook.com/oisbp/

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás