Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. szeptember 09., vasárnap 14:38

Creative Teaching in the Primary English Language Classroom

Írta: Bakró-Nagy Ágnes
  • Helyszín: Oxford
Oxford Oxford

Iskolánk sikeresen pályázott az Erasmus+ külföldi mobilitás ösztöndíjra. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ennek keretében részt vehettem egy két hetes tanárképző programon július 29. és augusztus 10. között melyet a Lake School of English in Oxford szervezett. A kurzus címe Creativ Teaching in the Primary English Language Classroom volt.

Néhány napos Londoni tartózkodás után érkeztem Oxfordba nagy várakozással. Könnyen odataláltam a szálláshelyre. Victoria a szállásadóm nagyon kedvesen fogadott. Két tinédzser gyerekével és egy macskával laktak egy tipikus kétszintes angol házban. Nagyon otthonosan éreztem magam náluk a két hét alatt. Victoria fitnesz edzőként dolgozott. Mivel szabadidőmben én is tartok fitnesz órákat sok közös témánk akadt. Szívesen részt vettem az óráján is, így délután folytattam a továbbképzést. Nagyon egészségesen étkezett a család. Victoria remekül főzött. Sokat beszélgettünk vele és a gyerekekkel is az étkezések alatt így a szókincsem is sokat fejlődött. 

Reggelente a jellegzetes emeletes busszal mentem a kurzusra ami a városközpontban volt az Oxford University Buisness School épületében. Nagyon szép, modern környezetben a XXI. századi technikai elvárásoknak megfelelő teremben tanulhattunk. Mivel Angliában szokatlan 30C fokos időjárás volt, nagyon örültünk a légkondicionált épületnek és az árnyas szép kertnek, ahol szünetekben sokat beszélgettünk a kurzuson résztvevő többi tanárral. A kurzust nagyszerűen, nívósan megszervezték. Segítőkészek, barátságosak voltak a szervezők. Tizennégyen voltunk a csoportban. Spanyolországból, Lengyelországból, Bulgáriából, Libanonból is érkeztek résztvevők. Mindenki nagyon barátságos és nyitott volt. Sok szakmai tapasztalatot cseréltünk a külföldi kollégákkal. A tanárnőnk Helen Cenic fanasztikus személyiség, tele volt energiával. Nagyon felkészült, lelkes, tapasztalt. Az órák profin voltak felépítve. Foglalkoztunk az angol képzési módszerrel. Rengeteg ötletet tanultunk tőle, amit több tantárgynál is tudok használni. A különböző képességű gyerekek fejlődését menedzselni. Ami különösen fontos aspektus iskolánk Talented and gifted programjában. Hogyan tegyem hatékonyabbá és kommunikatívabbá az órákat. Hogyan lehet játékosan szókincset bővíteni. Pop dalokon keresztül például hogyan lehet nyelvtani formákat megtanítani. Sok kreatív tanítási technikával ismerkedtem meg és hogy hogyan tegyem motiváltabbá a diákjaimat. Használható praktikus ötletet kaptam, amelyeket, már az óráimon ki tudtam próbálni és a kollégáimnak átadni. Előkerült egy fontos téma a CLIL.(Content Laguage Integrated Learning).Több lehetőséget láttam, hogy lehet az angol nyelv tanítást más tantárgyakra jól adaptálni. Téma volt a XXI. századi képességek, az ICT eszközök használata az órákon. Sok új játékos feladatot tanultam. Jó volt tapasztalni, hogy lehet érdekesebbé tenni az órákat az alsós korosztály számára. A kurzus minden órája interaktív volt. Csoportban vagy párban dolgoztunk, Nagyon élveztem az órákat, sok vicces pillanatot éltünk át.

Délutánonként szabadidőnkben volt lehetőségünk a csoporttársakkal városnézésre. Végig jártunk több collegot. A leghíresebb a Christ Church College ahol a Harry Potter filmek néhány jelenetét forgatták. Megnéztük a Bodleian Libraryt, az Ashmolean Museumot. Eszterrell és Edytával a lengyel lánnyal kirándultunk Windsorba. Timivel a „College hunterrel” elmentünk Bathba, ahol rengeteget sétáltunk, megnéztük a híres római fürdőt és a Royal Crescent. Hétvégén tartalmas programot szerveztünk Londonba ahol a Buckingham Palacban, és a Westminster Abbeyban gyönyörködtünk és élveztük a sok gyaloglást, látnivalót. A kurzus utolsó napján a tanúsítvány átvétele után, a két hét méltó befejezéseként a csoporttal elmentünk Blenheimbe ahol a kastélyban és a parkban sétáltunk.

Rengeteget adott nekem ez a két hét. Sikerült feltöltődnöm. Ötletekkel és szakmai tudással és új kapcsolatokkal gazdagodtam. Szakmai megújulásomat segítette. Nyelvtudásom sokat fejlődött. Teljesen egyedül vágtam neki az útnak. Sok tapasztalatot szereztem önmagamról, emberekről a brit kultúráról, történelemről. Nagyon köszönöm a lehetőséget mindenkinek aki segített az utazás megszervezésében. Legfőképpen iskolám az ISB vezetőségének, igazgatónőmnek koordinátoromnak Schimmert Gabriellának a hatalmas munkáját a projekt szervezésében. A Tanártovábbképzés munkatársainak a segítségét.

Új hozzászólás