Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. szeptember 15., szombat 15:47

Miért pont Broadstairs?

Írta: Sziklai Gábor
  • Helyszín: Hilderstone College - Broadstairs - Egyesült Királyság
Miért pont Broadstairs? Sziklai Gábor

Miért pont Broadstairs?

Többen kérdezték, hogy miért Broadstairsbe jelentkeztem a Hilderstone College-ba. A kiválasztásban két dolog játszott szerepet. Olyan angol kisvárosba szerettem volna menni, ami csendes, hangulatos, átlátható, ahol nincsenek nagy távolságok, és lehetőleg közel van a tengerhez, gondoltam, akkor biztos kedvező az időjárása. A másik szempont az volt, hogy olyan nyelviskolát szerettem volna választani, ahol nincsenek nagy létszámú csoportok, van lehetőség az angol nyelv, elsősorban a beszéd gyakorlására, a szókincs frissítésére, a tanárokkal való közvetlen kapcsolatra, ahol új módszertani fogásokat lehet tanulni és megosztani.

Broadstairs pont egy ilyen hely! A ház, ahol laktam, 3 percre volt az iskolától, de egyébként is 10-15 percre volt minden, a tengerpart, a kisvendéglők, boltok, a vonatállomás és az összes pub, ahol a foci VB meccseit lehetett nézni a helyi lakosokkal nagy egyetértésben. A két hét alatt talán kétszer láttam felhőt, jó meleg volt, bár a tengervíz nekem hűvös volt.

Az iskolába főleg tizenéves diákok (spanyolok túlnyomó részben) jártak, a mi tanári csoportunk létszáma 6 és 9 fő között váltakozott. A csoporttal nagyon nagy szerencsém volt, mert csupa kedves, vidám, érdeklődő, fociszerető angoltanárból állt. A tagok brazil, német, magyar, spanyol, orosz kollégák hamar jó társasággá kovácsolódtak össze. Szinte minden este valamelyik helyi pubot „fedeztük fel”, és sok beszélgetéssel és meccsnézéssel múlattuk az időt.

Az órák reggel 9-től délután 16 óráig tartottak, néhány szünettel. Két állandó tanárunk volt Dominic és Jon, akik rengeteg anyaggal készültek, hogy a nyelvtudásunkat, szókincsünket fejlesszék, közben ügyeltek arra is, hogy az általunk hallott, látott nyelvi érdekességeket megbeszéljük. Módszertani ötleteket tudtunk tőlük ellesni, illetve volt lehetőség arra is, hogy mi is továbbgondoljuk a feladatokat, vagy megosszuk az általunk használt technikákat. Nagyra értékeltem, hogy a jó hangulat mellett, végig koncentráltan, a feladatra összpontosítva dolgoztunk mindannyian. A kurzus –Teacher Development Course - fő célját elérte, a célnyelvvel foglalkozva sikerült sok nyelvtani, szókészlet és beszédkészség fejlesztő feladatot elvégezni. Lee Shutler két foglalkozást tartott, amelyeken bemelegítő és „időkitöltő” játékokat mutatott nekünk. Az ilyen típusú feladatok közel állnak a szívemhez, így nagyon élveztem a kétszer másfél órát, amit hallatlan nyugodt hangján és mozdulataival adott elő.

Az iskola szervezésében lehetőségünk volt körbejárni a Thanet nevű szigetet, ahol Broadstairs is fekszik, illetve meglátogatni Canterbery-t, Dover-t, és Brighton-t. Két érdekes esti előadáson is részt vettünk, melyeket Peter Lawson tartott London történelméről és a Királyi Családról.

Azt gondolom, hogy a várakozásaimnak megfelelt a program, így hálás vagyok a lehetőségért és a szervezésben segítő kollégáknak. A csoport tagjaival tartjuk a kapcsolatot és az egyik kollégával, remélhetőleg, egy e-learning együttműködés is megvalósul a jövőben.

Sziklai Gábor

2018. július 1-15

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás