Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. szeptember 24., hétfő 18:24

Zarándoklat a digitális nyelvórák világába

Írta: Mongyi Norbert
  • Helyszín: Pilgrims - Canterbury - Egyesült Királyság
Zarándoklat a digitális nyelvórák világába Mongyi Norbert

A középkorban zarándokútra induló hívő emberek a spirituális megtisztulás reményében hagyták hátra szeretteiket, megszokott, mindennapi életükből kiszakadva, azért, hogy felkeressenek egy olyan helyet, ahol a hiedelem szerint személyes találkozás történik a természetfelettivel.

Canterbury is egy ilyen szakrális helyszín volt, az ideérkezők Becket Tamás erekjéire találva, tiszteletteljesen várták lelkük megváltását, a búcsú elnyerését, esetleg bűneik megváltását. A canterbury érsek székhelyéül szolgáló város a 21. században is vonzza a külföldről idelátogatókat. Nem csak szakrális mivoltából fakadóan, hanem a római időkre visszanyúló épített öröksége, a középkori építészeti- és tárgyi emlékei, valamint kiváló oktatási- és egyéb kulturális intézményei miatt is. Nagy múlttal rendelkezik pl. a University of Kent kampuszán működő Pilgrims tanárképző központ.

Idén nyáron is ez a centrum adott otthont az egy hetes Using ICT creatively c. nyelvtanár-továbbképző kurzusnak.  Július első hetében érkeztek a nyelvtanár zarándokok, Európa minden pontjáról, azért, hogy más tanfolyamokkal egy időben szerezzenek ötleteket és módszertani tudást az IKT eszközök kreatív módon történő nyelvórai használatához. A részletes kurzusleírás már megmutatta, hogy a hét során minden zarándok találkozik a természetfelettivel: digitális eszközök használatára építve fogunk mindenféle nyelvórai tananyagot létrehozni és kipróbálni a már létezőket.

Nyolc fős csoportom két magyar tréner vezetésével látott hozzá a módszertan áttekintéséhez és ötletek gyűjtéséhez. A következő napokban kipróbáltunk sok szoftvert és megállapítottuk, hogy milyen pedagógiai megfontolások mellett tudjuk azokat hatékonyan használni a nyelvi készségek fejlesztésére. Tanultunk a trénerektől, tanultunk egymástó, majd a kora esti idősávban tanulhattunk a párhuzamos tanfolyamokat tartó trénerektől is. Esténként pedig városnéző sétára mentünk, kocsmakvízen vettünk részt, kirándultunk Whitstable-be, a tengerpartra és megkóstoltuk a helyi ízeket.

Élményekkel és új ötletekkel telítődve tértem haza és új kapcsolatokat is sikerült kialakítanom. A következő időszakban az itt szerzett tudás megosztása történik: a nyelvtanár kollégákkal, a tantestület további tagjaival és természetesen, a legleső óráktól kezdve, a tanítványaimmal. Remélem, a lehető legtöbbet fogom tudni megvalósítani mindabból, amit a Pilgrims-nél tanultam.

Új hozzászólás