Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. szeptember 24., hétfő 19:17

London Calling

Írta: Wootsch Melinda
  • Helyszín: British Study Centres - London - Egyesült Királyság

London Calling

A budapesti Eötvös József Gimnázium olasz-angol szakos tanáraként idén nyílt először lehetőségem arra, hogy az Erasmus+ program keretében külföldi tanulmányúton vegyek részt. 2004-ben, már volt lehetőségem egy 1 hónapos olaszországi tartózkodásra a Magyar Ösztöndíj Bizottság jóvoltából. Annyi pozitív emlék élt bennem arról az útról, hogy úgy döntöttem, angol szakos énemnek is lehetőséget adok arra, hogy rövid ideig tanulmányozza annak az országnak a kultúráját melynek nyelvét (Londontól távol) magyar diákoknak próbálja átadni.

Mivel úgy gondolom, hogy nyelvtanítás nem létezik kultúraközvetítés nélkül, választásom a londoni British Study Centres iskola Modern British Culture című kurzusára esett. Az iskola London Hampstead nevű, nagyon hangulatos negyedében található, körülbelül 40 percre London belvárosától, egy szép épületben, kedves kávézóval, kerttel, ahol jókat lehetett órák után beszélgetni, lazítani. A csoportban mindössze nyolcan voltunk, ami lehetőséget adott mindenkinek a megnyilvánulásra valamint nagyon hatékonnyá tette a kiscsoportos illetve páros munkákat. A nyolc fő hét különböző országból érkezett: orosz, lengyel, észt, olasz, svájci, német és egy szintén magyar diáktársam volt. Mindenki nagyon felkészült és motivált volt, sokat tanultunk egymástól is. Az órák mindennap 9.30-kor kezdődtek, hétfőn, szerdán és pénteken 13.30-ig volt tanítás, kedden és csütörtökön pedig 16.35-ig voltak foglalkozások, délután többnyire valamilyen „social programme” került megrendezésre, amely szervezett városnézést jelentett. Ezek keretében néztük meg a Hampstead Heath nevű parkot, Westminstert, Brick Lane-t, Buckingham Palotát valamint Windsort. Az órákon négy különböző tanárral is találkoztunk és olyan, a Brit hétköznapokat érintő témákat tárgyaltunk, mint pl.: angol humor, etikett, média, bevándorlás, Brexit, de szó esett a királyi házról is. Az órán feldolgozott anyagokhoz tartozó linkeket megkaptuk, valamint néhány témához kész óravázlatokat is kaptunk, ezeket, kis módosítással, reményeim szerint, jól tudják majd használni az angol munkaközösség tagjai is. Az iskola mellett volt szabadidő is, amit én elsősorban London felfedezésére fordítottam. Jártam (többek között) a British Museum-ban, a Tate Modern-ben, a Natural History Museum-ban, Sherlock Holmes Museum-ban, a Keats házban és a Kew Gardens-ben. Felfedeztem London híres parkjait és megkóstoltam a híres pub-ok finomságait. Esténként a szállásadó nénivel beszélgettem arról, hogy mit láttam aznap és nagyon gyakran saját élményeivel egészítette ki az általam elmondottakat. Az órák után legalább annyit tanultam, mint az órákon, kiismertem a Transport for London elképesztően szervezett működését, pihentem a Russell Square-en egy fárasztó nap után, csodáltam a várost Primrose Hill-ről és hallgattam a Speaker’s Corner szónokait. Az utazás előtt böngészett térkép megtelt élettel, az ott látható nevek új értelmet nyertek.

Jó lenne, ha minden nyelvtanár lehetőséget kapna arra, hogy időt töltsön el ott, ahol az általa tanított nyelvet beszélik. Minden, amit kultúra szóval illetünk, nagyon gyorsan változik, és ez hatással van a nyelvre is, bizonyos kifejezések eltűnnek, kiüresednek, mások új tartalmakkal bővülnek és ezeket a változásokat szinte lehetetlen Budapestről követni. Örülök, hogy belevágtam ebbe a kalandba, köszönöm, hogy az iskolavezetése segített és támogatott ebben, valamint köszönöm a Hungary Expert munkatársainak (Förster Anitának és Véghné Juhász Krisztinának) a sok segítséget.

Új hozzászólás