Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

hétfő, 01 október 2018 18:42

"Do you speak English?" - két hetes intenzív nyelvtanfolyam Máltán

Írta: Póczos Tamás
  • Helyszín: Easy School of Languages - Valletta - Málta

Iskolánk, az oroszlányi Hamvas Béla Gimnázium négy tanára sikeresen pályázott az Erasmus+ tanári mobilitási programjára. Így 2018 nyarán két hetet tölthettem az Erasmus+ Program keretében Máltán és résztvevője voltam az Easy School of Languages „English language development for teachers and staff working in education B1/B2” című angol nyelvi tanfolyamának. Szállást és teljes ellátást egy máltai családnál kaptam. A fogadó család nagyon kedves és segítőkész volt. Pontosan tudták, miről van szó, hiszen már több éve fogadnak hallgatókat 1-2 hétre saját házukban, így minden probléma megoldásában tudtak segíteni. Igazán otthon éreztem magam vendéglátóimnál, akik segítettek a közlekedésben és alkalmazkodtak a napirendemhez, ahogyan én is betartottam az otthoni házirendet.  

A képzés minden nap 9 órától 14:30 –ig tartott. Naponta 6 (3x2) tanóránk volt, fél órás szünetekkel. Az első napon megtörtént a szintfelmérés, aztán nívócsoportokba osztottak minket, és már kezdődött is az oktatás. A tanulócsoportban valamennyi résztvevő aktív volt. Ez nagyon jó lehetőséget biztosított a folyamatos angol beszédhez. Gyakran dolgoztunk párban, csoportban, töltöttünk ki tesztet, hallgattunk magnót, írtunk történeteket, szóval változatos munkamódszerekkel és feladatokkal dolgoztunk és rengeteget beszélhettünk, ami nagyszerű volt. Számomra talán ez volt e két hét alatt a legfontosabb. Tulajdonképpen nagyon gyorsan elteltek az órák, és mindig volt idő aktuális élmények elmesélésre, megbeszélésére is – tanáraink maximálisan alkalmazkodtak hozzánk. Nagyon jó volt ez a napi hat óra meglévő tudásunk felfrissítésére, bővítésére és beszédkészségünk fejlesztésére. Továbbá erősen motivált arra, hogy folytassuk nyelvi tanulmányainkat, illetve bátran vágjunk bele iskolánkban nemzetközi projektekbe. A tanfolyam végén értékelhettük képzőink tevékenységét, a szállásunkat és hallgatóként visszajelzést kaptunk fejlődésünkről, tanulmányi munkánkról.

A hivatalos programunk nem volt zsúfolt. Oktatás után tudtunk pihenni, és megnézni a látnivalókat. Délutánonként volt lehetőség kirándulni, strandolni, hétvégéken be lehetett járni az egész szigetet. Tanulócsoportom tagjaival összebarátkoztunk, ahogyan tanárainkkal is baráti viszony alakult ki. Így összességében nagyon jól éreztem magamat. 

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás