Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. október 25., csütörtök 15:19

Két hét nyelvtanulás Brighton-ban

Írta: Kádár Tünde
  • Helyszín: ELC- Brighton-UK

Az ERASMUS+ tanári mobilitás program keretében 2 hetes nyelvi kurzuson vehetem részt Brighton-ban az ELC (The English Language Centre) nyelvoktató központban. Az informatika oktatás során nagy szerepe van az angol nyelvtudásnak, mert a szakmai anyagok nagy része angol nyelven elérhető. Azért jelentkeztem erre a pályázatra, mert anyanyelvi környezetben szerettem volna fejleszteni a kommunikációs képességemet és növelni a szókincsemet.

Brigton-ba érkezve egy napfényes tengerparti város fogadott. A nyüzsgő, élettel teli utcákon sokféle nemzetiségű emberrel találkoztam, akik beépültek a város életébe, lüktetésébe. A tengerpart benépesült a városlakókkal és a kirándulókkal, ahonnan sohasem hiányoztak a sirályok. Minden reggel hosszú sétával lehetett eljutni a nyelviskolába, ami egy kellemes felfrissülést jelentett a napi tanulás előtt.

A nyelviskolában nagy szeretettel fogadtak minden tanulni vágyót. Mindenki segítőkész és figyelmes volt. Kezdetben idegennek éreztem a sokféle nemzetiségű, számtalan nyelven beszélő embert, de pont ez sokféleség adott az iskolának egy különleges hangulatot. A közös kapcsolódási pont az angol nyelv lett. Lengyel, japán, olasz, arab, török és tajvani csoporttársakkal tanultam. Örültem, hogy nem volt másik magyar a csoportban, mert így nem volt lehetőségem az anyanyelvemen megszólalni.

Első alkalommal egy szintmérő tesztet írtunk és egy rövid beszélgetésen vettünk részt. Ez alapján történt a csoportba-sorolás. Az iskola bemutatása és a programlehetőségek ismertetése után kezdődtek el az órák. Minden nap délelőtt nyelvtani órák voltak, szövegértési, nyelvtani, magnóhallgatásos feladatokkal. Délután kommunikációs óra volt, ahol egy adott témáról beszélgettünk. Páros és kiscsoportos munkaformában is dolgoztunk. A szünetekben volt lehetőség beszélgetni a csoporttársakkal.

A délutánokat kirándulásokkal, városnézéssel töltöttünk, mivel ebbe az iskolába három kolléganőmmel együtt utaztam. Igyekeztünk a város minden érdekességét felderíteni, kultúráját megismerni. A környező településeken is találtunk történelmi emlékeket, természeti szépségeket, amelyeket érdemes volt meglátogatni. A szabad hétvégén elutaztunk Londonba, ahol olyan látványosságokat, múzeumokat kerestünk fel, amelyeket még nem láttunk. A másik napon pedig a Wight-szigetre kirándultunk, ahol csodaszép természeti kincseket és békés, barátságos településeket, vidéket láttunk.

A helyi szokások megismerése, a mindennapi élet feladatainak megvalósítása idegen nyelvi környezetben, mind-mind hasznos tapasztalatokkal gazdagított.

Örülök, hogy részt vehettem ebben a pályázatban és lehetőséget kaptam a tanulásra angol nyelvi környezetben. Hálás vagyok a sok segítségért, amit a kollégáimtól kaptam. Köszönöm mindannyiuknak és különösen Szegfű Mártának és Hegyközi Évának, iskolánk Erasmus+ koordinátorainak, akik megírták és megvalósították ezt a pályázatot.

 

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás