Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. október 25., csütörtök 15:21

Két hét nyelvtanulás a csodálatos Yorkshire-i partok mentén

Írta: Kendik Renáta
  • Helyszín: Anglolang Academy of English-Scarborough-UK

Az ERASMUS+ tanári mobilitás program keretében 2 hetes nyelvi kurzuson vehetem részt Scarboroughban az Anglolang Academy of English szervezésében. Gazdasági tárgyak oktatása során egyre égetőbb szükséglet, hogy tananyagokhoz, forrásokhoz angol nyelven is bátran tudjunk fordulni, ezért nagyon hálás voltam a kínálkozó lehetőségért, és nagy várakozással tekintettem az utazás elé.

Az Északi tenger partján fekvő, festői öblökkel tagolt kisváros remek környezetet biztosított a nyelvtanuláshoz. Nyugodt hangulat, rengeteg zöldövezet, kedves, segítőkész emberek, gyalogosan bejárható távolságok tették élvezetessé a tanulással töltött napokat. Az ámulatba ejtő partokon tett séták testnek és léleknek is üdítőek voltak.

A nyelvi fejlesztés csoportokban, multikulturális környezetben zajlott. Számomra külön élmény volt, hogy az én csoportomban nem csak Erasmus+ program keretében résztvevő pedagógusok, de Ománból érkezett állami hivatalnokok, Olaszországból ide utazó fiatalok is voltak. Élvezetes viták, beszélgetések alakultak ki a társadalmi és generációs különbségek mentén.

A délelőtti órákon a nyelvi fejlesztés főként szókincsbővítésből, szövegértésből, kommunikációs gyakorlatokból állt. Az oktatás szinte kizárólag csoportmunkában zajlott, rengeteg élvezetes, izgalmas feladatnak voltunk alanyai, amelyeket bátran adoptálhatok saját tárgyam tanítása során.

A délutáni foglalkozások kis csoportokban, egyéni igények mentén zajlottak, főként a nyelvtani tartalomra fókuszálva.

A rengeteg ismereti anyagot felhalmozó hétköznapok után felüdülés volt a szerdai napokra beépített tanulmányi kirándulás. A professzionális idegenvezetésnek köszönhetően sokat tanultunk az utak során a brit társadalomról, kultúráról, gazdaságról. Így jutottunk el Robin Hood’s Bay-be, Withby-be, Yorkba. A hétvégén saját költségviseléssel az iskola kirándulási lehetőségeket kínált, így megcsodálhattuk Haworth-ot, a Brontë nővérek szülőhelyét, és üdítő sétát tettünk a Moorland-ek között.

Hálás vagyok, hogy pedagógiai pályámat ezzel a projekttel gazdagíthattam, igazi megújulást jelentett számomra a két hét.

Végezetül szeretném megköszönni iskolánk Erasmus + koordinátorainak, Hegyközi Évának és Szegfű Mártának, hogy megvalósították és segítették a pályázatot, illetve a Hungary Expert munkatársainak a rengeteg hasznos információt.

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás