Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. október 25., csütörtök 17:00

Spice-up in Malta – avagy módszertani eszköztárunk felfrissítése Máltán

Írta: Tartóczky Edit
  • Helyszín: ETI-St. Julian- Málta

2018. július 14-én érkeztem meg Máltára az Executive Training Institute által szervezett Spice Up Your Teaching Ideas Methodology in Practice tanártovábbképzésre. Idén először volt alkalmam részt venni az Erasmus+ pályázat keretein belül külföldi képzésen, melyet izgatottan vártam már a felkészülés pillanataiban.

Tanfolyami választásomat a szakmai megújulás igénye ösztönözte. Gazdasági és informatikai szakgimnáziumban tanítok angol nyelvet, ahol az egyre bővülő képzések száma inspirált arra, hogy felfrissítsem módszertani eszköztárámat, mind a közismereti mind a különböző szakmai idegen nyelvi tantárgyak tanítása kapcsán. A másik motiváló erő az volt, hogy külföldi kollégákat megismerve és megosztva egymással szakmai tapasztalatainkat, kapcsolatot építsek a jövő feladatai és projektjei számára.

 A forró nyári napok gyorsan teltek az egyhetes kurzus során. Az órák reggel 09.00-től 15.00-ig tartottak. A csoportomban 11-en voltunk, 1 török 2 szlovák, 1 francia, 1 spanyol 5 lengyel kolléga és én. Nagyon nyitott és barátságos volt mindenki. Az órák hangulatát a tanárunk Judie Ibottson (Manchesterből származó) alapozta meg rendkívül jó humorával. Mindig felkészült volt és rugalmas. Minden témát, minden módszert azonnal a gyakorlatban is megvalósítottunk. Párokban, csoportokban dolgoztunk a legtöbbet. A kurzus során változatos témákon keresztül beszéltünk meg módszertani kérdéseket és próbáltunk ki a gyakorlatban is sok érdekes tanítási technikát, amivel óráinkat színesebbé, játékosabbá, a fiatalok számára érdekessebbé tehetjük. Szó volt a tanulók motiválásáról, a modern technológiák órákon való használatáról, a kooperatív nyelvtanulásról. A módszertan mellett szert tehettünk néhány szlengre, hétköznap használatos brit kifejezésekre, idiómákra, szókapcsolatokra, melyek megfűszerezték a tanulást.

Délután mindig volt szabadidőnk, amit városnézéssel a sziget felfedezésével töltöttünk. Képzésünk tartalmazott két kirándulást Valettába és Mdinába, ahol megcsodálhattuk az ókori és középkori műemlékeket, valamint Málta történelméről is tanulhattunk. Sziget lévén Málta szintén gazdag természeti látnivalókban, a gyönyörű lagúnák és sziklás partvidékek felfedezése üdítően hatott a párás nagy melegben.

Örülök, hogy lehetőségem volt részt venni ezen a továbbképzésen az Erasmussal és sok-sok ötlettel gazdagabban kezdhettem el a következő tanévet, melyekkel érdekesebbé tehetem tanóráimat és várom az alkalmat, hogy ősszel megoszthassam a részleteket kollégáimmal.

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás