Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. október 26., péntek 20:34

Nyelvtanfolyam Canterburyben

Írta: Németh Tamás
  • Helyszín: Pilgrims-Canterbury-Egyesült Királyság

2018. augusztusában két hetet tölthettem az angliai Canterburyben a tanártovábbképzésekre specializálódott Pilgrims iskola által szervezett kurzuson. Választásom elsődleges oka maga az iskola volt, amely nem is hazudtolta meg rendkívül jó hírnevét: a tanfolyamot magas fokú szervezettség, szakmai korrektség, változatosság, átgondolt felépítés és barátságos, szinte otthonos légkör jellemezte. A résztvevőket mindvégig partnerként kezelték, ugyanakkor határozott elvárásokat fogalmaztak meg, és ezeket következetesen képviselték.

            Bár a kurzus elsődleges célja a résztvevők angoltudásának frissítése volt, mivel csoportunk szinte kizárólag angoltanárokból, vagyis a nyelvet többnyire magas szinten beszélő kollégákból állt, számos tanítás- és tanulás-módszertani kérdés is előkerülhetett. Szerencsés helyzetben voltam tehát, mert a rendkívül sűrű, folyamatos, aktív részvételt kívánó reguláris szekciókban mind nyelvi, mind szakmai értelemben remek lehetőségem volt a fejlődésre.

            Sokszínű programot kínált az iskola a délutáni és esti szekciókban is. A kulturális (pl. bevezetés Canterbury történetébe) és szabadidős (pl. bevezetés a bollywoodi tánc alapjaiba) elfoglaltságok mellett számos módszertani előadás közül válogathattunk. Azt is pozitívumnak érzem, hogy ezeket a Pilgrims eleve változatos hátterű és érdeklődésű trénergárdája mellett egyéni, olykor szokatlan szempontokat érvényesítő vendégelőadók sora színesítette.

            Bármilyen hasznos és élvezetes volt azonban a kurzus, számomra a kollégákkal való kötetlen beszélgetések jelentették a legnagyobb élményt. És ez valóban a beszélgetések két hete volt: beszélgettünk reggel, a szünetekben, ebédnél, a városba tartva, egy pubban vagy bevásárlás közben, minden nap éjszakába nyúlóan, a leghétköznapibb és legképtelenebb témákról egyaránt. És közben, mintegy észrevétlenül, tanultunk – amennyit semmilyen kurzuson sem tanulhattunk volna. Mondanom sem kell, hogy kapcsolatunk azóta sem szakadt meg.

            Végül kár lenne elhallgatni, mennyi lehetőséget, mennyi maradandó élményt kínál egy ilyen mobilitási program a kurzusnak otthont adó egyetem campusán kívül is. A kollégákkal összefogva, minden szabadidőt kihasználva fedeztük fel az elbűvölő Canterburyt, jártunk le a katedrálisba az evensongokra, miközben azért messzebbre is merészkedtünk: megcsodáltuk a doveri sziklák tetejéről nyíló kilátást, és mohó sétákat tettünk London belvárosában. Életre szóló élmények ezek, és nincs kétségem afelől, hogy általuk nemcsak én, de diákjaim is gazdagodni fognak.

Az intézmény képes beszámoló blogja az ERASMUS+2018-ról az alábbi linken található.

http://erasmus18.simplesite.com/440262219

Új hozzászólás