Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. október 26., péntek 21:02

Kompetenciafejlesztés a művészeti nevelésen keresztül

Írta: Komálovics Zoltán
  • Helyszín: Europass-Barcelona-Spanyolország

A július 1-től július 7-ig tartó kurzust a firenzei székhelyű Europass Teacher Academy szervezte egy kis barcelonai iskola, a Barcino School Academy telephelyén, ami a város középső részén található. A „Photo and video making in our Classroom” nevű kurzus keretében a közösségi média és az audiovizuális eszközök oktatásban való használatával ismerkedtünk. Kis csoportunk 8 nyitott, kreatív tanárból állt (3 lengyel, 2 bolgár, 2 horvát szlovák és jómagam). A vidám csapat tagjai közül többen, sokszor szabad időben is együtt töltöttük az időt egy-egy vacsora, városnézés, múzeumlátogatás keretében. Angoltudásom csiszolása mellett új barátokra, esetleges új projektpartnerekre találtam.

Oktatónk olasz gyökerekkel és igazi művész vénával rendelkezett ezért a kurzus inkább a kreatív alkalmazásra összpontosított, a gyakorlati alkalmazás kisebb hangsúlyt kapott. Az első nap nagyon az élvezetes és szórakoztató bemutatkozó prezentációk előadásával telt. A kurzusvezető megismertetett bennünket a katalán kultúra kialakulásával és történetével. A másodok naptól elkezdődött a gyakorlati munka. Megismerhettünk néhány online oldalt, ahol oktatásra is alkalmazható videókat lehet adoptálni, átalakítani, esetleg sajátot készíteni. Átnéztük a videók letöltésének és megosztásának lehetőségeit. Egyénileg és kis csoportokban készítettünk fényképeket és rögzítettünk videókat különböző eszközökkel (okos telefon, fényképezőgép, tablet...). A hét második felében ki kellett találni egy tanulságos történetet, amit kis csoportokban egy rövid videóban kellett elmesélni. Mindent nekünk kellett hozzá megoldani, forgató könyvet írni, rögzíteni, szerkeszteni, majd a többieknek bemutatni. A film készítéséhez csapatmunka kellett, mindenki hozzátette a maga részét, sokat kellett egymásnak is segíteni. A szerkesztéshez online és offline programokat is használtunk, menet közben sok megoldandó problémával is meg kellett küzdeni, és a programok nagy hadver igénye miatt néha többször is újra kellett készíteni egy-egy részt a hibák miatt. Összességében sok új fogást sikerült elsajátítani a film készítése során.

Délután és esténként módunk volt bekapcsolódni a város nyüzsgő életébe. Barcelona igazi turista paradicsom. Minden esemény folyamatosan, szinte megállás nélkül zajlik: a kávéházak teraszán már ébredés után fecsegő vendégek élvezik a korai napsütést, a Ramblán reggeltől estig áramlik a tömeg, a Sagrada Familia belső tere reggeli és alkonyi fényben éppoly varázslatos atmoszférát nyújt az érdeklődők számára. A kikötői bizsuárusok szinte alvás nélkül tukmálják az áruikat a sétálóknak. A Miro Galéria csodálatos képei mindig megnyugtatják, és elmélyülésre késztetik a látogatókat. A város szinte teljesen átkaroló homokos, elég zsúfolt strand éjszakai sem nyugszik, gyakran láttunk vidám éjféli fürdőzőcsoportokat a vízben. A város és Gaudi építészete lenyűgözött, ahogy mindenkit rabul ejt, aki szereti az organikus építészetet. Barcelona nagyon élhető, remek a közlekedése, kitűnő az elhelyezkedése, bárki bármikor találhat kedvére elfoglaltságot. A város hangulata elragadó, mintha Barcelonába gyűjtötték volna össze a világ összes boldog emberét. Mindenki mosolygott, vidám volt a borozók teraszán éppúgy, mint a zsúfolt metrókon. Az egy hét igen kevés volt, hogy minden számomra fontos nevezetességet vagy érdekességet megnézzek a városban vagy környékén, pedig néha hajnalban keltem, hogy a Güell parkot még turista tömeg nélkül láthassam.

Remekül éreztem magam, sokat fejlődtem, sok új dolgot ismerhettem meg. Lehetőség szerint a jövőben is szeretnék hasonló „kiránduláson” részt venni és ezt mindenki másnak is ajánlom.

 

Az intézmény képes beszámoló blogja az ERASMUS+2018-ról az alábbi linken található.

http://erasmus18.simplesite.com/440262219

Új hozzászólás