Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. október 26., péntek 21:05

Tanórai managment és módszertani megoldások Nafplioban

Írta: Szabó Zoltán Attila
  • Helyszín: Europass-Nafplio-Görögország

Az ERASMUS+ továbbképzési program keretében 2018. 08. 27. és 2018. 09. 02. között Nafplioban, Görögországban, az Europass szervezésében „Classroom Management and solutions” témában, angol nyelven, módszertani képzés résztvevője lehettem.

A tavalyi Erasmusos tapasztalatok és szerzett tudás inspirációjaként az idén is belevágtam. Úgy érzem, hogy módszerekben gazdagodtam és módszertani modellek ismeretével lettem naprakészebb az ott töltött egy hét után.

A képzés Nafplioban, az első Görög Köztársaság egykori fővárosában volt. A csoportban tizenketten voltunk, finnek, spanyolok, portugálok, bolgárok, Izlandról és Ciprusról.

A képzést témája az tanórai módszertan, az elméleti és gyakorlati tudásanyag-átadás lehetőségeinek variabilitása, a korosztályi sajátosságok figyelembevétele a tanóra összeállításában, alternatív eszközök előnyei és hátrányai. Külön témaként betekintést kaptunk a tanulók szocio-kulturális hátterének hatásáról a módszertan sikerességére és a problémás tanulók jobb megértéséről. Az elméleti egységek után párban és csoportban dolgoztuk fel a saját tapasztalatunk, pedagógiai munkánk tapasztalatát összehasonlítva az újonnan halottakkal, keresve annak megoldását és lehetőségét, hogy a saját iskolámban és diákjaimnál tudom-e, merem-e hasznosítani és alkalmazható modellnek képzelem-e az újonnan megismert módszereket. A témák felvezetése a kurrens európai és tengeren túli módszerek és kísérletezések, valamint elméleti alapok ismertetésével indult, majd a megvalósíthatóság és a saját egyéni lehetőségeink feltérképezéséig futott ki.

A képzés vezetője, szervezője Foteini és Dimitris volt. Szigorúan és emberségesen ragaszkodtak az általuk fontosnak ítélt és tervezett tudás és módszer átadására, interaktívan dolgoztattak. 

A szállásom az óvárosban volt, így a görög őshonos temperamentum és turizmus kavalkádjának közvetlen részese lehettem. Azt éltem meg, hogy kicsit én is görög lettem, legalábbis egy hétre mindenképp a közvetlenség, a barátságosság, a mediterrán vérmérséklet magával ragadott. A képzés része volt egy hajótúra, amely betekintést adott a tenger és a szigetek világába, gasztro élményekkel együtt, két nagyobb szigetre kötöttünk ki.  Megismertük a csoporttársak nemzeti sajátosságait és kultúráját. Az ízek, a hangulat, az antik világ nyoma, a mediterrán környezet segített, hogy a nemzeti hatásosságok ellenére a résztvevők közvetlenségét, barátságát  érzékelhetővé tegye, úgy, hogy közben angol nyelven kommunikáltunk.

Hálás vagyok a lehetőségért, az eszközökért, a modellekért, az innovatív példákért, a megvalósíthatóság vágyának lehetőségéért. Komplex hatás és kísérletező tapasztalatszerzés az élményem a Nafpioban eltöltött egy hétről.

 

Az intézmény képes beszámoló blogja az ERASMUS+2018-ról az alábbi linken található.

http://erasmus18.simplesite.com/440262219

Új hozzászólás