Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

csütörtök, 15 november 2018 10:28

Málta – kultúrák találkozása

Írta:
  • Helyszín: ETI Malta - St. Julians - Málta
Málta – kultúrák találkozása Erhardt Emese

2018 augusztusában vehettem részt egy nyelvtanfolyamon az ETI Málta szervezésében. A tanfolyam címe: Fluency and English Language Development for Educators. Már régen elmeszesedett az angol nyelvtudásom és munkám során nagy szükségét éreztem, hogy jártasabb legyek ebben a nyelvben, például a többnyelvű cserediák programok szervezésénél is.

Olaszországot már kívül belül bejártam, de ezen a kicsi szigeten, a tenger közepén még sosem voltam.

Új világ nyílt meg a szemem előtt. Nem nagyon tudtam szállásadóim bizalmába férkőzni, ez kemény diónak bizonyult. Örültem, hogy most én is arra a tapasztalatra teszek szert, amire a diákjaim, amikor a cserediákprogramok alkalmával be kell illeszkedniük egy család életébe. Szerencsére akadtak olyan ismerősök, akik már többé éve Máltán élnek és velük beszélgetve megtudtam, hogy az itteni emberek szinte várják, hogy az ember kiharcolja magának a dolgokat, ha akar valamit. Ez az alapja a máltaiak sok évszázados kultúrájának, annyi sok néppel meg kellett küzdeniük, hogy megőrizhessék identitásukat.

A tenger szépsége mindenfelé a nagy meleg és szárazság ellenére mindenért kárpótolt és feltöltött a következő tanítási évre elegendő energiával és napfénnyel.

A kurzuson sok mindent tanultam, szókincsem, szövegértésem bővült és a nyelvtani ismereteim is. Bele tudtam már kapcsolódni a beszélgetésekbe. Nagyon jó érzés volt.

Köszönöm nyelvtanáromnak, aki a két hét alatt törődött kis csoportunkkal és megfelelő vidámsággal fűszerezte az együtt töltött időt.

Legfőképpen kolleganőmnek Petrának köszönöm, azt a sok mindent, amit előkészített az én tanulásomhoz, fejlődésemhez, és nem utolsósorban pihenésemhez is. Úgy érzem tanárként, egy nagyon keményen megdolgozott év után ezt megérdemeltük, jó hogy van ilyen lehetőség.

Iskolánk a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium honlapján www.sztg.hu a blogunkban több is olvasható: http://sztgerasmus18.blogspot.com/ 

Erhardt Emese

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás