Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2019. február 22., péntek 20:01

Oxfordi kaland

Írta: Lebanov Anikó
  • Helyszín: British Study Centre - Oxford - Egyesült Királyság

2018 októberében az a lehetőség adódott számomra, hogy kimehettem az ERASMUS+ programmal Oxfordba két hétre. 

Nagyon boldog voltam, amikor kiderült tavasszal, hogy megnyertem a pályázatot, és ősszel mehetek Oxfordba. Rettentően vártam ezt az utat, hiszen még előtte soha nem jártam az Egyesült Királyságban. 

A képzést, amelyet a British Study Centre biztosított Oxford belvárosában, két igen képzett anyanyelvi tanár tartotta. A képzés során nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy ne csak elméleti szempontokat ismerjünk meg, hanem a gyakorlatban is hasznosítható jól bevált feladatokat is. Több korosztály számára is átalakítható gyakorlatok, színes és változatos programok jellemezték az első hetet.  

Ez azért volt fontos számunkra, mert többen is jelezték, hogy nagyon sokszor vegyes tudásszintű és nagy létszámú csoportban kell dolgozniuk, ami megnehezíti vagy majdhogynem lehetetlenné teszi azt, hogy ugyanazokat a feladatokat vigyék be az órára az egész csoportnak. 

Mindemellett betekintést kaptunk a nyelvtanítás elméleti és gyakorlati részeibe, különböző memóriafejlesztő és interaktív gyakorlatokba. 

Délelőtt a kurzuson, délutánonként pedig fakultatív kulturális programokon vehettünk részt. Az iskola biztosította, hogy kisebb önköltség fejében idegenvezető segítségével megismerhessük Oxford nevezetességeit, és betekintést nyerhessünk a város mindennapi életébe. 

Ezalatt a két hét alatt a British Study Centre oktatói igyekeztek minden igényt kielégítő kurzustervet összeállítani, amelyben voltak kötött elemek, de voltak olyan részek, amelyeket közös egyeztetés után tettek még bele, mivel jeleztük, hogy ezek még minket érdekelnének. Ilyenek voltak a brit kultúrával kapcsolatos órák vagy a dialektusokkal foglalkozó tréning gyakorlatok. 

A rengeteg anyagon kívül, amit számunkra biztosítottak, lehetőségünk volt használni a belső könyvtárat, ahol az angol nyelv tanításával, módszertanával kapcsolatos könyveket használhattunk. 

Az első hét programjában a tanulók motivációjának erősítése, a kommunikációs készségek fejlesztése, technológiai eszközök használata, projektmódszer és játékos nyelvtanulás került bele. 

A második héten lehetőségünk volt arra, hogy egymással is megosszuk tapasztalatainkat, illetve hogy kipróbáljunk újakat. Rendkívül hasznos és tartalmas volt számomra ez a két hetes kurzus, ami mind kulturális, mind metodológiai szempontból sokat adott nekem. Egyedül azt sajnáltam, hogy a második hétre csupán hatan maradtunk, de így is sok mindent megtudtam más országok nyelvoktatási szokásairól. 

Szakmai fejlődésem mellett az interkulturális kompetenciám fejlődésével új távlatok nyíltak meg számomra, mely jelentős hatással van személyes énképem változására és munkámba fektetett energia növelésére.

Lebanov Anikó

Óbudai Gimnázium

Ezen a linken az Óbudai Gimnázium Erasmus+ honlapját böngészhetik: http://obudaierasmus.wixsite.com/obudaierasmus2016

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás