Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2015. augusztus 31., hétfő 00:00

Új technológiák Írországból, Limerickből

Írta: Ronkay György
  • Helyszín: University of Limerick (ULI) - Limerick - Írország

Az Erasmus+ KA1 pályázat keretében 2015. július 18. és augusztus 1. között a Tudomány Nyelviskola tanáraként kéthetes IKT módszertani továbbképzésen („Introduction to Information and Computer Technology”) vehettem részt Írországban, a University of Limerick-en. A tanfolyamon velem együtt összesen hat tanár vett részt, közülük hárman Finnországból, ketten pedig Bulgáriából érkeztek. A tanfolyam egésze kiváló hangulatban telt. Nagyjából egy hét alatt mindenkivel sikerült megtalálnom a közös hangot, a kis csapat tagjaival azóta is tartom a kapcsolatot a Google+ alkalmazás segítségével. Ezt azért is fontos kiemelni, mivel a kollégákkal való együttműködés létfontosságú volt. Az egyes témákat feldolgozó órákon sokszor kellett közösen megoldani gyakorlati jellegű feladatokat.

A tanfolyam során betekintést nyerhettünk a legnépszerűbb internetes oldalak, interaktív felületek és mobiltelefonos alkalmazások (pl. Twitter, Google+, Google Drive, Edmodo, stb.) praktikus használatára. Általában tanári magyarázatra támaszkodtunk, de szinte minden alkalommal kellett valamilyen órai projektet is készíteni. Ezek közül a legnagyobb kihívást talán a saját videó elkészítése jelentette, melyet csapatban kellett megoldanunk. Az oktatás a legtöbb esetben kimerítően részletes volt, de erre a diákok eltérő szintű számítógépes ismeretei miatt az esetek nagy részében szükség is volt. Minden esetben végigvettük az egyes programok alapjait, megtanultunk létrehozni saját fiókokat, valamint azt, hogy mire is célszerű az adott alkalmazást tanórai keretek között használni. Úgy érzem, hogy számomra – mint a tanult programok jó részét a hétköznapok során használó embernek – ez utóbbi rész volt a leghasznosabb. Akik kicsit is otthon vannak az IKT területén, azok tudják, nem is az a lényeg, hogy milyen/melyik programot használja az ember a diákjaival, hanem az, hogy ezeket hogyan alkalmazza. Jó példa erre a rövid szöveges üzenet küldésére alkalmas programok (pl. Twitter), melyek felügyelet nélküli használata tönkre is tehet egy órát. Ugyanakkor a tanfolyamon egy mintaórán demonstrálták számunkra, hogyan lehet ezeket az alkalmazásokat a diákok javára, egy projekt megoldásának elősegítésére használni. Még számomra is meglepő volt, mennyi potenciál rejlik a diákok okostelefonjaiban, már ami persze a tanórák menetének elősegítését illeti.

A tanfolyam végén minden résztvevőnek kellett tartania egy kb. 15 perces előadást arról, mely programokat és milyen elsajátított készségeket fog tudni használni az óráin. Saját előadásomban egyes praktikus módszertani ötletek (óratervek) mellett a tartalommegosztást (Google+, Google Drive) emeltem ki, de a blogok (netes naplók) készítése is felkeltette érdeklődésemet.

Munkánkat az egyetem területén minden eszközzel igyekeztek segíteni. Az órákat egyik számítógépes laborban tartották, ahol a korszerű géppark mellett projektor és szélessávú internet-hozzáférés (vezetékes és vezeték nélküli is) is a rendelkezésünkre állt. Bár ennek igénybevételére nem volt szükség a két hét alatt, az iskola belépést biztosított saját könyvtárába is. Nagysága (140 hektár) miatt nem tudtuk bejárni az egyetemi város egészét, de arról már az első néhány ott töltött órában megbizonyosodhattunk, hogy az intézmény tökéletesen felszerelt, a diákok minden lehetséges igényét kielégítő hely, ahová élmény belépni akár egyszerű szemlélődőként, akár diákként.

Az órák mellett rendszeresen vehettünk részt kulturális eseményeken és szervezett kirándulásokon. Limerick belvárosa mellett ellátogattunk a környékbeli, mesebeli szépségű településekre (pl. Neinagh, Allwee, Bunratty), melyek kis időkapszulákba zárt ékszerdobozokként díszítik a vidéket. Angol-történelem szakos tanárként nekem a Bunratty-ben található kastély és a hozzá tartozó skanzen volt a legnagyobb élmény. Ebben az „élő múzeumban” a helybeli idősebb generáció tagjai korhű ruhákba öltözve, korabeli szerepeket játszva lelkes hagyományőrzőkként okították a a házakba betévedőket, hogyan is éltek az itteni emberek a koraújkorban.


Összefoglalásként elmondhatom, hogy az órákon szerzett hasznos tudáson kívül a fogadó család tagjaival való kommunikáció és a kollégákkal együtt átélt élmények (közös utazások és beszélgetések) együtt egy olyan maradandó élményt nyújtottak, melyre mindig szívesen fogok visszaemlékezni.

A tanult módszerek közül egyet a Tempus Közalapítvány Módszertani Ötletgyűjteményében is megosztottam:

http://tka.hu/tudastar/mogy/833/a-field-trip-to-london-or-anywhere-else

 

 

20150720 110759 HDR

 

Új hozzászólás