Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2015. augusztus 31., hétfő 00:00

Mi van, ha nincs? Teaching with Minimum Materials (Pilgrims, Canterbury)

Írta: Aklan Anita
  • Helyszín: Pilgrims - Canterbury, Nagy-Britannia

2015. július végén egy ötnapos tanárképző kurzuson vettem részt az Erasmus+ programnak köszönhetően, melyen iskolám, a Tudomány Nyelviskola projektjének keretében vettem részt.

A tanfolyam célja az volt, hogy a már gyakorló tanárokat új ötletekkel vértezze fel, melyek segítségével izgalmas és tartalmas órákat tudjanak tartani, minél kevesebb kiegészítő anyag felhasználásával és a felkészülési idő látványos csökkentésével.

A csoportomban tízen voltunk, rajtam kívül volt még egy magyar, két spanyol, egy szlovén, egy finn, egy lengyel, egy cseh, egy svájci és egy Németországból érkezett tanár. Nagyon színes egyéniség volt mindenki, rengeteg tapasztalattal és ötlettel rendelkeztek, melyekből mindannyian sokat profitáltunk. A trénerünk Fehér Judit rugalmasan alakítható tanmenettel érkezett, és teret engedett minden felmerülő és az adott témához illő ötlet megvalósításának.

Nagyon sokat tanultam tőle, számos olyan játékos feladatot tanított meg, melynek rengeteg a variációja, így különböző tudásszintű csoportoknál, más és más céllal lehet alkalmazni őket.

Megtanultuk, hogy a színes papírdarabokat milyen sokféleképpen lehet felhasználni pl. szókincs bevezetéséhez, gyakorláshoz, a diákok érdeklődésének a felkeltéséhez, motiváláshoz illetve a diákokat ezek segítségével könnyebben lehet szóra bírni.

Az olvasott szöveg feldolgozásához is kaptunk sok ötletet, saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy melyik típusú feladat jelent számunkra kihívást és melyik az, ami kicsit hosszadalmas és csak ritka esetben érdemes az órákon alkalmazni.

Csoportunk nem csak földrajzilag, de szakmai téren is rendkívül színes elegyet alkotott. Volt közülünk, aki középiskolában, volt, aki egyetemen tanított, míg mások nyelviskolai környezetben szereztek gyakorlatot. Ezért volt nagyon hasznos, hogy a tanfolyam során meg tudtuk osztani egymással az eltérő területen szerzett tapasztalatainkat és izgalmas, új ötletekkel tudtuk frissíteni a tárházunkat. A tanult módszerek közül kettőt a Tempus Közalapítvány Módszertani Ötletgyűjteményében is megosztottam:

http://www.tka.hu/tudastar/mogy/838/kinek-a-szavat-mondom

http://www.tka.hu/tudastar/mogy/839/magic-tv-varazs-tv

A kurzus végét egy közös vacsorával zártuk Canterbury egy hangulatos, indiai éttermében, így még több érdekességet tudtunk meg egymás életéből.

Nagy élmény volt számomra ez az egy hét, mert azon túl, hogy sok hasznos ötlettel gyarapodtam, nagyon izgalmas emberekkel ismerkedtem meg, és mindez olyan környezetben valósult meg, mint a University of Kent területe.

A campus és környéke óriási és gyönyörű. Canterbury is sok érdekességet tartogat az érdeklődők számára, és bár megnéztük a katedrálist és voltunk csónakázni is, biztos vagyok benne, hogy ha legközelebb is lehetőségünk lesz Canterburybe látogatni, nem maradunk szórakozás híján.

Ezért abban a reményben, hogy ez egy önbeteljesítő kívánság lesz, azt mondom, hogy „Jövőre veletek ugyanitt!”

Új hozzászólás