Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2015. szeptember 01., kedd 00:00

Modern technológia használata a nyelvoktatásban - ETI Málta

Írta: Molnár Emese
  • Helyszín: Executive Training Institute (ETI) - St. Julian's, Málta

Az Erasmus+ pályázat keretében 2015. augusztus 3-14. között a Tudomány Nyelviskola tanáraként egy kéthetes IKT módszertani továbbképzésen („Technology Enhanced Learning”) vettem részt Máltán.

A tanártovábbképző központ – ETI (Executive Training Institute) - St. Juliansben, a sziget egyik legnyüzsgőbb részén található. A sziget ezen része a turisták népszerű úticélja, emellett hetente több százan érkeznek Máltára nyelvtanulási szándékkal is. A szállásom az iskola épületében volt, ami rendkívül megkönnyítette a kintlétemet, hiszen minden egy helyen volt: az iskola, az ügyintézés, a kávézó (vagyis a reggeli és az ebéd), valamint a szabadidős programok találkozási pontja is. A tanfolyamszervezés mellett a képző intézet szinte minden napra fakultatív kirándulást szervezett, amely keretében Málta olyan lenyűgöző részeire jutottunk el, mint Valletta, Blue Grotto és Gozo. Ezeken az utakon ismertük meg Málta gazdag történelmét és gyönyörű természeti kincseit.

A tanfolyamon nem csak nyelvtanárok vettek részt. Akadt közöttünk kémia-, matematika, sőt informatika tanár is. Mégis azt gondolom, hogy a legjobban mi, nyelvtanárok profitálhattunk a tanultakból, mivel csupa olyan programmal, internetes oldallal és ezek felhasználásával ismerkedtünk meg, amelyek egy-egy készség elsajátítását, gyakorlását és ellenőrzését teszik lehetővé. Ami a csoport nemzetiségi összetételét illeti, abszolút multikulturális volt: lengyel, finn, ír, észt és spanyol kollégákkal.

A tanárunk a skót származású, fiatalos lendülettel, de mégis végtelen türelemmel és segítőkészséggel rendelkező Douglas volt. Az utóbbiakra azért is szükségünk volt, mert nem volt olyan feladat, amely során valaki problémába ne ütközött volna. Douglas rendkívül felkészült volt, és nem akadt olyan nehézség, amit ne tudott volna megoldani.

A két hét folyamán rengeteg programmal és weboldallal ismerkedtünk meg. Az első nap olyan - ma már nélkülözhetetlen - alapismeretekkel foglalkoztunk, mint a Google Drive és a Dropbox.

A Hot Potatoes nevű program segítségével szövegkiegészítő feladat, keresztrejtvény, (szó)párosító feladat, összekevert mondatok és kvíz (close, cross, match, mix, quiz) készíthető.

Megismertünk és kipróbáltunk olyan oldalakat, amik lehetőséget nyújtanak képregény készítésére (háttér, helyszín, karakterek, stb. kiválasztása), vagy már csodálatosan megrajzolt képeket használhatunk történetírásra, vagy akár versírásra megadott szavak segítségével a Storybird weboldalon. Betekintést nyertünk olyan programokba, amelyek segítségével projektet építhetünk (WebQuest,Wiki), és elkészítettük a saját weboldalunkat és blogunkat is.

Foglalkoztunk podcast készítéssel és vágással, valamint készítettünk animated slideshow-t, szerkesztettünk youtube-ról letöltött videót. A Kahoot és a Socrative pedig arra ad ötleteket, hogyan ellenőrizzük a már meglévő tudást, vagy kérjük számon az elsajátított tananyagot.

A sziget adta lehetőségeknek köszönhetően nagyon izgalmas két hetet töltöttem Máltán. A tanfolyamon ismertetett technológiák izgalmas felfedezőútra invitálnak, ami ellentétben a máltai utazással még csak most kezdődik!

A tanult módszerek közül kettőt a Tempus Közalapítvány Módszertani Ötletgyűjteményében is megosztottam:

Szófelhő: http://tka.hu/tudastar/dm/255/word-cloud-szofelho

Kahoot: http://tka.hu/tudastar/dm/256/interaktiv-kviz

Új hozzászólás