Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2015. szeptember 01., kedd 00:00

Jó gyakorlatok – itthon és külföldön (módszertani képzés, CES Worthing)

Írta: Olasz Tímea
  • Helyszín: Centre of English Studies (CES) - Worthing, Nagy-Britannia

A Tudomány Nyelviskola Erasmus+ pályázatának köszönhetően 2015. júliusában egy kéthetes továbbképzésen (Course Methodology & Language Development for English Language Teachers) vettem részt a Center of English Studies szervezésében Worthingben, Anglia déli partján.

Nyelviskolánkban évtizedekig angoltanárként, majd vezetőtanárként dolgoztam, most azonban elsősorban oktatási rendezvények szervezésével foglalkozom, illetve a nyelviskola marketingjéért vagyok felelős. 16. éve szervezem a Nyelvparádét, a nyelvtanulási lehetőségek vásárát, amelynek keretein belül idén Sikerélmény a nyelvtanításban címmel módszertani konferenciát is hirdettünk nyelvtanárok részére.

A pályázaton való részvételem célja elsősorban az volt, hogy a nyelvtanítás legújabb eszközeit, módszereit nemzetközi környezetben ismerhessem meg, találkozzak külföldi kollégákkal, megismerjem az ő tanítási szokásaikat, módszereiket, motivációjukat, illetve hogy tanfolyam-szervezési, tanárszervezési, oktatási tapasztalatot szerezzek külföldi példákon keresztül. Igazán érdekes volt nemcsak angoltanári szemmel nézni a tanfolyamot, illetve annak szervezési részét.

Az iskola, ahol tanultunk, egy nagyon kellemes kisváros, Worthing központjában található. A kötött program mellett rengeteg lehetőségünk volt helyben szervezett kulturális programokon részt venni, illetve a környék nagyobb városait (Brighton, Portsmouth, Arundel és természetesen London) bejárni, kulturális életükkel ismerkedni. Mivel családi szállást választottam, abszolút részt vehettem a helyi hétköznapokban. Javaslom mindenkinek, akinek lehetősége van családoknál való elhelyezést választani, éljen ezzel, hiszen a nyelvtanulásnak és a kulturális vérátömlesztésnek ez a leginkább hatékony eszköze, ez az, amit itthon nem tudunk tanítványainknak nyújtani, de fontos, hogy tudjunk róla legalább tapasztalati szinten beszélni, s ezzel is ösztönözni diákjainkat – legyenek akár felnőttek, akár gyerekek, nem beszélve az így kialakuló új barátságokról.

A kurzuson kaptam új ötleteket a zene és a dráma órán való felhasználásáról, megismertem olyan weboldalakat, amelyeket a külföldi kollégák is használnak, sokat tanultunk a tananyag játékos feldolgozásáról, a kommunikáció hatékony fejlesztéséről, e-learningről.
Amellett, hogy több nemzet pedagógusaival találkozhattam, megismerhettem a módszereiket, tanítási stílusukat, számomra a tanfolyam egyik legfontosabb tanulsága az volt, hogy nyelviskolánk tanárai nemzetközi viszonylatban is rendkívül felkészültek, világszínvonalú oktatást nyújtunk, lépést tartunk a nyelvtanulási trendekkel, és az anyanyelvi környezeten kívül valóban minden eszközt, amivel fejleszteni tudják nyelvtudásukat, megadunk tanítványainknak – és erre igazán büszkék lehetünk.

Rendkívül fontosnak tartom az ilyen lehetőségeket a nemzetközi kapcsolatok ápolása miatt, bízom benne, hogy a fogadó iskolámmal valóban hosszútávú együttműködést sikerül kialakítanunk – akár jobshadowing terén. A tanult módszerek közül kettőt a Tempus Közalapítvány Módszertani Ötletgyűjteményében is megosztottam:

http://tpf.hu/tudastar/mogy/852/csomagoljatok

Új hozzászólás