Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2015. szeptember 01., kedd 00:00

Business English Brightonban

Írta: Juranovszky Andrea
  • Helyszín: The English Language Centre (ELC) - Brighton, Nagy-Britannia

A Tempus Közalapítvány pályázata révén vehettem részt az Erasmus+ programban, 2015. augusztusában, miután nyelviskolánk, a Tudomány Nyelviskola 16 fő részére nyert külföldi képzésekre irányuló támogatást. A kéthetes továbbképzés során nemcsak szakmai fejlődésre, hanem új kulturális tapasztalatok szerzésére is lehetőségem nyílt. Az általam választott, Teaching Business English címet viselő tanfolyamra az angliai fürdővárosban, Brightonban került sor, ahol mind a kellemes, nyugodt környezet, mind pedig a jól felszerelt nyelviskola hozzájárult a program sikeréhez. Bár régóta foglalkozom vállalati tanfolyamok tanításával, úgy éreztem, hogy bőven akad új tudnivaló az üzleti angol módszertanát és elméleti hátterét illetően, így célom a kéthetes tanfolyammal kapcsolatban az volt, hogy minél több kreatív, vállalati közegben releváns tanítási módszert sajátítsak el.

A brightoni English Language Centre a belvároshoz közel, ám mégis parkosított kerületben helyezkedik el, épületei és közösségi terei pedig egyesítik a városra jellemző, hagyományos és elegáns építészetet a modern nyelvtanításhoz elengedhetetlen technológiával. A külföldi diákokat és fejlődni vágyó nyelvtanárokat felújított tantermek, egy könyvtárral ellátott tanulmányi központ, egy internetelérést biztosító számítógépterem, egy tárgyalószobákat modellező üzleti részleg és jól felszerelt konyha/étkező várja.

Utazásom első napja a fogadócsaládom, valamint a város rövid megismerésével telt. A brightoni nyelviskola munkatársai igyekeztek minden diák számára megfelelő, lehetőleg közelben lévő „homestay” szállást találni, és bár hallottam negatív tapasztalatokat is, az általam megismert kollégák többsége elégedett volt az ideiglenes otthonával. Az én családomat egy fiatal, velem majdnem egykorú pár alkotta, akik megérkezésemkor üdítővel és egy tiszta, szép szobával vártak, valamint felajánlották, hogy egy rövid séta alatt megmutatják nekem a környéket.

A két hét során végig hasonló lelkesedéssel foglalkoztak velem, és szívesen meséltek a város történelméről, a híresebb kulturális nevezetességekről és az angol szokásokról. A második héten még egy közös kirándulást is szerveztünk a közeli Lewes kisvárosba, ahol megismerhettem a helyi kastély, és a város utcáin évente rendezett Bonfire Night felvonulás történetét. Leginkább az tetszett a homestay szállásban, hogy vendéglátóimon keresztül megfigyelhettem a mai, élő angol nyelv helyes használatát, és egyrészt új kifejezésekkel lettem gazdagabb, másrészt pedig eddigi tudásomat is próbára tehettem.

A nyelviskolában töltött első napom hasonlóan pozitív élményeket hozott. Mint kiderült, az általam választott tanfolyamnak csak öt hallgatója volt, de mivel mindannyian más oldalról közelítettük meg az üzleti angol tanítását, bőven találtunk megosztható tapasztalatot a két hét során. Csoporttársaim között akadt olyan, aki hozzám hasonlóan cégeken belül tanít már egy ideje, és szerette volna kibővíteni az üzleti angolról eddig összegyűjtött tudását, de volt olyan is, aki üzleti karrierre készülő főiskolás diákokat készít fel a helyes nyelvhasználatra, és a diákok motivációját szerette volna javítani új, színesebb feladatokkal. A számomra legérdekesebb ötleteket hozó kolléga meglepő módon mégsem egy nyelvtanár volt, hanem egy üzletasszony, akit most először bíztak meg angol nyelvű oktatással, és aki ugyan a nyelvtanításhoz keveset értett, viszont az üzleti életről nagyon részletes tudással rendelkezett.

A tanfolyam oktatója, Paul Emmerson olyan kurzust állított össze, amely részben módszertani, részben pedig üzleti oldalról közelítette meg a tananyagot. A tanórák folyamán nemcsak az üzlet világáról bővítettük ismereteinket, hanem kreatív módszertani megoldásokat is gyűjthettünk. Paul gyakran modellezte velünk az általa szívesen használt feladattípusokat, és izgalmas volt ilyenkor diákszemmel látni azokat a lépéseket, amiket tanárként néhányszor már alkalmaztam, valamint azokat is, amelyekről akkor hallottam először. A tudnivalók elsajátításában nagy segítség volt a rengeteg, aktivitást igénylő gyakorlat, és a sok szabad órai beszélgetés, amely közben lehetőség nyílt egymás tanítási módszereit bemutatni és kipróbálni.

Érdekesek voltak a Paul által ajánlott kiejtésfejlesztő feladatok, a szerepjátékok, amelyek közül párat mi is kipróbáltunk, továbbá hatékony és gyors csoportszervezési módokat is elsajátíthattunk az órai gyakorlatok során. Számomra meglepő volt észrevenni a tanfolyam közben, hogy mennyire nagy hangsúlyt kap az informálisabb társalgási angol fejlesztése vállalati közegben, a hivatalosabb nyelvtani szerkezetek illetve az üzleti szókincs tanítása mellett. Nagyon tetszett Paul tanfolyamszervezésről szóló órája, ahol a megfelelő tankönyv kiválasztásától kezdve a tananyag témaköreinek összehangolásán át a céges tanfolyamoknál gyakori egyéni/kiscsoportos órákig minden fontos tényező szóba került. Roppant hasznosnak éreztem még az üzleti élet elméleti hátterét bemutató foglalkozásokat, mert ezeken keresztül közelebb kerültem ahhoz a vállalati kultúrához, amelyben a tanulóim naponta mozognak, és az igényeik pontosabb megismerésén túl én magam is hitelesebb oktatója lettem az üzleti nyelv változatos tananyagának.  

Végül, az egyik kedvenc órám a nyelvoktatásban hasznosítható autentikus anyagok felkutatásáról és alkalmazásáról szólt, mivel munkám során gyakori kérés (és fontos szempont) a tanulók részéről, hogy eredeti szövegeken, illetve releváns üzleti anyagokon keresztül tanuljunk új kifejezéseket a tankönyvekben található szerkesztett olvasmányok helyett. A sok eredeti business cikket és interjút tartalmazó weboldal összegyűjtése már önmagában is hasznosnak bizonyult, de Paul saját, üzleti angolra épülő weboldalát is megmutatta nekünk, ahol további, többször alkalmazható feladatok sorát ismerhettük meg.

A kurzus mellett az iskola által szervezett, kirándulásokat is tartalmazó közösségi programok további alkalmat biztosítottak a kulturális és szakmai ötletbörzére. A két hét alatt körbejártuk a nyelviskola vezetőségével Brighton összes nevezetességét, köztük a csodálatos Royal Paviliont, a zenétől hangos brightoni mólót, a belváros szűk, labirintusszerű utcáit, sőt, a közeli Seven Sisters sziklapartot is. A kéthetes út végeztével úgy érzem, különös és izgalmas élmény volt részt venni mind a tanfolyamon, mind pedig a kirándulás többi eseményén, és hazaérve a szakmai felfrissülésen, valamint a rengeteg gyakorlati tudáson túl kulturális tapasztalatokkal is bővültek az ismereteim.

A tanult módszerek közül kettőt a Tempus Közalapítvány Módszertani Ötletgyűjteményében is megosztottam:

http://www.tka.hu/tudastar/mogy/835/ki-vagyok-en-who-am-i

http://www.tka.hu/tudastar/mogy/834/latvanyos-parbeszedek

 

Új hozzászólás