Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2015. szeptember 01., kedd 00:00

A sokszínű Wales - módszertani továbbképzés Cardiffban

Írta: Székely Éva
  • Helyszín: International Study Programmes (ISP) - Cardiff, Nagy-Britannia

Az Erasmus+ pályázat keretében 2015. július 25. és augusztus 2. között az International Study Programmes egyhetes módszertani továbbképző kurzusán vehettem részt Cardiffban. A kurzus praktikus módszertani ötletek bemutatását tűzte ki célul – ami ugye egy igen tág meghatározás, de valóban számos kurzustípus (általános angol, üzleti angol, ITK, CLIL, stb.) és korcsoport tanításához kaptunk egy-két igen jó ötletet. A 11 fős, német, osztrák, spanyol, cseh és magyar kolléganőkből álló csoportból én voltam az egyedüli nyelviskolai tanár, mindenki más a közoktatásban dolgozott; érdekes információkhoz jutottam ezen országok általános- és középiskoláiban uralkodó viszonyokról és különbségekről. A csapat nagyon hamar összekovácsolódott, igen jó hangulatban, sok-sok nevetéssel, vidáman teltek az órák. Annak ellenére, hogy sokan ajánlják a családnál való szállást a kulturális élmények miatt, én nagyon örültem, hogy kollégiumban lakhattam Cardiffban, mivel így sokkal több lehetőségem volt beszélgetni a csoporttársaimmal, valamint a másik, igen fontos előny az volt, hogy a családok a külső részeken voltak, míg a kollégium bent a központban, így jelentős utazási időt és költséget spóroltam meg. Cardiff igen pici város, és aránylag ritkán járnak a külvárosi buszok, ezért ebben az esetben mindenkinek inkább a kollégiumot tudnám ajánlani, főleg, ha csak egy hétre megy, mert így biztos, hogy jobban ki lehet használni az amúgy is kevés szabadidőt az órák után.

A kurzus szervezői nagy hangsúlyt fektettek a wales-i kultúra bemutatására: külön óra volt Wales történelméről, ellátogattunk a Sennedd épületébe, vagyis a parlamentbe, megismertük a híres Cardiff Bay fontosabb helyszíneit és történelmét, és egy teljes napot tölthettünk a helyi skanzenban. Megtanítottak minket a welsh ábécére, (a városban minden két nyelven, welsh-ül és angolul van kiírva), részt vehettünk egy wales-i férfikórus próbáján, valamint saját bőrünkön tapasztalhattuk, hogy Wales időjárása abban különbözik jelentősen az átlag angliai időjárástól, hogy picit hidegebb van és sokkal többet esik az eső.

Tanárunk, Graham Workman, (akinek a weboldala valóságos nyelvtanári kincsestár rengeteg letölthető anyaggal, érdemes felkeresni!) teljes napokat szentelt a Lexical Approach és a Task Based Learning bemutatásának – érdekes módon, míg a magyar egyetemeken ezek tananyagok, csoporttársaim közül sokan itt hallottak róluk először. Jó volt felfrissíteni ilyen irányú ismereteimet, gyakorlatias megközelítéssel, feladatokon keresztül. Graham egy teljes napot szentelt a filmek nyelvórai felhasználásának, és temérdek, saját maga által ilyen célra kidolgozott anyagot mutatott meg nekünk. Két tőle tanult módszert a Tempus Közalapítvány Módszertani Ötletgyűjteményében is megosztottam:

http://www.tka.hu/tudastar/mogy/841/talald-ki-a-szabalyt

http://www.tka.hu/tudastar/mogy/842/dictogloss

Sajnos a fakultatív, utazásos programok a második héten voltak, így én nem tudtam megnézni a környék természeti szépségeit, de Cardiff kis utcácskái, a helyiek kedvessége és a csoporttársaimmal töltött jó hangulatú esték a városka vendéglőiben kárpótoltak ezért. Egyedüli negatívumként azt tudnám csak megemlíteni, hogy az International Study Programmes nagyon sok szervezési hibát követett el, így ha bárki a jövőben hozzájuk jelentkezik, minden információnak inkább kétszer érdeklődjön utána, az a biztos. Ettől eltekintve, igen hasznos és kalandos egy hétben volt részem, és nagyon jó élmény volt az évközbeni sok-sok, diákokkal zajló angol kommunikáció után végre kicsit „élesben”, angol nyelvi környezetben tesztelni, frissíteni a nyelvtudásomat. Köszönöm a Tudomány Nyelviskolának, hogy segítették a kijutásomat!

Szekely Eva Cardiff ISP signs

Új hozzászólás