Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Csábi Anna

szerda, 02 május 2018 11:28

Creativity in England

A 2016/2017-es tanév augusztusában lehetőségem nyílt arra, hogy az Erasmus+ program keretén belül két hétre az Angliában lévő Broadstairsben, a Hilderstone College tanulója lehettem.

A kint tartózkodásom alatt megtapasztaltam hogyan élik mindennapjaikat a családok és a fiatalok egy tengerparti kis lélekszámú angol városban. Egy idős házaspárnál laktam, akik segítettek megismerni a brit étkezési szokásokat, szabadidős tevékenységeket, meséltek a környékről és a város történelméről. A nyüzsgő kisváros szerdánként tűzijátékkal és élőzenével ünnepelt, és emellett szerencsére ebben az időben kezdődött a híres Folk Festival is, ahol többek között a brit néptáncot is megnézhettem.

Az emberek jókedélyűsége az általam választott egyetemen is megmutatkozott. A kampusz egy színes multikulturális közeg, ahol a tanítási órákon kívül számos lehetőségem adódott a kikapcsolódásra. A nyugodt körülmények közötti ismeretszerzésre a tanulási központ biztosított megfelelő feltételeket. A vendéghallgatók a szabadidejükben számos programon vehettek részt, így történelmi előadásokon, zumba, karaoke és filmes esteken is voltam.

A csoporttársaim spanyol és német tanárnők voltak, így tőlük is sok jól használható tanítási módszert tanulhattam. A Kreatív tanítás és kultúra kurzus, amelyre jelentkeztem nagyon hasznos lesz a további munkám során. A nyelvi fejlődés mellett olyan gyakorlatokkal ismerkedhettem meg, amelyeknek központjában az érdekes és kreatív tanulás, tanítás áll. Mintákat kaptam arról, hogy a jövőben hogyan vonhatom be az óráimba a rajz, a kreatív írás, a zene és a művészet eszközeit. A módszertani készletem színesedett rengeteg új ötlettel. Emellett Nagy-Britannia oktatási rendszeréről is átfogó tudást szereztem.

Az egyetem szervezésének köszönhetően a hétvégéken is különböző programokon vehettem részt, – szervezett utazásokra jelentkezhettem – többek között Canterbury-be, Londonba, Leeds kastélyához és Whitstable-be. Alkalmam nyílt alaposan megismerni környéket is, hiszen a tengerparton tett rövid sétával a szomszédos városba juthattam el, illetve vonattal a középkori doveri kastélyba is átutaztunk a csoporttársaimmal.

Sajnos ez a rövid idő hamar eltelt, de számos új, hasznos ötlettel, élménnyel és tudással gazdagodtam.