Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Marosi Andrea

csütörtök, 20 szeptember 2018 05:23

Barcelona, Gaudi, Social Media, IKT….

A BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgimnáziuma második sikeres Erasmus+ KA1-es "Hunfalvy lendületben" pályázatának eredményeként matematika tanárként 2018 júliusának első két hetét Barcelonában tölthettem.

A kurzust a firenzei székhelyű Europass Teacher Academy szervezte egy kis barcelonai iskola, a Barcino School Academy telephelyén, ami a város középső részén található. Az „Audiovisuals and Social Media for the Classroom” nevű kurzus keretében a közösségi media és az audiovizuális eszközök oktatásban való használatával ismerkedtünk. Kis csoportunk mindössze 6 nyitott, kreatív tanárból állt (3 lengyel, 1 német, 1 szlovák és jómagam). A vidám csapat tagjai közül többen, sokszor szabad időben is együtt töltöttük az időt egy-egy vacsora, városnézés, múzeumlátogatás keretében. Angoltudásom csiszolása mellett új barátokra, esetleges új projektpartnerekre találtam.

A tanfolyam két külön részből állt, két előadóval. Az első hét témája: Social media in the Classroom, azaz a közösségi média használata az osztályban. Óráinkat egy temperamentumos, olasz származású hölgy tartotta, ami garancia volt a jó hangulatra. A hét során a legismertebb alkalmazások használatát ismerhettük meg az oktatás segítésében. Végig néztük, hogy hogyan lehet a diákokkal az órán és otthoni feladatok megoldására hasznosan alkalmazni a következő online oldalakat: Pinterest, Kahoot, Wordpress, Facebook, Studystack, Quizizz, You Tube, Instagram, Word Art. Bár az oldalak többsége mindenki által ismert volt, bőven lehetett további új és jó ötleteket tanulni az alkalmazásukra. A hét során végig alkalmaztunk egy online felületet is, az Edmodot, amely alkalmas osztály szinten feladatok megosztására, tesztekre, osztályzásra és akár még a szülőkkel való kommunikációra is. Minden nap gyakorolhattuk az alkalmazások használatát egyénileg és kisebb csoportokban is sok ötlet megosztásával.

A második hét témája: „Photo and video making in our classroom”, azaz Audiovizuális eszközök használata és alkalmazása volt az oktatásban. Oktatónk olasz gyökerekkel és igazi művész vénával rendelkezett ezért a kurzus inkább a kreatív alkalmazásra összpontosított, a gyakorlati alkalmazás kisebb hangsúlyt kapott. Megismerhettünk néhány online oldalt, ahol oktatásra is alkalmazható videókat lehet adoptálni, átalakítani, esetleg sajátot készíteni. Átnéztük a videók letöltésének és megosztásának lehetőségeit. Egyénileg és kis csoportokban készítettünk fényképeket és rögzítettünk videókat különböző eszközökkel (okos telefon, fényképezőgép, tablet...). A hét második felében ki kellett találni egy tanulságos történetet, amit kis csoportokban egy rövid videóban kellett elmesélni. Mindent nekünk kellett hozzá megoldani, forgató könyvet írni, rögzíteni, szerkeszteni, majd a többieknek bemutatni. A film készítéséhez csapatmunka kellett, mindenki hozzátette a maga részét, sokat kellett egymásnak is segíteni. A szerkesztéshez online és offline programokat is használtunk, menet közben sok megoldandó problémával is meg kellett küzdeni a programok nagy hadver igénye miatt néha többször is újra kellett egy-egy részt csinálni a hibák miatt. Összességében sok új fogást sikerült elsajátítani a film készítése során.

A város és Gaudi építészete lenyűgözött, ahogy mindenkit rabul ejt, aki szereti az organikus építészetet. Barcelona nagyon élhető, remek a közlekedése, kitűnő az elhelyezkedése, bárki bármikor találhat kedvére elfoglaltságot. A két hét is igen kevés volt, hogy minden számomra fontos nevezetességet vagy érdekességet megnézzek a városban vagy környékén, pedig néha hajnalban keltem, hogy a Güell parkot még turista tömeg nélkül láthassam és kettesben lehessek a híres szalamandrával a park főlépcsőjén, vagy hajnalig bámultam és fényképeztem Gaudi fényjátékkal megvilágított „kéményeit” kedvenc épületem a Casa Milà tetején.

Remekül éreztem magam, sokat fejlődtem, sok új dolgot ismerhettem meg. Lehetőség szerint a jövőben is szeretnék hasonló „kiránduláson” részt venni és ezt mindenki másnak is ajánlom.

Július 31. és augusztus 11. között a BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgimnáziuma „Módszertani és nyelvi megújulás a Hunfalvyban” című Erasmus+ KA1 projektje keretében továbbképzésen vehettem részt Írországban Dublinban. A tanfolyam címe „Using Technology in the Classroom”, a képzés szervezője az Alpha College of English volt.

A két hetes ICT (IKT) kurzuson olasz, spanyol, cseh, lengyel, dél afrikai és meglepetésre további öt magyar tanár kollégával együtt ismerhettem meg új oktatási módszereket a legmodernebb mai technika felhasználásával. Szerencsére az angol szakos kollégák mellet egyéb szakos szaktanárok is részt vettek, így lehetőségünk volt az internetes alkalmazások sokrétű felhasználását is kipróbálni. Bepillantást nyertünk, hogyan lehet a megszokott tábla, kréta, füzet, toll, jegyzet világából kilépve, egy akár teljesen papír nélküli oktatásba átváltani. Megismerhettük hogyan lehet akár a tanár kezében lévő egyetlen mobil telefon segítségével kiadni és nyomon követni a diákok órai munkáját, házi feladatait. A délelőttök a legújabb oktatást segítő online alkalmazások megismerésével majd kis csoportokba szerveződve ezek egyéni, gyakorlati alkalmazásával teltek. Minden témakörben előtérbe került a kooperatív csoport munka, amelyben mindenki hozzájárult a feladatok maximális megoldásához. Mindnyájan lelkesen, aktívan és együttműködően vettünk részt valamennyi gyakorlaton, a végén mindig megosztva a tapasztalatokat és eredményeket. A foglalkozások remek hangulatban teltek, amelyről az oktatók és sokszor mi is gondoskodtunk. Az előadóink bravúros felkészültségről és mély tapasztaltságról tettek tanúbizonyságot. Délután Dublin nevezetességeivel is múzeumaival ismerkedtünk. Idegenvezetőink többnyire a kurzust tartó oktatóink voltak, akik lelkiismeretesen és rengeteg érdekességet elmesélve kalauzoltak bennünket.

Az Alpha College a képzést az iskola főépületében tartotta remek körülmények között. Szállásom Dublin külvárosában volt egy nagyon kedves családnál, akik reggelit és vacsorát is biztosítottak számomra. Nagyon rugalmasak voltak, mindenben segítettek és sok ötletet is adtak a kevés szabadidő hasznos eltöltésére.

Angol nyelvi ismereteimet is mindvégig tudtam bővíteni, mert az ebédidőket, estéket és a hétvégéket is a csoport kisebb nagyobb részével együtt töltöttük. Minden percet megragadtunk, hogy minél többet lássunk Dublinból és a gyönyörű, hihetetlenül zöld ír tájból.

A két hét rengeteg élményt adott. Sok új ötlettel, módszertani fogással, játékkal, informatikai eszközzel találkoztam, amiből többet ki szeretnék próbálni az elkövetkezendő időkben.