Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Luttrell Erzsébet Judit

péntek, 10 augusztus 2018 21:34

"Creative Teaching" Oxfordban

Az előző Erasmus+ továbbképzésem óta 3 év telt el, így már alig vártam, hogy felfedezhessem Nagy-Britannia egy másik szegletét, felfrissíthessem angol nyelvtudásom, és olyan új módszerekkel vértezhessem fel magam, amelyeket majd angol óráimon hasznosíthatok. Képzésem helyszínéül ezúttal a Lake School of English Oxford képzőintézményt választottam.

Július 15-én vasárnap érkeztem Oxfordba az esti órákban. Gondolatban régóta készültem erre az útra, hisz számtalan oxfordi kiadású könyvből tanítottam már, így egyszer mindenképpen szerettem volna eljutni az angoltanítás egyik „fellegvárába”. Telve várakozással tekintettem ki az Oxford utcáin végig suhanó busz ablakából. A rengeteg pici, ódon, fekete ház között egyszer csak felvillant az extravagancia 21. századi megjelenését tanúsító „cápás” ház, melynek tetején a kémények között egy óriási cápatest uszonyával felfelé kandikált az ég felé, mintegy visszarántva a látogatót a középkorból a 21. század jelenébe. Ez a kép elevenen meg is maradt bennem, hisz a város életében egyszerre jut érvényre a 21. század angol valósága és a már a középkorban is nagy hírnévre szert tett „college life” évszázados hagyománya.

Oxfordi szállásom a „Wolvercote” nevű kertvárosban elhelyezkedő családi házban volt, amelyet kb. 15-20 perc buszozással lehetett elérni a város központjából. Röviddel utánam érkezett meg egy tanárnő Spanyolországból, akivel rögtön szóba elegyedtünk, s kiderült mindketten ugyanarra a kurzusra jelentkeztünk, tehát nemcsak lakótársak (ő az emeleten én a földszinten kaptam szobát), de csoporttársak is lettünk.

Hétfőtől aztán reggelente együtt mentünk busszal a belvárosba, majd onnan gyalog a Saiid Business School-hoz, ahol a „Creative Teaching in the Secondary and Adult Classroom” című módszertani továbbképzést szervezték meg számunkra. A Lake School of English többi tanfolyamát is ebben a belső udvarral kialakított, szép épületegyüttesben tartották, így alkalmunk nyílt más csoportokkal is kapcsolatba kerülni. Az épületben két hatalmas, modern, jól felszerelt ebédlő is helyet kapott, ahol a szünetekben a tea és a kávé ingyenesen állt rendelkezésünkre, iskolánk jóvoltából, és ahol a nemzetközi ételek egész sora közül választhattunk.

Tanárunk, Geraldine Power az előre betervezett programon felül felmérte a csoport igényeit is, és a kért témákat beépítette az órákba, amelyeket hétfőtől péntekig 9:15-től 15:15-ig tartott, fél óra ebédszünettel, ill. egy délelőtti és egy délutáni kávészünettel.

Csoportunkban nemcsak európai nemzetek tanárai (spanyol, orosz, osztrák, olasz, magyar), hanem egy japán és egy hong kongi tanár is részt vett.

A tanfolyam tematikája három nagy pillérre épült: szókincs, grammatika, nyelvhasználat, és ezeknek a területeknek a tanítási módszertana. Így többek között a következő témákat vettük nagyító alá: Idioms, Idiomatic Intensifiers, Collocations, Phrasal verbs, Phrases /s.c.Weekend Phrases, Verb Patterns. Továbbá megvitattuk az írás tanításának módszertani problémáit, ötleteket gyűjtöttünk a tanórai motivációhoz, de kitértünk a kiejtés és intonáció fontosságára is. Így a kreatív és gyakorlati módszertani kérdéseken túl, saját angol nyelvi fejlődésünk is fókuszba került. Rengeteg hasznos anyaggal gazdagodtunk, a felvetett tanítási módszereket párban, vagy kisebb csoportokban is kipróbálhattuk. Összegzésként azt mondhatom, hogy a tanfolyam nagy erőssége a gyakorlati tanítási módszerekben mutatkozott meg.

Szerdán és pénteken rövidebb napunk volt, így ezeken a napokon kulturális látogatásokra került sor. A Lake School of English külön nekünk szervezett idegenvezetős városnézést. Betekintést nyerhettünk az egyik legrégibb és leghíresebb, a Harry Potter film forgatásának helyszínéül is szolgáló Christ Church College életébe. A városnéző túra vezetője, Rob Tanner, nemcsak a híres college és a város történetébe, hanem annak legendáiba is beavatott bennünket.

A Blenheim Palace-látogatásra szintén ő vezette a csoportot. Szemléletes mesélése közben megelevenedett a történelem, hisz számtalan story-t megosztott velünk, amely a kastély és egykori lakói, a Churchill család és maga Sir Winston Churchill életútját fűszerezte.

A hét végét is kulturálódással töltöttem. Az egyik csoporttárssal ellátogattunk Stratford-Upon-Avon városkába, Shakespeare szülővárosába. Végig jártuk a Shakespeare család egykori otthonát, s a hangulatot fokozva, élő színházi előadás közönsége is lehettünk. A középkori városka épületei, a templom, az iskola, a céhek, a kézművesek otthonai oly kifogástalan állapotban maradtak fenn az utókor számára, hogy az „Old Town” utcáit járva az ember már-már azt hihette időutazáson vesz részt. Az „Old Town” egyik templomában található a költőóriás kegyhelye.

Oxford legemblematikusabbb nevezetességei közül számomra kiemelkedő élményt nyújtott a Radcliff Camera, a Bodleian Library és a Magdalene College. Eláll az ember lélegzete, amikor VIII. Henrik, I. Erzsébet által adományozott könyvek között sétálgat a díszesen faragott polcok között.

J.R.R.Tolkien az Oxfordi Egyetem angol nyelv és irodalom professzoraként tevékenykedett hosszú éveken keresztül, így az életéről szóló kiállítást és rajzait, a Weston Library-ban tekinthettük meg.

Említésre méltó az „Ashmolean Museum” kínálata is, mely több emeleten ad otthont a világ valamennyi kultúrájából származó tárgyi emlékeknek, művészeti alkotásoknak, az egyiptomi múmiáktól a kortárs művészetekig.

A szabadidő eltöltésének további színfoltjai a városban elhelyezkedő óriási, több emeletes könyvesboltok.

Nagyszerű színházi élményt nyújtott az Oxford Castle szabadtéri színpadán „ Shakespeare eredetiben”, „A Midsummer Night’s Dream” vígjáték előadása is.

Oxford és környéke olyannyira bővelkedik látnivalókban, és oly gazdag kulturális kínálattal is rendelkezik, hogy a bőség zavarával küzdve, igazán nehéz volt a programok közül választani.

Nagy köszönet mindenkinek, aki lehetővé tette számomra ezt a tartalmas két hetes angliai tartózkodást, külön köszönet Véghné Juhász Krisztinának, aki az utazással kapcsolatos valamennyi tudnivalón túl, a legapróbb részletekre kiterjedő figyelemmel kísérte végig jelentkezésünket, és projektünk megvalósításának mozzanatait.