Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Forgács Balázs

Project Based Learning – Bologna - 2022.07.31-08.06.

A projekt alapú oktatással foglalkozó kurzusomon, nemzetközi vidám kollégákkal találkoztam és dolgoztam együtt. Vasárnap kezdődött a program bemutatkozással, rövid beszélgetésekkel, ismerkedéssel majd egy közös kulturális városnézéssel folytatódott, amit egy hagyományos nagyon jó hangulatú olasz vacsora zárt, sok beszélgetéssel, jókedvvel.

Hétfő kivételével, amikor 09:00-kor, de ezt leszámítva minden nap 08:00-kor kezdtünk és kb: 14/15:00-ig a projekt alapú oktatás elméleti rendszerével, gyakorlati feladataival foglalkoztunk és próbáltuk ki az egyes elemeket. Megismeretem ennek a tanítási/tanulási folyamatnak a rendszerét, helyét és szerepét az oktatásban és különböző fajtáit attól függően, hogy milyen feltételek társulnak az adott projekt megvalósításához. Az egyes projekt elemeket a gyakorlatban kellett megvalósítanom, de természetesen nem egyedül, hanem csapatban, azaz pontosabban egy team részeként mert ahogy megtanultam a team több mint egy csapat a projekt alapú oktatásban.

A team amiben voltam és több teamben voltam a munkafolyamatok alatt nemzetközi kooperációra, gondolkodásra és megvalósításra kellett törekednie hiszen német, lengyel, francia, szlovén, máltai, stb… kollégák alkottak egy-egy egységet. A közös munkanyelv az angol volt és bizony amkor nekem kellett mini prezentációt mondanom a team-et képviselve, volt bennem egy kis izgulás, hiszen nagyon gyakran angol nyelvtanárokkal kellett felvenni a beszéd fonalát.

Mindeközben készíteni kellett egy saját projekt tervet, amit az utolsó napon kellett bemutatni, prezentálni, a tanult módszertan alapján és elvárásainak megfelelően, mint egy záró vizsga részeként a kurzusnak. Nem volt könnyű, de sikeresen megoldottam és tán jobb is lett a többiekénél. A prezentálások után, mivelhogy bebizonyosodott, hogy mindenki megtanulta, tudja és használni is képes a hét napon elhangzott ismereteket, következett az ünnepélyes és nagyon jókedvű tapsviharos bizonyítványok átadása és a közös fotók.

Természetesen a napi kurzus bezártával menetem a városba, hogy megismerjem Bologna szépségét, kincseit, életét. Sok-sok kilométert gyalogoltam, igazi olasz forróságban a vörös város falai között hol tudatosan, hol eltévedve a templomok, kis utcák útvesztőjében és be-betérve egy-egy múzeumba vagy egy hangulatos bolognai kávézóba. Kedden lehetőséget kaptunk, hogy ellátogassunk Firenzébe, amivel éltem is, hiszen Firenzét látni kell!  

A Bolognában töltött hét nap talán az eddigi legjobb Erasmus-os továbbképzésem volt, szinte tökéletes, bár ha jól emlékszem, ugyanígy gondoltam Cambridge, Oxford, Rejkjavik után is… de mégis most ez volt a legjobb! 

szombat, 04 szeptember 2021 11:27

Climate Cares in Reykjavik

 
 
 
 
 

 
 
 
 

Izland/Reykjavik-Climat Cares...


A Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű
Közgazdasági Technikum közgazdász
tanáraként vettem részt Izlandon a Climate
Cares kurzuson.


A kurzusom azzal foglalkozott, hogy hogyan lehet a
középiskolában is felhívni a diákok figyelmét és
gyakorlati cselekvésre ösztönözni őket a
klíma-környezetük védelmével kapcsolatban.

Milyen programokban tud egy középiskola részt venni, amelyek
aktiválják és későbbiek során is környezettudatos
szemléletet alakítanak ki a diákok és egyben a tanárok
körében is. Néhány program ezek közül pl: OECD
project, ECO-schools, hundered.org, FOODE-Horizon,
Eco-friendly Living, ECO warriors, stb...


Megbeszéltük a mai érték válság hatásait és az értékek
újragondolásának kialakítását, újra fogalmazását és
terjesztését. Kialakítottunk egy civil kezdeményezést,
ami Európa szerte azonos szabályok és gyakorlatok
mentén halad majd, hogy a helyi környezettudatos
gondolkodás és tevékenységek ellensúlyozzák atömegtermelés és túlfogyasztás káros, agresszív,
mindent felélő tevékenységét.


Kiemelten fontosnak tartottuk az ökológiai
közgazdaságtan népszerűsítését, ismertetését,
térnyerését, aminek fel kell váltania a klasszikus
közgazdaság elveit nagyon sok területen.


Megállapodtunk abban, hogy létre kell hozni az
iskolákban is, földünk, társadalmunk, jövőnk
fenntarthatóságának érdekében az úgynevezett hármas
egységet, ami az ökológiai gazdaság-helyi
környezet-helyi társadalmi csoportok egységes
dinamikáján alapul, melyek egyenlő százalékban kapnak
helyet a mindennapokban.

Ezt a hármas-egységet ki kell
alakítanunk és a tapasztalatokat, a továbblépés
kérdéseit meg kell osztanunk egymással időről-időre.
Külön program keretében foglalkoztunk a
fenntarthatóság kérdésével, pontosabban azzal, hogy
mit is jelent számunkra Európában a fenntarthatóság?
Mi az, ami elviselhető, méltányos és élhető
mindannyiunk számára?


Az a megállapítás körvonalazódott, hogy a fent említett
három szó, közös területe fogja jelenteni a
fenntarthatóságra adandó gyakorlati választ, amiországonként mást jelenthet, ezért szükséges ezen a
területen is a gyors egyeztetés és közös területek
kialakítása.


Megegyeztünk abban, hogy a klímaváltozás egy olyan
globális kihívás és veszély, amely nem tiszteli a
nemzetek határait, mindenkire egyformán hatással lesz,
ezért iskoláinkban nagy hangsúlyt kell kapnia a
fenntarthatóság, klíma védelem ügyének.


Izland a jég és a tűz országa, ennek jegyében
próbáltunk hideg fejjel és logikus gondolkodással
környezetünk, jövőnk kérdéseire és válaszaira
fókuszálni, válaszokat adni és meleg szívvel, tüzesen
vetettük bele magunkat Izland környezeti szépségeibe,
csodáiba.


Úgy éreztem, hogy Izlandon a természet szüntelenül
beszél mindenkihez, ha kinyitod a szíved és az
érzéseidre hagyatkozol. S ezeket le kell lefordítani az
embereknek, akik még nem hallják...

 

KA 1 pályázat.

A kurzus megnevezése: Educational Technology Today / A ma oktatástechnológiája /

Ideje: 2018.07.29 – 2018.08.11.

Helye: Egyesült Királyság, Anglia

            Bell Teacher Campus, Homerton College, Cambridge

A jövő oktatás technológiája már az ajtón kopogtat…

Egy nemzetközi tanárcsapat magyar résztvevőjeként – a Hunfalvy János Közgazdasági Két Tannyelvű Szakgimnázium tanáraként - merültem el a nemzetközi tanár kollégákkal együtt, az oktatás világának online terében, s tapasztaltam meg a kibertér oktatásra szánt területeinek egy részét. A két hét alatt a gyakorlati, tapasztalati oktatáson-tanuláson s elsajátításon kívül, egyfajta virtuális szemléletmódba is bevezettek. Megtapasztaltam, hogy a mai diákok életében az online felületek, a virtuális valóság lett – paradox módon – a valóság. Megtanultam; ahhoz, hogy tanárként tényleg elérjem diákjaimat, hogy segítségükre legyek, hogy fejleszthessem tehetségüket, tájékozottnak kell lennem online, ismernem kell az applikációk széles tárházát, alkalmazhatóságuk mikéntjét, az online közösségi tereket a felhő alapú térben. A különböző programok szinte minden tantárgyhoz használhatók, segítik a tanárt és a diákokat is, mert lendületet adnak. Megtapasztaltam, hogy milyen új nézőpontokból lehet egy szaktantárgyat bevezetni, elmélyíteni, gyakoroltatni és számon kérni. Az online felületek, technikák segítenek kiemelni és jobban láthatóvá tenni egy részt az egészből s fordítva, egy meghatározott részből jobban lehet látni, megérteni az egészt. Megtanultam, hogy a különböző oktatási online technológiák hogyan segítik a csoportmunkát, a kooperációt az osztályban és hogyan segítik kizárni a csoportmunkánál fellelhető jelenséget, a potyautas magatartást. Bevezettek az online technikák által elérni kívánt HOTS módszertanának jelentőségébe és gyakorlati alkalmazásába. A HOTS – Higher Order Thinking Skills, azaz magasabb, összetettebb gondolkodási képességet jelent. Ez azt jelenti, hogy az online eszközök használata, összetettebb gondolkodásra, együttműködésre és probléma megoldásra készteti, tereli a diákokat az egyes feladatok megoldása, véghezvitele közben. További előnye, hogy többször feleleveníthető, más tantárgyakkal, területekkel összekapcsolható s nem korlátozódik negyvenöt percre. Rávilágítottak tanáraim a két hét alatt arra, hogy az osztálytermi munka a ma diákjainak nem lehet úgymond egy állókép, hanem – mint ahogy az élet – mozgásban kell lennie, s az online oktatási technológiák ebben is a pedagógus segítségére szolgálnak. A mobiltelefonok használatának mikéntjéről és órán való felhasználásukról szintén sok szó esett. Természetesen a két hét nagyon aktív hozzáállást, szorgalmat s tanulást kívánt, mivel tanáraim az elméleti ismertetések után, gyakorlati feladatok sorával láttak el, hol egyénileg, de leginkább csoportban munkálkodva. Remélem, hogy a tanult online technikákat eredményesen fogom alkalmazni és ezáltal diákjaimat fel tudom készíteni szaktantárgyam keretében a jövő elvárásaira és arra, hogy hogyan gondolkodjanak úgy rendszer szinten, hogy saját maguk helyét, az állandó változások folyamán is, mindig megleljék.