Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2015. október 06., kedd 00:00

Methodentraining Daf in Düsseldorf - Módszertani továbbképzés Düsseldorfban: Német mint idegen nyelv

Írta:
 • Helyszín: Institut für Internationale Kommunikation (IIK) - Düsseldorf, Németország

Izgatottan vártam a düsseldorfi utat, Németország Ruhr-vidékén még nem jártam. Egy idős házaspárnál lettem elszállásolva, akik nagyon közlékenyek, kedvesek voltak. A város tiszta, rendezett és tökéletesen ötvözi a régi hagyományokat a mai modern világ vívmányaival. A régi kikötő területét ma „Medienhafen”-nek hívják és a regionális, helyi tv-, valamint rádiócsatornák vették birtokba.

Az egyhetes tanfolyam 2015.07.20-án indult. Az ismerkedést egy közös vaktérkép rajzolással kezdtük, amelyen meg kellett adni azokat a városokat, településeket, ahol már jártunk Németországban. Ez nagyon jó alapot adott a közös élmények megtalálására és beszélgetések indítására.

A hét folyamán megismerkedhettünk az interaktív tábla használatának lehetőségeivel, blogot írtunk és szerkesztettünk, youtube zenevideókat dolgoztunk fel - a német mint idegen nyelv oktatásának egyik ötleteként -, kirándultunk a városban, sörfőzdét látogattunk, ismerkedtünk a motiválás, önálló tanulásra nevelés lehetőségeivel. Összegyűjtöttük az IK technológiák fajtáit és használatba vételük módjait. Csoportunkban 18 fő volt. Litván, román, bolgár, német, svájci, lengyel, olasz, görög, brazil, portugál és személyemben magyar résztvevővel.  

Összességében egy nagyon jól sikerült és hasznos továbbképzésen vehettem részt a nyáron, az Erasmus+/tanartovabbkepzes.hu jóvoltából, segítségével. 

Ezúton is köszönöm a támogatást a kapcsolattartásban, szervezésben, lebonyolításban. Sikerült új kollégákat, módszereket megismernem, tapasztalatot cserélnem és gyűjtenem.

Köszönettel:

Szax Edina Beáta

német nemzetiségi tanító

1 hozzászólás

 • Válasz Szax Edina Beáta 2015. október 06., kedd 10:22 Írta: Szax Edina Beáta

  Egy nagyon jól sikerült, és hasznos továbbképzésen vehettem részt a nyáron, az Erasmus+/tanartovabbkepzes.hu jóvoltából/segítségével.

  Ezúton is köszönöm a segítséget a kapcsolattartásban, szervezésben, lebonyolításban. Sikerült új kollégákat, módszereket megismernem, tapasztalatot cserélnem, és gyűjtenem.

  Düsseldorfban egy idős házaspárnál lettem elszállásolva, akikkel sikerült jó kapcsolatot kialakítanom.
  A kurzus hetében megismerkedhettem az interaktív tábla lehetőségeivel, rengeteg módszertani segédletet kaptunk a német, mint idegen nyelv elsajátításához. Részt vettünk Workshop-okon, megismerhettük a külföldi kollégák nézeteit, tapasztalatait. Foglalkoztunk az önálló tanulásra neveléssel, DaF játékötletekkel, blogírással, az IKT eszközök és oktatás kapcsolatával. A tanfolyam tartalmasan, családias hangulatban zajlott.
  A város tiszta, rendezett és tökéletesen ötvözi a modern világot a régi hagyományokkal. A volt kikötőt átépítették és egy úgynevezett "Medienhafen"-né (Médiakikötővé) alakították. A helyi és regionális rádió, Tv csatornák székhelye itt található.
  Összességében megvoltam elégedve a választott tanfolyam adta lehetőségekkel.

  Köszönettel:

  Szax Edina Beáta

  Jelentés

Új hozzászólás