Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2015. június 30., kedd 00:00

DAF für ausländische Lehrkräfte-Goethe Institut, Berlin

Írta: Kránicz Eszter

DAF für ausländische Lehrkräfte – Goethe Institut, Berlin

A szeminárium a Goethe Intézet által felkínált továbbképzéseken belül az országismereti kurzusok közé tartozik. Alapvető célja volt, hogy a külföldön németet, mint idegen nyelvet tanító pedagógusok jobban megismerjék Németország fővárosát, Berlint. Emellett kiemelt jelentőségű volt a nyelvi ismeretek felfrissítése, a Németországról alkotott kép aktualizálása, valamint a tapasztalatcsere a résztvevő tanárok között.

Az egyhetes szemináriumon 13 nemzet 19 tanára vett részt. A többség Európából érkezett, legfőképp Közép-Európából, de voltak résztvevők skandináv államokból és az Egyesült Királyságból is. Ezen kívül többen jöttek a tengeren túlról, Észak-Amerikából, és érkeztek Indiából. Rendkívül tanulságos volt mindenkivel tapasztalatot cserélni. Meglepett, hogy Európán belül is milyen nagy különbségek vannak az oktatási rendszerek között, valamint nagyon érdekes volt látni, milyen helyzetben van a német tanítás például Indiában, milyen az érdeklődése a tanulóknak a számukra egzotikusnak számító nyelv iránt.

Kulturális szempontból is nagyon hasznos volt számomra a szeminárium, főleg a három indiai résztvevő miatt. A két hölgy általában helyi népviseletüknek megfelelően öltözködött és nagyon ügyelt saját szokásaiknak megtartására. Érdekes volt látni, hogy bizonyos országokban milyen erősen meghatározza a mindennapokat a vallás és a hit. Sajnos ezt Németországban az egyik ebédünk helyszínén nem tartották tiszteletben: egy vietnámi étteremben az előző nap leadott rendeléssel ellentétben az egyik hölgynek hústartalmú ételt hoztak, amire ő azt hitte, sült tofu, s ezért evett is belőle. Percekkel később derült csak ki, hogy marhahús volt az ételben. Az indiai hölgy teljesen kétségbeesett, új, hús nélküli fogást már nem is fogadott el az étteremben, csendesen sírdogált. Nagyon megrendítő volt látni a reakcióját, valamint megdöbbentő volt, hogy az étterem személyzete először nem is értette, miért hibázott nagyot.

A kurzus tematikus felépítése lehetővé tette, hogy minden nap új szemszögből ismerjük meg Berlint, így többek között megtapasztaltuk a főbb berlini kerületek jellegzetességeit, bepillantást nyertünk a német főváros legnépszerűbb újságának kulisszái mögé, találkoztunk fiatalokkal foglalkozó szervezetekkel, bemutatták nekünk a több évtizeden keresztül kettéosztott Berlint, valamint kiállításon és színházban is jártunk.

Nagy szerepet játszott az újonnan nyert ismeretek didaktizálása is, hiszen szinte minden nap megvitattuk, hogy lehet az információkat bevinni az iskolába, milyen módon lehet feldolgozni őket. Ehhez rengeteg ötletet, segítséget és segédanyagot kaptunk a kurzus szervezőitől.

A feldolgozás minden esetben máshogy történt. Volt, hogy zenén (Berlinhez kapcsolódó dalokon) keresztül dolgoztunk fel egy témát, oldottunk meg kvízt, rekonstruáltunk szövegeket, s különböző íráskészséget fejlesztő feladatok segítségével rögzítettük tapasztalataink. Ezen kívül alkalmunk volt egy helyi újságíróval értekezni, valamint az „Oral history” módszerét is beleszőtték a szervezők a tematikába: meghívtak egy egykori NDK-s és egy egykori NSZK-s állampolgárt, akik személyesen osztották meg velünk élményeiket a Berlini falról és a kettéosztott fővárosról.

A kurzus nagyon hasznosnak bizonyult számomra, nagyon sok tapasztalatot be tudok építeni mindennapi munkámba.

Új hozzászólás