Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2016. február 11., csütörtök 00:00

Didaktikai továbbképzés a bajorországi Regensburgban

Írta: Susán Bettina
  • Helyszín: Horizonte Sprachinstitut - Regensburg - Németország

2015. november 23. és december 4. között az Erasmus+ KA1 programnak köszönhetően a bajorországi Regensburgban vehettem részt egy kéthetes, német nyelvtanárok részére meghirdetett módszertani továbbképzésen.

A középkori város ékköve, a 13. században épült dóm közelében található a tréning helyszíne, a Horizonte Sprachschule. A nyelviskola egyik nagy előnye abban rejlett, hogy a kollégiumi szobáknak és a képzés helyszínének egy épület adott otthont. Így lehetőségem nyílt megismerkedni az iskolában tanuló, a világ minden tájáról érkezett diákkal, és délutánonként frissítő sétákat tehettem a Duna partján fekvő gyönyörű, csendes, de annál hangulatosabb belvárosban.


A tanártovábbképzés keretében tizenketten vettünk részt a kurzuson. Napjaink két részből álltak. A délelőtti órák keretein belül nagy hangsúlyt kapott a szókincsünk fejlesztése főleg újságcikkek alapján. Különböző érdekes vagy aktuális témák kerültek a középpontba, mint például a bevándorlás problematikája, a bajor szociális háló, különböző német hírességek élete, az internet hatása a német diákságra, az angol jövevényszavak használata a német nyelvben, a szleng térnyeréséről és a bajor karácsonyi szokások. A források lehetőséget biztosítottak lexikai játékokra, vitákra és nyelvtani struktúrák gyakorlására. Az esetleges nyelvi hibáinkat másnap mindig megvitattuk.

A délutánok a módszertan jegyében teltek. Az országismereti tartalmak lehetséges közvetítési módjaival kezdtünk, majd „A német zene az oktatásban” című szeminárium következett.

Megismerkedhettünk a kitűnő német ipar termékeivel, beszélgettünk a nyelvtan játékos gyakoroltatásának lehetőségeiről és a filmek használatának előnyeiről a németórán. A legélvezetesebb délután számomra a játékok jegyében telt. Több olyan érdekes és szórakoztató játékot mutatott be az oktató, melyeket biztosan tudom használni óráim egyikén a közeljövőben.
A nyelviskola a kötelező órákon kívül minden napra szervezett szabadidős programokat. Ezekre megfelelő érdeklődő esetén kísérőt is biztosított. Mivel éppen az adventi időszak kezdetén érkeztünk, így több karácsonyi vásár megnyitóján is részt vehettünk például Bambergben és Münchenben. Ellátogattunk a Walhallához, és Európa egyik legnagyobb karácsonyi vásárába, Nürnbergbe is, ahol a csodálatos főtér mellett megtekintettük a német történelem egyik legjelentősebb uralkodójának, IV. Károlynak a palotáját, amely helyet adott a német aranybulla kiadásának. A kirándulások alkalmával igazi csapattá formálódott a főként csehekből és lengyelekből álló csoportunk.

Sajnos mint minden, ez a két hét is gyorsan eltelt. Rengeteg hasznos ötlettel és kulturális élménnyel gyarapodva tértem haza. A tanult módszerek közül kettőt a Tempus Közalapítvány Módszertani Ötletgyűjteményében is megosztottam:

http://www.tka.hu/tudastar/mogy/843/milyen-alakzatra-gondoltam

http://www.tka.hu/tudastar/mogy/845/milyen-futar-lennel

Új hozzászólás