Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2016. március 04., péntek 00:00

ActiLingua Academy: Német nyelvi ismereteket felfrissítő kurzus Bécsben

Írta: Schmidtné Késmárky Zsófia
  • Helyszín: Actilingua Academy - Bécs - Ausztria

Az Erasmus+ KA1-es pályázat keretein belül 2016. január 25-től január 29-ig egyhetes német nyelvtanfolyamon vettem részt Bécsben az ActiLingua Nyelviskolánál. Nagy örömmel kezdtem el a tanfolyamot, mert eddig a német nyelvterületek közül szinte mindig csak Németországba jutottam el.

A kurzusnak, amelyre jártam három főcélja volt:

- a meglévő nyelvi ismeretek felfrissítése és gyakorlása

- osztrák és német nyelvi eltérések megismerése

- Bécs nevezetességei és a hozzájuk kötődő múlt megismerése

Délelőttönként mindig egy nevezetességet néztünk meg kisebb csoportban, ehhez mindig kaptunk feladatot pl.  el kellett tudni mesélni az adott emlékmű történetét vagy a hozzákötődő mondát. Ezen „órákon” a következőeket néztük meg:

-          Der Basilisk in der Schönlaterngasse

-          Die alte Stadtmauer

-          Der Stephansdom

-          Der Augustinbrunnen

-          Der Maria-Theresien-Platz

12 órától 13.30-ig magán órán voltam egy nagyon közvetlen, aranyos tanárnővel. Nagyon sok kommunikáció centrikus feladat volt. Emellett osztrák és német nyelvi eltérésekről is tanultunk. Itt számomra nagyon sok új információ volt. Sok mondatot, kifejezést és szót teljesen másképp mondanak Ausztriában, mint Németországban. A nyelvtanban meglévő különbségekről is tanultunk pl. ragozások, szórend, haben és sein eltérő használata a Perfekt múlt időben, többes szám képzése. Rá kellett döbbenem, hogy az eddig általam ismert nyelvtan teljesen másképp is lehet, persze az érettségin és nyelvvizsgákon még Ausztriában is csak a hivatalos, azaz a Hochdeutsch szabályait fogadják el.

14-15.30-ig egy öt fős csoportban a német nyelvtant és hallott szövegértési feladatokat gyakoroltunk. A résztvevők, akikkel újra diák lettem a következőek voltak: három fiatal olasz orvos és egy cseh kereskedelmi főiskolát végzett fiatalember. Már nagyon magas szintű német nyelvtudásuk volt. Tanárként én módszertanilag kevés újat láttam. A nyelvtan gyakorlására kapott „szürke” feladatot az órán mindig párban kellett megoldanunk. Ez számomra új volt. Azóta kipróbáltam ezt a saját óráimon is és látom, hogy így sokkal hatékonyabb és az esetlegesen kevésbé érdekes, de mégis a nyelvtan begyakorlásához fontos feladatot nagyobb kedvvel végzik a diákok. Egy két jó játékot is ellestem ezen órákon, amelyeket majd saját diákjaimmal is szeretnék kipróbálni.

16-17.30-ig ugyanabban a csoportban folytatódott a kommunikáció centrikus óra. Ezen órák nagyon jó hangulatban teltek. Voltak mindig körkérdések, amelyekre mindenkinek bővebben kellett válaszolni. Különböző, mindenki számára érdekes témákról beszélgettünk, mint például a barátság, a párkapcsolat, a házasság, a történelem, a jövőre vonatkozó tervek, stb. Néha kaptunk adott szituációkat is, amelyeket párban kellett elvégeznünk. A kommunikáció gyakorlására itt is láttam ötletes játékokat, amelyeket később majd kipróbálok.

A szállásom egy idősebb, nagyon aranyos és közvetlen hölgynél volt. Sokat tudtam vele esténként beszélgetni. Azt mondhatom, hogy úgy bánt velem mintha egy kedves távoli rokon lennék. Különösen örültem annak, amikor Bécsről is tudtunk beszélgetni, mert sok Bécshez fűződő történetet ismert és ezekről szeretett mesélni is.

A kurzuson való részvétellel az volt a célom, hogy a nyelvi ismereteimet felfrissítsem és az osztrák dialektusokat és kultúrát közelebbről megismerjem. A kurzust sikeresen abszolváltam. Úgy gondolom, hogy a tanfolyamra vonatkozó terveim teljesen megvalósultak. Nagyon sok kedves embert ismertem meg, nagyon jól éreztem magam. Szívesen fogok visszagondolni a Bécsben eltöltött egy hétre.

Köszönöm, hogy ott lehettem!

Új hozzászólás