Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2016. június 12., vasárnap 17:50

Lelki és szakmai feltöltődés Bécsben

Írta: Józsefné Gyalogh Szilvia
  • Helyszín: Actilingua Academy - Bécs - Ausztria

2015. július 27. és augusztus 7. között nyílt módom részt venni Bécsben, Ausztria fővárosában az ActiLingua Academy nyelviskola szervezésében egy tanártovábbképzési kurzuson az Erasmus+ KA1 mobilitás pályázat keretében. Csoportunk 11 főből állt. Kolléganőmmel, illetve két másik magyar kolléganővel, cseh, lengyel, dán kollégákkal alkottunk egy lelkes kis csapatot.
A két hét során a német nyelvtanítás különböző szintjeire, módszertani sokszínűségébe volt alkalmunk betekinteni két segítőkész osztrák német nyelvtanár segítségével.
Az első héten főként osztrák országismereti, művészettörténeti témákkal foglalkoztunk. Kaptunk hasznos tippeket arra vonatkozólag, hogyan vonjuk be különböző művészeti ágakat a nyelvtanításba. Remek példákat láthattunk, hogy hogyan alkalmazhatók nyelvtanítás során pl. Klimt, illetve Schiele, önarcképei, festményei, vagy Roswitha Fröhlich, Christine Nöstlinger stb. irodalmi művei. Kaptunk ötleteket zene, filmek, reklámok bevonására a nyelvórákon. Foglalkoztunk mesékkel, illetve általuk gyakoroltatható nyelvtani elemekkel.
Előadóink mutattak új médiaeszközöket (pl.: Hotpotatoes, Snipping Tool, Clouds (Szófelhők), Mindmaps (bubble), kahoot.it,), melyek remekül alkalmazhatóak a tanórán.
A második hetet főként az állomásos oktatási módszer megismerésének, illetve elsajátításának szenteltük. Egyénileg és kis csoportokban is kipróbálhattuk az újonnan szerzett ismereteket. Számos fénymásolt anyagot, CD-t kaptunk, illetve további segédanyagokat tartalmazó linkeket, weboldalakat ajánlottak, amelyek a későbbi munkánk során is igénybe vehetőek, kamatoztathatóak.
Egyik nap lehetőséget kaptunk arra, hogy mindegyikünk bemutassa az általa leginkább kedvelt módszertani tippeket, trükköket. Nagyon jó élmény volt egymástól, gyakorló nyelvtanároktól tanulni!
A törzsórákon kívül a nyelviskola más egyéb programokat is kínált. Így vehettünk részt két nagyon szellemes, igényes, tematikus városnézésen egy bécsi illetőségű idegenvezetővel. Egy este például a nyelviskola más kurzusain résztvevő hallgatókkal együtt kaptunk áttekintést az osztrák zene történelméről, jelenéről.
Minden nap órákat töltöttünk kolléganőmmel Bécs nevezetességeinek felderítésével. Megnéztük többek között a Hofburgot, a Sissi Múzeumot, Kärtnerstraßét, Grabent, Kohlmarkot, Naschmarktot, Stephansdomot, az Anker órát, a parlamentet, az Albertinát, az Augustinerkirchét, a Zene Házát, a Természettudományi Múzeumot, a Tenger Házát. Jártunk a Duna- szigeten, a Práterben. Számos árnyat adó parkot barangoltunk be. Hétvégén kirándulást tettünk a melki apátságba, illetve a sok látnivalót tartogató Salzburgba is.
A Bécsben töltött két hét mind szakmai, mind lelki feltöltődést is nyújtott. Feltett szándékom volt nyelvtudásom frissítése, amely a kurzuson folytatott munka, illetve a kulturális programoknak köszönhetően valósulhatott meg. Angol-német nyelvszakos tanárként módszertanilag megújulva, feltöltekezve tértem haza, olyan ötletekkel, melyek a német nyelvtanítást, nyelvtanulást is vonzóbbá tehetik. Kolléganőmmel egyik nem titkolt szándékunk az volt, hogy diákjaink számára elérhető kulturális élményeket keressünk az osztrák fővárosban, hiszen a jövőben szeretnénk Bécs közelségét kihasználva, diákjainknak tanulmányi kirándulásokat szervezni. A pályázat nyújtotta anyagi lehetőségeket kihasználva nyílt lehetőségünk oly sok élményt szerezni. Saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, hova kell feltétlenül elvinni diákjainkat, illetve melyek azok a helyek, amelyek kihagyhatók a tervezésből. Nyári tapasztalatainkra alapozva decemberben szerveztük meg az első nagy sikerű kirándulásunkat, amikor a 100 fős csoportot a Természettudományi Múzeumba és a Tenger Házába vittük el. A kirándulást biológia szakos kollégák bevonásával bonyolítottuk le. Tavasszal tervezünk két további kirándulást, az egyik témája Sissi lesz, erre a kirándulásra történelem szakos kollégákat is szeretnénk segítségül hívni.
A pályázat előkészítése, a részvétel minden fáradtságot megért. Minden pedagógus kollégámat csak buzdítani tudom, hogy bátran válassza a szakmai megújulás eme módját, hisz itt nem csak elméleti, de gyakorlati ismeretekre, tapasztalatokra is szert tehet, bepillantást nyerhet más európai országok oktatáspolitikájába, oktatási hagyományaiba. Lehetőség nyílik új emberek megismerésére, ezáltal új kapcsolatok kezdeményezésére, kiépítésére.

A Mindszenty József Általános Iskola Gimnázium és Kollégium Erasmus+ honlapja ide kattintva érhető el.

Új hozzászólás