Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2016. június 12., vasárnap 18:19

Országismeret és metodika Bécsben

Írta: Vissiné Berényi Edit
  • Helyszín: Actilingua Academy - Bécs - Ausztria

Az Erasmus+KA1 pályázat keretében 2015. október 5. és 17. között két hetet töltöttem Ausztriában, Bécsben, az ActiLingua Academy nyelviskola által szervezett, tanároknak szóló továbbképzésen.
A kurzuson való részvétellel az volt a célom, hogy nyelvi ismereteimet felfrissítsem, illetve hogy közelebbről megismerjem Ausztriát, az osztrák kultúrát, történelmet és magát az osztrák fővárost. Óráink a nyelviskola Bécs központjától nem messze fekvő épületében zajlottak, szállásom pedig az ActiLingua Apartment Hotelben volt, ahonnan a nyelviskolát és a városközpontot is könnyen meg tudtam közelíteni.
Az oktatás az első héten 14.15-től 17.30-ig, a második héten 9.00-től 12.15-ig tartott. Csoportunk 11 főből állt, csoporttársaim Csehországból és Szlovákiából érkeztek.
A kurzus minden napján más-más témával foglalkoztunk. Körüljártuk például, hogy hogyan taníthatunk országismeretet, hogyan vonhatunk be irodalmi műveket, képzőművészeti alkotásokat, zenét, meséket, filmeket a nyelvoktatásba, mely újságok, folyóiratok használhatók jól, hogyan bővíthetjük a tanulók szókincsét, hogyan fejleszthetjük beszédkészségüket, hogyan mélyíthetjük el játékosan a nyelvtani ismereteket. Mindezekről nem csak elméletben esett szó, kis csoportokban - mindig más kollégával, kollégákkal - mi magunk is kipróbáltuk a feladatok többségét, sőt újakat is ki kellett találnunk; de megosztottuk egymással régebbi, jól bevált ötleteinket, módszereinket is. Kaptunk ötleteket játékos feladatok saját kezű előállításához, a számítógép és a mobiltelefon nyelvórán való használatához. Megismerhettünk jól alkalmazható kiegészítő anyagokat tartalmazó tankönyveket és sok-sok, a tanórákhoz jól használható weboldalt. Ezek mind-mind segíthetik munkánkat, érdekesebbé tehetik óráinkat.
Az elhangzottakat minden esetben fénymásolat, ill. CD formájában is megkaptuk, valamint lehetőségünk volt az ajánlott irodalmi művek és tankönyvek beszerzésére is.
Szabadidőnkben részt vettünk közös vacsorán, illetve a nyelviskola által szervezett városnéző sétákon, amelyeken megismerkedhettünk az osztrák fővárossal, a Sissi-mítosszal és a szecesszióval.
De jutott idő arra is bőven, hogy önállóan is felfedezzük Bécset. Eljutottam a legismertebb kastélyokba és templomokba, betekinthettem a kulisszák mögé az Staatsoper és a Musikverein épületében, jártam kiállításon, múzeumokban, színházi előadásokon, hangversenyeken. Módom volt arra is, hogy megkóstoljak bécsi specialitásokat, és kicsit érzékeljem a híres bécsi kávéházak hangulatát. Mindez a személyes élményen túl arra is jó volt, hogy a megszerzett tapasztalatok alapján idehaza könnyebben összeállítsunk egy-egy bécsi kirándulást diákjaink számára.
A szabad hétvégén - kicsit kilépve Bécsből - Melkbe és a Wachauba kirándultam.
Hazaérkezésem után élményeimet játékos feladatlap formájában osztottam meg diákjaimmal, valamint készítettem egy képes beszámolót is.
Összegzésképpen elmondható, hogy a program célja megvalósult: anyanyelvi környezetben frissíthettem fel tudásomat, aktuális információkkal gazdagodhattam Ausztria és a német nyelvterület többi országával, ill. ezen országok irodalmával kapcsolatban. Ötleteket gyűjthettem arra vonatkozólag, hogy miként lehet még hatékonyabban használni az audiovizuális eszközöket, a számítógépet a tanítás során. Így remélhetőleg nemcsak személy szerint nekem volt hasznos ez a két hét, hanem áttételesen tanítványaim számára is.

A Mindszenty József Általános Iskola Gimnázium és Kollégium Erasmus+ honlapja ide kattintva érhető el.

Új hozzászólás