Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2016. október 24., hétfő 17:46

DID-Deutsch in Deutschland - A nyelvtanítás különböző aspektusai

Írta: Szentgyörgyi Ágota
  • Helyszín: München
Gruppe bei DID Gruppe bei DID

DID továbbképzés Münchenben

2016. okt.24-nov.4. között az ösztöndíj jóvoltából részese lehettem egy kéthetes külföldi tanár továbbképzésnek Münchenben. Közel 20 éve vagyok a pályán, most először volt lehetőségem külföldi szakmai programon részt venni. Egy két tanítási nyelvű középiskolában tanítok németet, történelmet német nyelven és ország ismeretet, így a németországi tartózkodásom eredményét több területen is tudtam kamatoztatni. A DID intézetben (Deutsch in Deutschland) egy szintfelmérő teszt után kerültem a csoportomba, ami igazán „ multikulti” volt: a csoporttársaim Dél-Amerikából, az Egyesült Államokból, szovjet utódállamokból, Svájcból és páran Ázsiából érkeztek. A diákok zöme már egyetemi diplomával rendelkezik, németországi továbbtanulási ill. munkavállalói célokkal érkeztek.

Az órarendemben a nyelvórákon kívül 2 hospitációs nap szerepelt, amikor egy A1 ill egy B1 szintű csoportban töltöttem el 1-1 délelőttöt, délután pedig a szaktanárral egy módszertani és szakmai szempontok alapján felépített beszélgetés következett. A többi napokon 9-14:30 voltak órák, ahol szókincsfejlesztő, nyelvtani ill. a TestDaf vizsgára felkészítő feladatokat oldottunk meg.

Az intézet szabadidős programot is kínál hallgatóinak: voltunk müncheni városnézésen, kipróbálhattunk egy igazi „bayrisches Frühstück”-öt ( bajor reggeli), jártunk a starnbergi-tónál. A csoporttársaimmal is rengeteg érdekes programot szerveztünk: megnéztük Dachauban a KZ emlékhelyet, voltunk az Allianz Arénában egy Bayern München meccsen, jártunk a Deutsches Museumban valamint egy könnyűzenei koncertre is elmentünk. A gasztronómia is fontos részét képezi egy ország kultúrájának, így finom ételeket és remek sörkülönlegességeket is kipróbálhattunk, noha az Oktoberfest helyszínén már szinte teljesen elbontották az óriási felépítményt.

Mind nyelvileg, mind szakmailag rengeteg tapasztalatot szereztem, remek embereket ismerhettem meg, akikkel a későbbiekben is szeretném tartani a kapcsolatot. A müncheni DID profi szervezése, minden részletre kiterjedő figyelme és alapos előkészítő munkája, valamint az Erasmus Program által biztosított lehetőség nyomán tartalmas és rendkívül hasznos két hét élményeivel gazdagodhattam.

 

Szentgyörgyi Ágota

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás