Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

vasárnap, 19 július 2015 00:00

Német nyelvi ismereteket felfrissítő kurzus német nyelvtanárok részére - 2015. 06. 22-07. 03.

Írta: Hegedűsné T. Eszter - Varga Katalin
  • Helyszín: Horizonte - Regensburg, Németország

A kurzust tematikailag több egységre tagolták a szervezők. A délelőtti sávban minden nap a nyelvi ismeretek felfrissítése zajlott. A kurzus vezetője kiválasztott egy központi témát és ehhez kapcsolódtak a nyelvtani, lexikai, országismereti  feladatok, melyeket szóban és írásban oldottak meg a résztvevők változatos munkaformákban.  A teljesség igénye nélkül a következő tematikai egységek kerültek megtárgyalásra: sztereotípiák Németországgal kapcsolatban, szólások és közmondások, rétegnyelvi szavak, bajor dialektus, előítéletek Európa országaival szemben, homonímia, online anyagok a nyelvoktatásban, hangutánzó szavak, a számítógép-használattal kapcsolatos szókincs. Rendkívül pozitívan értékelték a résztvevők, hogy bár a kurzus vezetője kész tanmenettel rendelkezett, nyitott volt a csoport kéréseire és felvetéseire is. Mivel öt országból érkeztek a tanárok erre a továbbképzésre, sokféle nyelvi probléma merült fel, illetve számos témában kaphattunk nemzetközi kitekintést.

A délutáni foglalkozások következő egysége Németország kultúrájával, gasztronómiájával, iparával foglalkozott. Minden szemináriumot más szakember tartott. Így bepillantást nyerhettünk a bajor konyha rejtelmeibe, különös tekintettel az étlapokon szereplő kifejezésekre és specialitásokra. Olyan világszerte ismert német márkák történetét ismerhettük meg, mint a Ritter Sport, Haribo, Nivea, Adidas. Sok termékből ajándékot is kaptak a résztvevők. Regensburg utcáin sétálva vezetőnk segítségével megelevenedett a város sok száz éves történelme, legendái, híres-hírhedt lakói.

A délutáni foglalkozások harmadik egységébe a didaktikával, metodikával kapcsolatos szemináriumokat sorolnám. Ugyancsak a teljesség igénye nélkül, a következő területeken gyűjthettek a pedagógusok új ismereteket: játékok a kommunikatív nyelvoktatásban, a neuro-didaktika legújabb felfedezései, ezeken alapuló tankönyvek, mozgásos tevékenységformák a tanórákon, a fonetika jelentősége a nyelvoktatásban, a zene, német dalok sokrétű felhasználási lehetőségei a német nyelvórákon.

A délutáni szemináriumok után következtek a fakultatív programok. Ezek többnyire színházi- és mozielőadásokat tartalmaztak. De részt lehetett venni sörgyár-látogatáson, különféle túrákon vagy dunai hajókázáson is.

A továbbképzés során nagymértékben bővültek a német kultúrával kapcsolatos ismereteim. Új módszereket és elméleteket ismerhettem meg. Nyelvi fejlődésem szempontjából is hasznosnak bizonyult ez a kurzus.

Új hozzászólás