Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. augusztus 24., péntek 17:42

Beszámoló az Erasmus+ programon belül megvalósult mobilitásról

Írta:
  • Helyszín: IIK-Düsseldorf-Németország

Beszámoló az Erasmus+ programon belül megvalósult mobilitásról
Baranyiné Vincze Ágnes
Düsseldorf, IIK
2018. augusztus 5-11.

Első alkalommal vehettem részt az Erasmus+ program tanártovábbképzésén, így izgatottan vártam, milyen is lesz ez az élmény. Továbbképzésem címe a következő volt: Az E-Learning módszerei: Tabletek, appok és web 2.0 a német nyelv oktatásában.
Mivel igyekszem lépést tartani a korral nemcsak tudásban, de technikailag is, ezért nagyon vártam a képzést, hiszen, bár voltak ismereteim az adott témával kapcsolatban, kollégáimtól is több programról hallottam (pl. Kahoot!), amely alkalmas a tanuló motiválására, ismereteik elmélyítésére, de tudásomat hézagosnak, fejlesztendőnek éreztem.
Utazásom augusztus 4-én vette kezdetét, mivel a vonatot választottam utazási eszközül, méghozzá az ÖBB Nightjet járatát. Augusztus 5-én reggel értem Düsseldorfba, elfoglaltam szobámat egy kedves hölgynél, délután pedig már a várossal ismerkedtem.
A továbbképzés első napja tájékoztatással indult, ismertették velünk a fontosabb közlekedési tudnivalókat, étkezési lehetőségeket, ill. a képzés programját. Ez inkább már csak ismétlés volt, mivel július végén már tartottak egy webinárt ugyanezen témákról.
Oktatóink Rüdiger Riechert és Andreas Westhofen voltak, akiken az első pillanattól érződött elkötelezettségük és motiváltságuk szakmájuk és a téma iránt.
Ezután kezdődött a tanulás, első lépésként pedig mindenkinek létre kellet hoznia a saját weblapját a GoogleSites oldalon, hiszen ezen dolgoztunk a későbbiekben.
Az első bizonytalankodások után könnyebben ment a munka, hiszen folyamatosan kaptunk segítséget tanárainktól, ill. Sabinétől, aki szakmai gyakorlatát töltötte az intézményben. Délután a LearningApps nevű oldallal ismerkedtünk előbb játékos formában, később pedig magunk is készítettünk kvízeket.
A tanfolyam során végig jellemző volt a gyakorlatias oktatás, először mindent kipróbáltunk, utána pedig elkészítettünk egy saját feladatot, az oldalunkat pedig folyamatosan töltöttük meg tartalommal, hiszen ide kerültek az elkészült feladatok hivatkozásként, ill. QR-kód formájában.
A következő appokkat, alkalmazásokat ismerhettük meg részletesen: GoogleSites, LearningApps, Wikimedia, Pixabay, Unsplash, Flickr, Gettyimages, Tricider, Plickers, Padlet, Kahoot!, Socrative, Quizlet.
Központi kérdés volt a szerzői jogok helyzete, hiszen a legtöbb feladathoz képeket is használunk. Hangsúlyozták, mennyire fontos a forrás megjelölése, ill. szóba került egy per, amely Németországban zajlott, és amely során elmarasztaltak egy diákot, aki az internetről letöltött képpel illusztrálta egy olyan beszámolóját, ami felkerült az iskola honlapjára is.
A legmodernebb eszközpark állt a rendelkezésünkre tanulmányaink során: okostáblán magyaráztak el mindent, mindenki kapott használatra laptopot ill. Ipad-et, DVD-n és papíralapon pedig megkaptuk a képzés anyagát.
Ebédelni a közelben található tanétterembe jártunk, ahol a vendéglátó iskolában kialakított helyen, kedvező áron fogyaszthattunk jó ételeket. Számomra ez azért is érdekes volt, mert én is vendéglátóipari és idegenforgalmi iskolában tanítok, kíváncsi voltam, hogyan működik ez Németországban. Ugyanúgy étlapról kellett rendelni, mint egy „normál” étteremben,a kínálat szűkös volt, de nagyon finom, a terítés pedig elegáns. A diákok nagyon lelkesek és udvariasak voltak, a végén szinte már törzsvendégnek számítottunk.
A csoport sokszínű nemzetiségű volt: törökök, spanyolok, bolgárok, lengyelek, finnek, vietnámiak és magyarok tanultak együtt, nagyon jó hangulatban.
Jó volt látni, hogy bár nagyon távoli helyekről érkeztünk, az örömeink és a gondjaink nagyon hasonlóak. Sokat megtudtunk a különböző iskolarendszerekről, iskolatípusokról, pl. azt, hogy szeptembertől a legtöbb finn iskolában már csak tableteket fognak a diákok használni órákon, nem lesznek tankönyveik.
A város megismertetésére is nagy hangsúlyt helyeztek a szervezők.
Az órákon látott mintafeladatok természetesen mind Düsseldorffal ill. a város híres szülötteivel (pl. Heine) voltak kapcsolatban. Már a szerdai városnézés előtt rengeteg képet láttunk több modern épületről, amelyeket aztán ismerősként köszönthettünk a sétánk során.
Hétfőn néhány csoporttársammal már részt vettem egy Stadtrallye-n, amely egy vetélkedő volt az óvárosban, természetesen Smartphone kellett hozzá, a nyeremény pedig egy koktél volt (a rengeteg új információ mellett). Így láttuk a Tengerészeti Múzeumot, a városi sétányt, a Rajna partot, a bolondok céhének házát, a Lambertus templomot, a városházát, a Stadtgrabent, stb.
Kedden elmentünk az óvárosba, hogy megkóstoljuk a híres Altbier-t, amire a düsseldorfiak olyan büszkék – és nem kellett csalódnunk. Mindannyian lefényképezkedtünk a híres Radschläger szobor mellett, amely birkózó gyerekeket ábrázol, és Düsseldorf egyik jelképe.
Szerdán a Médiakikötőbe tettünk csoportos kirándulást, ahol elbűvölt mindenkit a modern építészet, amely pompás formában jelenik meg az itteni épületeken. Lenyűgöző volt a Stadttor modern épülete, a Gehry-épületek, a Hyatt, a Tv-torony, stb. Megismerhettük a város történetét is, harcaikat a franciákkal és a poroszokkal, a folyószabályozást, stb.
Csütörtökön fakultatív módon artmoziba mentünk, ahol megnéztük a „303” című német filmet, amelyet tanársegédünk ajánlott a figyelmünkbe és el is kísért bennünket.
Pénteken átismételtünk mindent, ami a hét folyamán fontos volt, megkaptuk tanúsítványainkat, szombaton pedig elhagytuk Düsseldorfot.
Számomra nagyon jól telt el ez a szűk 1 hét, rengeteget tanultam, nagyon sok élményben volt részem, és csak pozitív tapasztalatokat szereztem.
Az IIk-t mindenkinek ajánlom, aki német nyelven szeretne továbbképzésen részt venni, ill. németül tanulni (integrációs kurzusaik is nagy csoportlétszámmal működtek nyáron is, hogy az egyetemi tanulmányokra ill. a munkaerőpiacra felkészítsék a hallgatókat). Nagyszerűen felkészült, precíz, lelkiismeretes tanárokat ismerhettünk meg, az előkészítés szintén fantasztikus volt, a város pedig pozitív meglepetésekkel szolgált.
A továbbképzést nagyon gyakorlatiasnak és hasznosnak találtam, kíváncsian várom, milyen hatása lesz majd az új módszereknek az óráimon, ill. a kollégáknál.

Új hozzászólás