Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2015. augusztus 10., hétfő 00:00

Szakmai továbbképzés Bécsben - Felejthetetlen élményekkel, baráti kapcsolatokkal ''fűszerezve"

Írta:
  • Helyszín: Actilingua Academy - Bécs, Ausztria
 "Gnädige Frau-k " társaságában "Gnädige Frau-k " társaságában Ledenyák Orsolya Klára

Az Erasmus+ KA1 pályázatának köszönhetően a mobilitás 2015. július 04. és 18. között valósult meg Ausztriában, az ActiLingua Academy szervezésében. Az  épület Bécs szívében, a Belvedere palota közelében helyezkedik el, tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető helyen. Az iskola modern, technikailag jól felszerelt, az itt dolgozók közül minden kolléga kedves, segítőkész és készséges. A kurzust jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező tanárok (Agnes, Elisabeth) tartották. A ’’kis csapat” tagjait (9 fő), Európa más-más országaiból érkező pedagógusok alkották. A két hét minden napján egy - egy témával foglalkoztunk részletesebben, több oldalról körüljárva:
Ausztria országismerete -  történelme, földrajza, kultúrája, irodalma; osztrák hírességek – művészek, sportolók, színészek, írók; képzőművészeti alkotások, irodalmi művek, bécsi nyelvjárás, szólások, közmondások,...
Foglalkozásokon, tanórákon az új média eszközök, internetes oldalak, képanyagok, autentikus szövegek, zenék, dalok, mesék alkalmazásainak, felhasználhatóságaiknak lehetőségei, módszerei.
Stationenlernen - elmélete és gyakorlata, kipróbálása (ez egy olyan tanítási/tanulási módszer, amelynek során a tanulni/gyakorolni kívánt anyagot, témát többféleképpen dolgoztatjuk fel a tanulókkal. Ehhez különféle állomásokat, statiókat alakítunk ki.) Nyeltani ismeretek elmélyítése játékos formában, beszédkészség fejlesztésének lehetőségei, szókincs gyarapítási technikák a tanórán. Sajátkezűleg előállítható játék gyűjtemény készítése.
Az órákon nagy hangsúlyt kapott a kiscsoportos munka, így folyamatosan más-más emberekkel kerültünk közelebbi munka kapcsolatba, akikkel együtt kellett gondolkodnunk, alkotnunk, ezáltal fejlődött empatikus és metakommunikációs képességünk is. Változatos elemeket tartalmazott egy - egy óra, nem csak elméletben szerezhettük meg az új tudásunkat, hanem folyamatosan ültettük át a gyakorlatba és rögtön ki is próbálhattuk. Rengeteg fénymásolt anyagot, CD-t, kaptunk, valamint jó néhány linket, weboldalt, amelyek további segédanyagokat tartalmaznak, melyek a későbbiekben munkánk során segítségünkre lehetnek.
A képzésen túl lehetőségünk volt kulturális és szabadidős programokban is részt venni. Az iskola által meghirdetett ingyenes programok pl.: Városnézés -, Sisi-mítosz - idegenvezetővel, Grill party a Duna - parton, Keringő tánc est ..., és amelyekre külön kellett befizetni: egész napos kirándulás hétvégén Wachauba ill. fél napos kirándulás Laxenburgba. A fennmaradó időmet is igyekeztem hasznosan eltölteni, Bécs évszázados épületeit, kertjeit, parkjait barangoltam be két "Gnädige Frau"- val, akik "befűszerezték" ezt az együtt töltött két hetet!
Összességében hasznosnak találom ezt a képzést, sokat adott nekem minden téren, szakmai - lelki - szellemi - testi felfrissüléssel térhettem haza, feltöltődve! Bátran ajánlom minden pedagógusnak, merjen élni ezzel a lehetőséggel, mégha (pályázat írás, beszámoló ...) munkával is jár!

Új hozzászólás