Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2015. augusztus 17., hétfő 00:00

Német nyelvi kurzus Erasmusszal

Írta: Horváth Katalin
  • Helyszín: Horizonte - Regensburg, Németország

Időpont: 2015. augusztus 3-14.

Egy intenzív német nyelvkurzuson vettem részt Regensburgban. Két héten át anyanyelvi környezetben tanultam a német nyelvet.

Az első reggel izgatottan vártam az óra kezdetét. A csoportba a világ minden tájáról érkeztek tanulni vágyó fiatalok. Venezuelai, mexikói, palesztinai, spanyol, mauritiusi, svájci valamint görög nemzetiségű fiatalokkal kerültem egy csoportba. Az órák nagyon jó hangulatban teltek, észre se vettük milyen hamar eltelt. A délután folyamán azoknak, akik intenzív kurzuson vesznek reszt, egyéni órájuk van, így nekem is. Ennek keretében a felmerülő nyelvtani kérdéseket vitattuk meg.

Az órák után szabadidős programokon vehettünk részt, például városnézés, látogatás a BMW üzemében, kirándulás Münchenbe, Straubingba.

Már a második napon sokkal bátrabban kommunikáltunk egymással és nagyjából a többiek egyéni kiejtését is megszoktuk.

Rengeteg különböző ország kultúráját ismerhettem meg, és jó érzés tapasztalni azt, hogy két teljesen különböző kultúrával rendelkező ember egy közös nyelven jól megérti egymást. Fantasztikus érzés. A második héten egy másik, erősebb csoportba kerültem - ezúttal olasz, cseh, svájci és brazil tanulók közé.

Ennyi idő alatt annyira átállt a gondolkodásom a német nyelvre, hogy néha hazatelefonálás közben is meg-megszólaltam rajta. "Ein bisschen komisch."

 

Fontos tapasztalat:

Egy nyelvet, igen... nyelvi környezetben a legkönnyebb megtanulni, mert fennáll a kényszer, hogy azon a nyelven intézd a dolgaid, többnyire más közös nyelv híján mindenkivel kénytelen vagy ezen megszólalni.

Nagyon könnyű barátságot kötni bárkivel, nem csak a csoportban levőkkel.

 

Összefoglalva: rettentő hasznos tapasztalatokkal és új barátságokkal gazdagodva tértem haza.

Új hozzászólás