Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Koren Natasa

2023.júliusában az Erasmus + program keretében Izlandon, a PMS képzőintézet  „Body-Mind-Nature connection: well-being for a fully awareness and healthy lifestyle , outdoor and environmental session” képzésén vehettem részt. A tanfolyam célja olyan ismeretek, feladatok, játékok megismerése, átadása volt, melyek segítenek összekapcsolni a testünk mozgását, működését a figyelmünkkel, és melyek a természetben, de akár tantermi körülmények között egyaránt hasznosíthatóak.

 A tanfolyam hét napja egy jól felépített egységet foglalt magába, a PMS a képzés minden napján figyelt arra, hogy elméleti és gyakorlati ismeretekkel is bővítsük tudásunk.. A tanfolyam során megközelítőleg 70 %-ban szabadtéren, Reykjavík közeli óceánparton, kisebb hegyen, parkban, a maradék időben pedig egy szálloda konferenciatermében zajlott a képzés. A tanórák után lehetőségünk volt a képző szervezésében fakultatív programokon is részt venni, melyek ugyan nagyon drágák voltak, de hatalmas élményt nyújtottak.

 A csoportban huszonöten voltunk, olaszok, lengyelek, görögök, csehek, osztrákok egy Mexikóban született, de már Franciaországban tanító hölgy, és mi magyarok alkottuk a csapatot. Sokan, sok helyről, sokféle habitussal érkeztünk, a sok páros és csoportos feladatnak köszönhetően mégis hamar megtaláltuk a közös hangot.

 A tanfolyam nyelve az angol volt, trénerünk, Elena, spanyol élsportoló, sokszor nagyon erős akcentussal, a szavakat keresve beszélte az angolt, de ez csak erősítette a tanfolyam résztvevői között az együttműködést, a feladatok kitalálását, a játékok továbbgondolását. Az osztrák kollégákkal kimondottan szoros kapcsolat alakult ki, megbeszéltünk, hogy a tanév során iskolai szinten is felvesszük a kapcsolatot, de biztos vagyok benne, hogy az olasz, lengyel és cseh kollégák is nyitottak a további kapcsolattartásra.

 A képzés során sokrétű, izgalmas feladatokat, játékokat ismerhettem meg. Voltak gyakorlatok, melyeket testnevelő tanárként már régóta használok, és voltak olyanok, melyeket eddig egyáltalán nem ismertem és egészen biztosan ki fogok próbálni ősztól. A gyakorlatok mindegyike összefüggésben állt, összekapcsolta érzékszerveket az idegpályákkal és a mozgászervi rendszerrel, komlpex képességeket fejlesztettek.  A tanfolyam rávilágított arra is, hogy a testnevelőként evidens feladatok közül mennyi olyan van, amely apró módosítással tantermi körülmények között is jól működik és hasznos kiegészítője lehet szinte bármely tantárgynak, vagy akár osztályfőnöki órának. Ezen játékokat írásos segédanyagként és workshop  keretében is be fogom mutatni gimnáziumi kollégáimnak.

Izland nagyon különleges, szavakkal nehezen leírható ország. Reykjavík egyszerre egy nagyra nőtt halászfalú és egy főváros, számos túra, kaland kiindulási központja. Izland természeti szépsége lenyűgöző, számtalan vízesés, vulkáni kráter, sziklafal, gleccser, bálnák és delfinek a parttól nem is annyira messze, a szinte állandóan fújó szél, a ritkaság számba menő napsütés mind-mind varázslatos csodahellyé teszi a szigetet, ahova régi álmom volt eljutni. Hálás vagyok, hogy 2023-ban az Erasmus + program keretében eljuthattam oda és részt vehettem ezen a sok szempontból különleges és hasznos képzésen. Biztos vagyok benne, hogy a tanfolyamon megismertek nem csak az én óráimat teszik majd még sokrétegűbbé, és az általam tanított osztályokban fejtik majd ki jótékony hatásukat, hanem minden érdeklődő kolléga hasznosítani tud majd belőle elemeket.

2022. júliusában egy egyhetes tanfolyamon vehettem részt Barcelonában. A tanfolyam az Europass Teachers Academy képző intézet   Happy Schools: Positive Education for Well-Being and Life Skills Development tanfolyama volt.  A képző intézetet és a tanfolyam helyszínét már jól ismertem, hiszen tavaly is Barcelonában vettem részt továbbképzésen, szerencsére idén sem csalódtam, magas minőségű, izgalmas, hasznos tanfolyamon vehettem részt.

A tanfolyam címe első pillanatban felkeltette az érdeklődésem, mert azt gondolom, az elmúlt három tanév viszontagságai után szükség van minden fortélyra, praktikára, mellyel jobbá tehetjük iskolai hétköznapjainkat. Tanárunk, Maria, pszichológusi és tanári végzettséggel is rendelkezik, hazájában, Argentínában iskolapszichológusként praktizált éveken át, három éve él Barcelonában. Óráin, a hozzánk állásán, reakcióin jól látható volt, hogy ő inkább pszichológus, ez eleinte nekem furcsa volt, de nagyon hamar bebizonyosodott ennek előnye.

A tanfolyamon folyamatosan váltották egymást a gyakorlati és elméleti feladatok, tizenketten voltunk, magyar, lengyel, román, szlovén, horvát, ciprusi, német és török kollégákkal nevettünk együtt, illetve próbáltuk megoldani a játékokat, feladatokat. Maria jól átlátható ppt slideokat használva adta át nekünk az elméleti hátteret. Élettani alapok, pszichológiai modellek (pl PERMA model, Csíkszentmihályi Flow elmélet, stb) megismerése képezték a tananyagunk alapját, ezekre épültek a napi vezetett meditációs, megfigyelési (pl mazsola megfigyelés, sötét lyuk gyakorlat, stb) gyakorlatok és a közös játékok.

A tanfolyam nyelve az angol volt, a kívánt szint B1, ezt mindannyian hoztuk, így semmi akadálya nem volt az eredményes közös munkának. A kollégákkal WhatsApp csoportot hoztunk létre, ebben a csoportban azóta is váltottunk üzeneteket. Maria minden tananyagot feltöltött Drivra, illetve  a munkahelyi e-mail címe mellett a magán e-mail címéről is kommunikált velünk, bízom benne, hogy megmarad majd ezen szakmai kapcsolatok.

A tanfolyam 30 tanórát vett igénybe, két nap délelőtt, három nap pedig délután nyílt lehetőség a még mindig lenyűgöző Barcelona mélyebb megismerésére, kulturális töltődésre.  A képző intézet kulturális programot is biztosított a számunkra, több lehetőség közül lehetett választani, igazán értékes, érdekes programokat ajánlottak nekünk.

Barcelona, az ott élők szerint nem Spanyolország egy városa, hanem Katalónia fővárosa, A katalán nyelv érdekes egyvelege a francia, spanyol és portugálnak, az írott szöveget sokszor egészen jól megértettem a francia nyelvtudásomra hagyatkozva. Az utcán sétálva, hivatalos táblákat nézve az első felirat a katalán, a második a spanyol és, ha az embernek szerencséje van, angolul is megtalálja a szükséges információkat.

Noha tavaly nyáron már sok helyre eljutottam Barcelonában, idén is lenyűgözött a város, napi 15-20 km-t sétáltam és szívtam magamba a város csodáit, hangulatát.  Jó volt újra megnézni a leghíresebb turista látványosságokat, eljutni olyan műemlékekhez, múzeumokba, ahova tavaly nem jutottam el, felfedezni új tereket, kávézókat. Barcelona hangulata magába szippantja az oda látogatót, nem lehet nem mosolyogni, a helyiek élet szeretete átragad az arra járókra, igazi töltődés ott lenni.

Összefoglalva elmondható, hogy a tanfolyam minden szempontból teljesítette az előzetes elvárásaimat, vágyaimat. Igazán hasznos, használható, minőségi tananyagot, oktatást kaptunk, jól szervezett, segítőkész képző intézet, varázslatos város.  

https://dkrmg.hu/erasmus/erasmus

hétfő, 15 augusztus 2022 08:58

Mindfulness for Teachers: a Hand-on Approach

2022. júliusában egy egyhetes tanfolyamon vehettem részt Nizzában. A tanfolyam az Europass Teachers Academy képző intézet  Mindfulness for Teachers: a Hand-on Approach képzése volt. Válaszott tanfolyamom témája, címe és leírása alapján, kiegészítette, teljesebbé tette a július elején, Barcelonában végzett tanfolyamomat, ezért esett a választásom erre a képzőre és témára. Célom volt egy még teljesebb, a diákokat és önmagunk munkáját támogató módszer, látásmód megismerésével kezdeni a következő tanévet.

A tanfolyam helyszíne Nizza szívében, egy nagyon szép környéken volt. Tanárunk, Nathalie Tanzániából költözött Franciaországba, mindig is tanítással, coachinggal foglalkozott. Határozott, első pillanattól kezdve nagy magabiztosságot és szakmai tudást mutató tanár volt. A csoportunkban kilencen voltunk, magyar, német, belga, izlandi és lengyel kollégákkal vettem részt a tanfolyamon.

A tanfolyam nyelve az angol volt, a kívánt szintként B1 szintet jelölt meg a képző, de a tanfolyamon ennél jóval magasabb nyelvi szinten zajlott az oktatás, tanulás, nagy segítség volt számomra a megelőző tanfolyamokon szerzett angol nyelvi fejlődés és rutin. Nathalie nagy figyelmet fordított arra, hogy mindenki egyenlő arányban vegyen részt az órai feladatokban, kommunikációban, sokat forgatott minket és a hét során kapott tananyagok nagy részét is önállóan, majd párban, kisebb csoportokban kellett feldolgoznunk, majd összefoglalóinkat, levont következtetéseket átadnunk társainknak. Az alkalmazott módszerek nagyban segítették a kommunikációs fejlődést, kapcsolat teremtést, én azonban jobban örültem volna, ha a tanárnőnk, a számos valóban izgalmas saját, magánéleti történet mellett, nagyobb arányban ad át tananyagot és kevésbé ránk, a módszert megismerni vágyókra van rábízva a  szöveg, videó feldolgozás.

Úgy érzem, a tanfolyam során sokszor csak az adott témák felszínét kapargattunk és olyan elméleti fogalmakról, meglátásokról beszélgettünk, melyek egy már rutinosabb pedagógus sajátjai, legfeljebb ezidáig nem címkéztük fel hangzatos nevekkel. Ettől függetlenül, igyekeztem izgalmas újdonságokat kimazsolázni a kapott szövegekből és a kollégákkal folytatott beszélgetésekből.  

A tanfolyamunk egyik alapgondolata az volt, hogy, először nekünk, tanároknak kell rendben lennünk önmagunkkal, csak utána tudunk az iskolában mindfulness technikákat alkalmazni, ezért a tanfolyam alatt megismert gyakorlatok egy része inkább ránk, mint a diákokra koncentrált. Szerencsére azért megismerhettünk és a kollégákkal beszélgetve tovább gondolhattunk olyan ötleteket, gyakorlatokat, melyeket be tudok majd vinni az iskolába is. 

Nizza csodálatos város, hangulata a nap bármely szakában magával ragadja az arra járót. Ha szeretnénk, a városban sétálva hangulatos utcákat, tereket láthatunk, de a Promenade des Anglais túloldalán ott a tenger, ami valóban azúr kék, és akár csak egy rövid csobbanásra is hívogatja  az embert. A tömegközlekedés nagyon jó, két villamos vonalon szinte bárhova el lehet jutni, a közlekedés furcsasága, hogy ugyan úgy 1,5 Euro Nizzán belül megtenni egy 500-méteres utat, mint eljutni pl 40 km-re lévő Cannes-ba. Iskola után minden nap buszra szálltam és felfedeztem a környéket, lélegzet elállítóan gyönyörű városokban, múzeumokban, tájakon jártam.

A tanfolyam nyelve az angol volt, iskolán kívül azonban lehetőségem nyílt a francia nyelv gyakorlására is, sokat beszélgettem a helyiekkel akár a parton, a buszokon vagy a boltokban. Nagyon szeretem a francia nyelvet, sok éven át tanultam, jó volt újra anyanyelvi környezetben használni.

Összefoglalásként elmondható hogy egy nagyon izgalmas és sok szempontból nagyon hasznos hetet tölthettem Nizzában. A tanfolyam tananyaga, tempója lehetett volna tartalmasabb, feszesebb, de így is sok hasznosítható ötlettel tértem haza.  A tanfolyam alatt nagyon jó csoportkohézió alakult ki, amiben nagy szerepe volt a tanárunk által alkalmazott módszereknek, noha ezek nem voltak szerves részei a mindfulnessnek, a tanfolyamom témájának, mégis úgy érzem, tanultam belőlük és ezeket is szeretném majd bemutatni kollégáimnak is.

 https://dkrmg.hu/erasmus/erasmus