Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Megvalósult mobilitások disszeminációi

Zubora Márta

szerda, 14 augusztus 2019 17:39

IKT-képzés Dublinban

A kurzussal, ami egy kifejezetten IKT képzés volt - Az oktatási célú alkalmazások (appok) és az audiovizuális eszközök használata a tanteremben (Educational Apps and Audiovisuals in the Classroom) - az volt a célom, hogy az informatikai tudásomat bővítsem és kompetenciáimat fejlesszem. A kéthetes (igen intenzív kurzus) az alábbi területeket foglalta magába: számítógépes tanulás, filmtechnikák, történet elmesélése képekkel, forgatókönyv írása (és szerepe a tanításban), videó készítése (és filmforgatási technikák), videó szerkesztése, feliratok hozzáadása a videóhoz, szövegalámondás a videóhoz, videóklip készítése (hanggal és szöveggel), a mobil eszközök használata a tanórán, a biztonságos internethasználat, online anyagok használata, appok használata, rejtvények és oktatási célú játékok, virtuális anyagok és tesztek szerkesztése.

A tavalyi IKT képzésen tanultam egyebek mellett a honlap- és blogkészítést. Ezt felhasználva egy blogot vezettem a képzés idején végig, majd azt követően tíz napon át „In Dublin’s fair city…” címmel és folyamatosan posztokat osztottam meg a képzésen tanultak disszeminálására, valamint azért, hogy az utánam következőknek információkkal szolgáljak. A blogom itt olvasható. Erre már a képzés idején feltettem a képzés tematikáját, a linkeket, ahol elérhetőek az oktatási anyagok, illetve a honlapok, amelyeken az adott feladatok elkészíthetők és kitölthetők, lejátszhatók, stb. Ugyanitt megosztottam a már elkészített anyagaimat, innen elérhetők a videók, amelyeket a képzés idején készített a csoport a kint tanult applikációval, illetve azok a videók, amelyeket hazatérve itthon készítettem Dublinról és Írországról.

Tervem, hogy a honlapomat a dublini képzés anyagával kibővítem és minél szélesebb körben terjesztem. Azt tervezem továbbá, hogy a disszemiánciós foglakozásaimat ezen a felületen is meghirdetem, illetve az anyagait ezen is közzéteszem. A honlapon itt olvasható.

Előadásokat és foglakozásokat fogok tartani a képzés anyagából és a képzésen tanultak felhasználásával készített saját anyagaimból. A tanult módszereket és a megismert honlapok linkjét az iskolánk honlapján is megosztom. Ebből bárki meríthet ötleteket, és ezek nem csak a nyelvtanároknak, hanem bármilyen szakos tanároknak hasznos ismeretekkel szolgálhatnak.

Azzal, hogy olyan országba utaztam, ahol az angol hivatalos nyelv a saját nyelvi készségeimet kívántam fejleszteni. A kurzusra való jelentkezéssel az IKT kompetenciáim bővítésén túl saját nyelvi fejlődésem mellett módszertani kultúrám gazdagítása is célom volt. Ez teljes mértékben sikerült is.

Azáltal, hogy családnál igényeltem szállást, betekintést akartam nyerni egy ír család mindennapjaiba és információkhoz jutni életvitelükkel kapcsolatban. Ez utóbbi nem sikerült. Mivel a képzőhely nem talált számomra szállást, magam kerestem a neten a www.homestay.com felületen. Itt azonban nem feltétlenül olyan családok hirdetnek, amelyek esténként beszélgetni akarnak a szállóvendégükkel, nekik ez nem kötelességük, mint azoknak a vendéglátóknak, akik a iskolával szerződnek Ily módon az én vendéglátóim a kezdeti ismerkedésen túl nem foglalkoztak velem, az étkezéseimet is magam oldottam meg.

A kiutazásra való felkészülés, a kinti programok, valamint a hétvégi kirándulások felejthetetlen és hasznos kulturális élményekhez juttattak és tágították a látókörömet. A kulturális programokon, amelyeket a képzőhely szervezett nekünk, idegenvezetővel néztük meg Dublin egy részét vezetett séta keretében. Szombati napon vittek el minket vidékre, amikor a nyugati partra utaztunk: Galway-t, a Moher sziklákat és Burrent néztük meg. Régi vágyam teljesült, csodálatos tájakra jutottam el.

A tanárkollégákkal és egyénileg én még több kirándulást szerveztem a hétvégékre és a tanítási napokon délelőttre, valamint estére. Sikerült megnéznem a fontosabb múzeumokat, felkerestem több templomot, koncerten is voltam, eljutottam a Malahide kastélyba, Howth kikötővárosba, a Wicklow-hegységbe és a Hook-félszigetre.

Tippek: Kérdezz rá határozottan a kurzus lefoglalása előtt, hogy hogyan fog kinézni az órarended, hátha akkor nem változtatnak rajta! Nálunk bizony változtattak: velünk, sajnos, nem közölték időben, csak a kiutazásomat megelőző pénteki napon írt a képzőhely egy e-mailt, amelyben tudatta, hogy a képzés nem délelőtt 9-től lesz 14 óráig, hanem délután 13.30 és 18.30 között. A délelőtti városnézések és múzeumlátogatások ezért egy kicsit feszített tempóban zajlottak.

Tipp a helyi közlekedéshez: A dublini busz nagyon drága, érdemes Leap cardot váltani már a repülőtéren. De vigyázz a helyi buszra csak akkor enged felszállni a bőröndöddel a sofőr, ha még van hely a csomagtartó rekeszben az első kerék fölött. Ha ez megtelt, akkor a 747 vagy 757 Airlink buszokkal utazhatsz csak be a városközpontba, amelyekre azonban nem érvényes a Leap card.

Még egy tipp: Ha Dublinba utazik valaki, vegye figyelembe, hogy vasárnaponként sok dublini busz csak délelőtt 9-kor indul a végállomásról. Ha vidékre akarunk utazni vasárnap, akkor vagy a városközpontban kell szállást foglalni, ahonnan gyalogosan eljutunk a szervezett buszos túrák találkozóhelyére, vagy taxit kell rendelni.

Köszönöm az Erasmus+ koordinátorunk, Kaján Klára munkáját és a Hungary Expert munkatársainak, Förster Anitának és Véghné Juhász Krisztinának a sok segítséget. (Rajtuk keresztül elértek, ha bővebb információt szeretnétek a kurzusról és Dublinról.)

Zubora Márta

Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei AMI - 1022 Budapest, Marczibányi tér 1 http://www.kodaly-bp.sulinet.hu  

Az iskolai projektünk címe: Alkalmazzunk kreatív, új és modern módszereket! Tanári innováció a Kodály iskolában

A kurzus neve: Az oktatási célú alkalmazások (appok) és az audiovizuális eszközök használata a tanteremben (Educational Apps and Audiovisuals in the Classroom)

A kurzus helye: Europass Teachers Academy LTD , Dublin, Írország,

A kurzus ideje: 2019. július 8-19.

szombat, 17 november 2018 09:19

Micsoda két hét Máltán!

IKT képzésen jártam Máltán. A kurzus elnevezése: Technology-Enhanced Learning (A modern technikával kibővített tanulás) az ETI Executive Training Institute szervezésében St. Julians városában.

Mindenkinek szívből ajánlom, aki bizonyos alapfokú informatikai ismeretekkel rendelkezik már. Itt olyan dolgokat tanultunk, amelyeket kiválóan tudok majd használni az iskolában, az osztályokkal, vagy a gyerekek önálló tanulását segítik, továbbá olyanokat is, amelyekkel a fényképeimet igazán vonzó módon rendezhetem el, vagy a videofelvételeimet kisfilmekké állíthatom össze.

A kéthetes (igen intenzív kurzus) az alábbi területeket foglalta magába: számítógépes tanulás, honlap-készítés, blog szerkesztése és írása, videoklip szerkesztése, online feladatok,, hangfelvételek és animációs diasorok készítése, hangfelvételek szerkesztése online használatra, avatarok létrehozása, képregény szerkesztése és Webquestek használata oktatási célból, online szótárak használata, Wiki használata, keresztrejtvény és vetélkedő készítése oktatási célból, az interaktív tábla használata, gondolattérképek és szófelhők készítése, Storybird mesekönyv-készítő, Canva képszerkesztő használata, valamint projekt készítése és bemutatása.

Azzal, hogy olyan országba utaztam, ahol az angol hivatalos nyelv a saját nyelvi készségeimet kívántam fejleszteni. Azáltal, hogy családnál igényeltem szállást, betekintést akartam nyerni egy máltai család mindennapjaiba és információkhoz jutni életvitelükkel kapcsolatban.  A kurzusra való jelentkezéssel az IKT kompetenciáim bővítésén túl saját nyelvi fejlődésem mellett módszertani kultúrám gazdagítása is célom volt.  És ezt miért éppen Máltán? Mert itt nem voltak nyelvi nehézségeim, a képzőhely mindent előre kiválóan megszervezett (kezdve a kötelező dokumentumok kitöltésétől a szállásom és étkezésem megszervezéséig, valamint a közös kirándulásokig az idegenvezetővel). Málta továbbá egy biztonságos ország, izgalmas a történelme, remek kirándulásokat lehet tenni, közösségi közlekedéssel is kiválóan bejárható a sziget, gyönyörű a tengerpart mindenütt és még novemberben is lehet fürödni a tengerben (bár én óvatos vagyok és vittem magammal „békát”, amely egy speciális neoprén úszóruha, ha nem kedveled a 22 fokos vizet).

A mobilitás főbb adatai

  • A mobilitás célországa: Málta
  • A választott továbbképző kurzus helyszíne: ETI Executive Training Institute, St. Julians
  • A mobilitás keretében elvégzett kurzus neve: Technology-Enhanced Learning (A modern technikával kibővített tanulás)
  • A mobilitás időtartama: 2018. október 29. – november 9.
  • A képzésről készített honlapom innen érhető el: https://zuboramarta1.wixsite.com/website-6

A projektünk címe:

Módszertani megújulás a jövő érdekében

Methodological Reformation in the Interest of the Future

Elérhetőségeink:

Zubora Márta angoltanár, Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola 1022 Budapest, Marczibányi tér 1.

Az Erasmus+ anyagaink itt érhetők el: http://www.kodaly-bp.sulinet.hu/

Örömmel osztom meg a tapasztalataimat az érdeklődőkkel. Elérhettek a Tanártovábbképzés munkatársain keresztül: https://tanartovabbkepzes.hu/kapcsolat

hétfő, 30 október 2017 21:05

Tanulás és rengeteg élmény

2017 nyarán az Egyesült Királyságban, Exeterben tanulhattam a Drama Techniques for the English Language Classroom (Drámatechnika az angol órán) elnevezésű képzésen az International Projects Centre iskolában.

A kéthetes képzés két fő részre volt bontható: 35 órányi tantermi képzés, továbbá 24 óra kirándulás.

A kurzus választásakor a leírásból arra gondoltam, hogy olyan módszertani ötleteket kapok a drámapedagógia eszköztárából, amelyeket alkalmazni tudok majd a nyelvórákon. Azt is vártam, hogy a gyerekek szociális készségét fejlesztő feladatokat is tanulunk. Azonban tanórák többsége kifejezetten drámaképzés volt: csoportalakítás, csoportmunka, a képzelet kibontása, a kreativitás fejlesztése, szerepjáték és szimuláció, történetmesélés, szövegfeldolgozás, színházi környezet kialakítása, improvizáció, kifejező előadás, stb. Azoknak volt ez mindenben megfelelő, akik darabokat visznek színre a tanítványaikkal, akik kifejezetten színházhoz kapcsolódó képzést szerettek volna. A drámaórákat Steve Corr színész, drámatanár tartotta.

Mindazonáltal az órák mindegyike lehetőséget biztosított a nyelvgyakorlásra, a kulturális ismereteim bővítésére, a külföldi kollégákkal való beszélgetésre. Továbbá ötletek, módszerek tucatjaival érkeztem haza.

A két hét során egyéni nyelvfejlesztés is volt háromszor két órában. A tanár a mai, hétköznapi angol nyelvvel kapcsolatos feladatokat hozott be. Nagyon szerettük ezeket, és mind nagyon hasznosak voltak.

A kurzus végén minden résztvevőnek egy prezentációt kellett bemutatni a tanultakhoz kapcsolódóan a kollégáknak és a foglakozást vezető tanárnak. Én a saját iskolámat mutattam be és az ott folyó magas szintű munkát a drámaosztályokkal.

Az IPC által szervezett kirándulások során idegenvezető segítségével ismerkedtünk meg Exeterrel és eljutottunk Cornwallba (Boscastle-ba és Tintagelbe), Devon grófságban pedig Totnes és Sidmouth városába. A csoporttársakkal közösen további kirándulásokat szerveztünk Powderham Castle-ba, Topshambe, Teighmouth-ba, Dawlish-ba, Exmouth-ba és Bristolba. Az Exeter városa által szervezett városnéző tematikus séták (Red Coat Guided Tours) igazi csemegékkel szolgáltak. Ezek közül a kedvencem a szellemekről szóló séta volt.

Az én csoportomban mindössze öten voltunk: bolgár, spanyol és magyar tanárnők. Azonban az iskolában a többi képzésen lévőkkel összesen tizenhatan. A szabadidős programokat részben velük együtt szerveztük meg, és végigjártuk az összes adományboltot (charity shop) az angolórán használható játékokra vadászva.

Családi elhelyezést (homestay) választottam, hogy a közös étkezések során alkalmam legyen beszélgetni majd egy angol családdal, továbbá, hogy angol szokásokat, ételeket ismerhessek meg. Remekül bevált a dolog. Hilary-ben és családjában kiváló vendéglátókra találtam. A szállásom kényelmes volt és mindössze kettő percnyi sétára volt az iskolától, amelytől további tíz perces sétával elérhető volt a városközpont.  Azt az időt, amit egyébként napi utazással kellett volna töltenem, én esténként a város felfedezésére és reggelente kocogásra fordítottam a folyóparton.

Ezt a képzést azoknak ajánlom, akik színházi témával foglakoznak az iskolában. Az iskolai projektekben való részvételt, ezáltal a külföldi tanulmányutat pedig mindenkinek ajánlom, mert fejleszti az idegennyelvtudást, betekintést enged más országok mindennapjaiba és a nemzetközi csoportokban alkalom nyílik a tapasztalatok kicserélésére nem csak az iskolai témákról. Az ilyen útról az ember igen fáradtan érkezik haza, mert sokat tanult és sokat utazgatott, de egyúttal feltöltődve is a következő időszak feladataihoz.

Köszönöm a www.tanartovabbkepzes.hu munkatársainak, Förster Anitának és Véghné Juhász Krisztinának a sok segítséget.

Zubora Márta

Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei AMI - 1022 Budapest, Marczibányi tér 1http://www.kodaly-bp.sulinet.hu

Az iskolai projektünk címe: 21. századi kihívások - korszerű tanítás és tanári kompetenciafejlesztés

Az iskolai Erasmus+ honlapunk linkje: http://www.kodaly-bp.sulinet.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=274&Itemid=540 

A kurzuson tanult és kipróbált módszerek leírása ezen a linken érhető el: http://www.kodaly-bp.sulinet.hu/images/kepek/hirdetesek/2017-18/erasmus/tudasmegosztas/otletek_feladatok.pdf

2018. február 2-án az IATEFL (az angoltanárok nemzetközi szervezete) magyarországi tagszervezetének Creative Cafe nevű továbbképző rendezvényén tartottam foglakozást a képzésen tanult anyagról: http://www.kodaly-bp.sulinet.hu/images/kepek/hirdetesek/2017-18/erasmus/tudasmegosztas/Creativ_cafen.pdf

A Creative Cafe-n tartott előadásom anyaga itt tekinthező meg: http://www.kodaly-bp.sulinet.hu/images/kepek/hirdetesek/2017-18/erasmus/tudasmegosztas/Drama_Techniques.pdf