Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Megvalósult mobilitások disszeminációi

Gaál Krisztina

csütörtök, 19 március 2020 18:10

Bacelona - We all all special

We are all special”  - Inclusion and support to special needs students in and out of the classroom

Szeptemberben egy hetet töltöttem Barcelonában az Europass Teacher Acadamy által szervezett továbbképzésen, a Barcino School tanfolyamán. A továbbképzés a speciális nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos volt. (We are all special – inclusion and support to special nedds students in and out of the classroom). A főként elméleti tananyagot tartalmazó továbbképzésen rajtam kívül még 3 olasz, 2 lengyel és 3 aland-szigeteki tanár vett még részt.

A továbbképzés az ismerkedés, bemutatkozás után a spanyol oktatási rendszer felépítésével kezdődött. Majd elkezdődött a részletes oktatás a speciális nevelési idényű tanulókkal kapcsolatban.  A második nap az ADHS témakörrel foglalkoztunk. Megismertük, hogy milyen a számukra ideális tanulási környezet. A nap második felében pedig az autista gyerekekről volt elméleti oktatás. Illetve egy-egy gyakorlati feladat számukra. A harmadik nap egy relaxációs gyakorlattal kezdődött. Ezen a napon a kreatív gondolkodás, a befogadás, és a tanulási nehézségek voltak a fő témakörök.  A diszlexia, a diszgráfia és diszkalkulia elméleti hátterét is megismertük, azonban jobb lett volna több gyakorlati feladatot látni az ilyen tanulók fejlesztéséhez. A negyedik napon a tanteremben lévő érzelmekkel foglalkoztunk, és hogy ezek milyen hatással vannak a tanulókra. Megismerkedtünk a mindfullness fogalmával, részletes oktatást kaptunk ezzel kapcsolatban. Az ötödik napon szintén a kreatív gondolkodás volt a fő téma, illetve a problémamegoldás, amellyel kapcsolatban egy projektet is el kellett készíteni. Végezetül egy összegzés volt, illetve megkaptuk a bizonyítványokat.

A kurzus során megfelelő szabadidő volt Barcelona látványosságait megtekinteni. Így az egy hét alatt sikerült minden nevezetességhez ellátogatni.

A továbbképzés során sok olyan ismeretet tanultam, amelyeket majd próbálok beépíteni a tanítási gyakorlatba.

csütörtök, 01 február 2018 12:30

One week in Worcester for teachers of Maths

One week course for teachers of Maths

1. nap (2017. szeptember 30.)

Megérkezés Londonból Worchesterbe. A délután folyamán történ a szálláshely elfoglalása. A kurzus során a résztvevők helyi családoknál voltak elszállásolva. A szállást adó családok nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Én két portugál lánnyal voltam egy családnál elszállásolva.

2. nap (2017. október 1.)

A vasárnapi nap egy közös kirándulással kezdődött. A továbbképzésnek két része volt, volt egy matematika tanítással kapcsolatos továbbképzés, illetve egy testnevelés oktatásával kapcsolatos továbbképzés. Ezen a napon együtt kirándultunk Malvern városában. A város Worchestertől nagyjából 10-15 perces vonatútra van. A kirándulás alatt megmásztuk a Great Malvern hegyet, illetve a délutáni órákban lehetőség nyílt a város megismerésére. Lehetőség volt megtekinteni a helyi katedrálist, illetve a helyi épületeket, parkokat.

3. nap (2017. október 2.)

A kurzus hivatalos kezdőnapja.

A worchesteri Whitehouse Hotel termében volt egy közös eligazítás illetve egy részletes programismertetés a résztvevő tanárok számára. A tájékoztatót a kurzus koordinátora Linda Quick tartotta. Majd egy 3-4 órás foglalkozás következett, amelyet Don Newton tartott. Ő a birminghami egyetem egyik tanára, aki a matematika tanárok képzésével foglalkozik.  A matematika továbbképzésen 11-en vettünk részt Európa különböző országaiból (Lengyelország, Németország, Spanyolország, Észtország és Németország), A képzésen rajtam kívül még 2 magyar tanár vett részt.

Az első nap témája:

The Teaching of Math in British School, The National Curriculum, Methods, Assessment

A foglalkozás során megismerkedtünk különböző matematika tanításával kapcsolatos módszerekkel, feladatokkal. Ezek közül nagyon sok hasznos van, amelyet a későbbiekben én is fogok alkalmazni a tanítás során.

Megtudtuk, hogy mi a különbség a GSCE és az A level vizsga között, mik a követelmények, mikor írják és milyen eredményeket érnek el a diákok. Számomra nagyon érdekes volt, hogy elég sok angol tanulónak nem sikerül a GSCE vizsgája. Ez gondolkodtatta el az angliai matematika tanárokat, hogy újfajta módszerekkel kellene a matematikát tanítani.

Három fő cél szeretnének elérni a nemzeti tantervben (New National Curriculum):

- become fluent in the fundamentals of mathematics

- reason mathematically

- can solve problems

A délutáni program közös volt a testnevelő tanárokkal. Egy sétával egybekötött idegenvezetés volt Worchester városban. Worchester lakossága körülbelül 90 000 fő, így a városi séta 2-2,5 óra volt. A séta során megismerkedtünk a város történelmével, illetve fontosabb épületekkel.

4. nap (2017. október 3.)

Iskolalátogatás

Ezen a napon a Birminghamban lévő Erdington Academy iskolában jártunk. Az iskolalátogatás során körbevettek az iskola épületében. A hatalmas iskolában jól látható volt, hogy a tanároknak illetve a diákoknak minden eszközük megvan a tanításhoz (digitális táblák használata, hatalmas tornaterem, külön tanterem a főzéstan órákhoz stb.).

Az iskolalátogatás során lehetőség nyílt beülni matematika órákra. Érdekes volt számomra, hogy a gyerekek előtt nem volt tankönyv. A füzeteket minden óra elején a tanár kiosztja, majd az óra végén visszagyűjti. A tanórák látogatása során a diákok helyiértékes összeadást tanultak, illetve műveletek törtekkel és kerekítést.

Érdekes volt, és a diákok számára azonban nagyon hasznos, hogy minden tanóra azzal kezdődik, hogy a tanár kivetíti a következőket az interaktív táblára:

- LO: Learning objectives (miről fog szólni a tanóra, és mi az óra célja)

- TBAT – to be able to (miben kell jártasnak lennie a tanulónak)

- Success Criteria (mit kell tudniuk, elérniük, hogy sikeresen teljesítsék a tananyagot)

Az iskolában elég szigorú szabályok voltak. Érdekes volt számomra az OPEN DOOR POLICY, mert minden tanteremnek nyitva van a tanítás közben az ajtaja, és külön személyzet járkál a folyosón, akik ellenőrzik, hogy minden teremben rend van. A tanórák látogatása során észrevehető volt, hogy nagyon sok módszerrel, eszközzel próbálják színesíteni a tanórát. Pl.: ERIC time – Everybody read in the classroom – a 60 perces tanóra első 10-15 perce arról szólt, hogy mindenki olvas egy könyvből.

Ezenkívül nagyon hasznos a TRAFFIC SIGNALS alkalmazásának megismerése. A tanulók előtt 3 színű műanyagpohár van, egy piros, egy sárga és egy zöld. Minden színnek megvan a maga jelentése. A zöld azt jelenti, hogy a tanuló teljes mértékben érti a tananyagot. A  sárga azt, hogy valamely részét érti a gyerek, de vannak olyan részek, amit nem ért. A piros pedig azt jelenti, hogy nem érti a diák a tananyagot. Mindig az a pohár van a gyerek előtt, amelyik mutatja, hogyan követi a tananyagot. Ez a tanárnak nagyon hasznos, hiszen a tanórán folyamatosan jelzést kap a gyerekektől és követni tudja, hogy ki mennyire követi a tananyagot.

Szintén érdekes volt, és nagyon jól hasznosítható a saját óráimon is az EXIT TICKET módszer, amely azt jelenti, hogy a tanóra utolsó 5 percében a gyerekek kapnak kis lapon 5 kis rövid feladatot, ami az aktuális témakörhöz kapcsolódik, és csak akkor mehetnek ki a teremből, ha megoldották a feladatokat.

5. nap (2017. október 4.)

Iskolalátogatás

Ezen a napon is egy birminghami iskolába voltunk, a Bordesley Green Gils’ School-ban. Az iskolában a gyerekek a GSCE vizsgára készülnek, de tanulmányaikat folytathatják az intézményben az A level szintű vizsga letételéhez. Ennek az iskolának az volt az érdekessége, hogy csak lányok járnak ide, illetve elég multikulturális iskola.

Az iskolalátogatás során 3 tanórára ülhettünk be. Ezek közül számomra a legérdekesebb az A level szintű matematika óra volt, amelyen trigonometrikus egyenleteket oldottak meg a gyerekek, addíciós képletek alkalmazásával. Ez a magyar matematika oktatásban az emelt szintű érettségi követelmények között van. Illetve a függvény inverzének kiszámítását tanulta egy másik csoport.

A tanórákon elég gyakran alkalmazzák a mini whiteboardokat, ezek oda vannak készítve a gyerekek asztalához filctollal együtt. A tanár felteszi a kérdést, és a gyerekeknek a megoldást a kis táblákra kell felírni, és felmutatni. Ez szintén óra elején nagyon hasznos, hiszen a tanár látja, hogy a gyerekek mennyire készültek az órára, illetve egyből tudja ellenőrizni a megoldásokat.

6. nap (2017. október 5.) New ideas for teaching Maths

Ezen a napon ellátogattunk a Birminghami egyetemre. Itt a nap folyamán a matematika tanításával kapcsolatos feladatokkal ismerkedtünk meg. Megismerkedhettünk tanár szakos hallgatókkal, illetve beülhettünk a nap folyamán egyetemi órára. Számomra érdekes volt, hogy Angliában a matematika tanárok képzésénél sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a módszertani képzésre, mint Magyarországon.

7. nap (2017. október 6.)

Ezen a napon szintén Birminghamben voltunk, ahol a FairFax Sinceritas Laboris iskolába látogattunk el. Itt mindenkinek egy-egy feladatot kellett bemutatnia az ott tanuló gyerekeknek. Ez szintén hasznos volt, mert lehetőség volt a gyerekekkel angolul beszélni. A gyerekek nagyon barátságosak és kedvesek voltak.

8. nap  (2017. október 7.)

Ezen a napon Oxfordba kirándultunk. Az utazás során rövid időre megálltunk Burfordba, ahol lehetőség nyílt körbenézni a városban, itt nem töltöttünk sok időt, csak 30-45 percet. Oxfordban több időt töltöttünk. A kirándulás során megtekintettük az Ashmolean múzeumot, illetve a Lincoln, Exeter, és Jesus College-t.

9. nap (2017. október 8.)

Az utolsó nap Worchesterben. A korai órákban indultunk vissza Londonba, és mivel a késő esti géppel érkeztünk Budapestre, így lehetőség volt pár órát eltölteni Londonban és várost nézni.

Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum Bókay János Szakgimnáziuma